Sosyal medya kullanıcılarında ikincil travmatik stres ve psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkide öz-şefkatin rolü
The role of self-compassion in the relationship between secondary traumatic stress and psychological resilience in social media users
  1. Tez No: 882029
  2. Yazar: RÜYA ŞAFAK ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİSA SEVİ KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, İkincil Travma, Psikolojik Dayanıklılık, Öz- Şefkat, Self-compassion, Secondary traumatic stress, Psychological resilience, Social media
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmada sosyal medya kullanıcılarında ikincil travmatik stres ve psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkide öz-şefkatin rolünün olup olmadığı ortaya koyulması amaçlanmıştır. İkincil travma, bireyin travmatik bir yaşantıyı dolaylı yoldan yaşamasına rağmen travma sonrası stres belirtilerini göstermesidir. Bireylerin sosyal medya kullanırken tanık oldukları travmatik olaylara ait rahatsız edici paylaşımlar onların iyi olma halini etkilemektedir. Öz-şefkat bireyin yaşantıladığı olumsuz olaylar sonrasında ortaya çıkan olumsuz sonuçları kabul edip kendisine hoşgörülü ve kabul edici bir tutumla yaklaşmasıdır. Yapılan araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 18 yaş üstü 245'i kadın (%63) 144'ü erkek (%37) olmak üzere toplam 387 kişi oluşturmuştur, katılımcılar kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“Sosyal Medya Kullanıcılarında İkincil Travmatik Stres Ölçeği”,“Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği”ve“Öz-Şefkat Ölçeği”aracılığıyla elektronik ortamda toplanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesi için Pearson Korelasyon analizi, aracılık hipotezi için Process Macro 4.2 kullanılmıştır aracı değişkenin incelenmesi için Bootstrap yöntemi tercih edilmiştir. Analizler sonucunda öz-şefkatin sosyal medya kullanıcılarında ikincil travmatik stres ve psikolojik dayanıklılık arasındaki aracılık rolünün anlamlı olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgular mevcut literatür ışığında tartışılmış ve ileride yapılacak çalışmalara yönelik önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationships among secondary traumatic stress, psychological resilience, and self-compassion among adult social media users and to determine whether self-compassion plays a mediating role within the relationship between secondary traumatic stress and psychological resilience. Secondary traumatic stress (STS) refers to the emotional and psychological impact experienced by individuals who are exposed to the traumatic experiences of others. Psychological resilience is the capacity of an individual to withstand, adapt to, and recover from adversity, stress, or trauma. Self-compassion involves treating oneself with kindness, understanding, and support during distress. It includes recognizing one's own suffering, being mindful of negative emotions without over-identifying with them, and understanding that suffering is part of the shared human experience. The sample consisted of 387 adults who voluntarily agreed to participate in the study. The Secondary Traumatic Stress Scale for Social Media Users (STSS-SM), the Resilience for Adults, and the Self-Compassion Scale (SCS) were used to collect data through an online survey. Pearson correlation analysis was used to examine the relationships between variables, and a series of regression-based path analyses were conducted with 5000 samples from the data using the PROCESS Macro 4.3.1 to test the mediation hypothesis. The analyses revealed a significant mediating role of self- compassion in the relationship between secondary traumatic stress and psychological resilience. The results are discussed with existing literature, and suggestions for future research and practice are provided.