Ters Yüz Öğrenme Modelinin ortaöğretim öğrencilerinin matematiksel doyum, teknoloji kullanımı ve başarılarına etkisinin incelenmesi
The effect of Flipped Learning Model on mathematical satisfaction, technology use and achievement of secondary school students
- Tez No: 882070
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ters yüz öğrenme modeli, ters yüz sınıf, matematiksel doyum, dijital teknoloji kullanımı, matematik başarısı, Flipped learning model, Flipped Classroom, mathematical satisfaction, use of digital technology, mathematics achievement
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu araştırmanın amacı matematik derslerinde ters yüz öğrenme modelinin (flipped classroom) kullanımının ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerinin matematiksel doyum ve matematik öğrenme sürecinde dijital teknoloji kullanım düzeyleri ile ders başarılarına etkisini incelemektir. Araştırmada müdahale desenli karma yöntem kullanılmıştır. Araştırma grubu 2023-2024 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine ortaöğretim 9. sınıfta devam eden 40'ı deney ve 39'ı kontrol grubunda olmak üzere toplam 79 lise öğrencisinden oluşmuştur. Yarı deneysel müdahale olarak ters yüz öğrenme modeli (TYÖM) kullanılmıştır. Nicel verilerin toplanmasında ön test-son test kontrol grubu tasarımı uygulanmış, nitel veriler ise kişisel bilgiler formu (KBF), kapalı uçlu sorular formu (KUSF), açık uçlu sorular formu (AUSF) ve odak grup görüşmeleri (OGG) ile elde edilmiştir. Nicel verilerin toplanabilmesi amacı ile öğrencilerin matematiksel doyum düzeylerini belirlemek için“Matematiksel Doyum Ölçeği”, matematik öğrenim sürecinde teknoloji kullanma düzeylerini belirlemek için“Matematik Öğrenme Sürecinde Dijital Teknoloji Kullanım Ölçeği”ve öğrenci başarılarını ölçmek için ise araştırmacı tarafından geliştirilen sayılar ve cebir ana öğrenme ve alt öğrenme alanlarını içeren“Matematik Başarı Testi”kullanılmıştır. Kontrol grubunda, mevcut öğretim programına uygun olarak matematik dersi işlenişi devam ettirilirken, deney grubunda TYÖM kullanılarak ders işlenişi ve etkinlikler yapılmıştır. Araştırma 10 hafta sürmüş ve konu anlatım dersleri öncesi deney grubunda ters yüz öğrenme modeline uygun olarak video dersler, konu anlatım videoları ve çevrimiçi ders imkânı sunan web 2.0 araçları kullanılmıştır. Yarı deneysel uygulama sonunda öğrencilerin matematiksel doyum ve matematik öğrenme sürecinde teknoloji kullanımı düzeyleri ile ders başarılarındaki değişimi görmek için son- test uygulanmış ayrıca deney grubu öğrencilerinin TYÖM hakkındaki görüşleri, uygulama öncesinde, uygulanma sürecinde ve uygulama sonrasında kapalı uçlu sorular formu, açık uçlu sorular formu ve odak grup görüşmelerinde verdikleri yanıtlar analiz edilerek değerlendirilmiştir. Bu analiz ve değerlendirmeler sonucunda TYÖM' ün orta öğretim 9. sınıf matematik dersinde kullanılmasının öğrencilerin matematiksel doyumları, matematik öğrenme sürecinde dijital teknoloji kullanım oranları ve ders başarıları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark yarattığı ve öğrenci görüşlerinin de donanımsal eksikliklerin giderilmesi ve online derslerin doğru zamanlarda planlanması hususlarına özen gösterildiği koşullarda TYÖM' ün derse yönelik olumlu tutumlarını beslediği etkili ve kalıcı öğrenmelere yardımcı olduğu özerk öğrenme öz disiplini geliştirme konusunda pozitif etkiler yarattığı ve ders başarılarını artırdığı konusunda fikir birliğine vardıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of using the flipped classroom model in mathematics lessons on secondary school 9th grade students' mathematical satisfaction, digital technology usage levels in mathematics learning process and course achievement. Mixed method with intervention design was used in the study. The research group of the study consisted of a total of 79 high school students, 40 in the experimental group and 39 in the control group, who continued their education in the 9th grade of secondary education in the 2023-2024 academic year. The flipped learning model (FTLM) was used as a quasi-experimental intervention. A pretest-posttest control group design was applied to collect quantitative data, while qualitative data were obtained through personal information form (PIF), closed-ended questions form (CLF), semi-structured interview form (SSIF) and focus group interviews (FGD). In order to collect quantitative data, the 'Mathematical Satisfaction Scale' was used to determine the students' mathematical satisfaction levels, the“Digital Technology Use in Mathematics Learning Process Scale”was used to determine their level of technology use in the mathematics learning process, and the“Mathematics Achievement Test”developed by the researcher, which includes the main learning and sub-learning areas of numbers and algebra, was used to measure student achievement. In the control group, mathematics lessons were taught in accordance with the existing curriculum, while in the experimental group, lessons and activities were carried out using the TCC. The research lasted for 10 weeks and video lectures, lecture videos and web 2.0 tools offering online courses were used in the experimental group before the lectures in accordance with the flipped learning model. At the end of the quasi-experimental application, a post-test was applied to see the change in the students' mathematical satisfaction and technology usage levels in the mathematics learning process and course achievement. In addition, the opinions of the experimental group students about the TMM were evaluated by analysing the answers they gave in the closed-ended questions form, semi-structured interview forms and focus group interviews before, during and after the application. As a result of these analyses and evaluations, it was concluded that the use of TMM in the 9th grade mathematics course in secondary education created a statistically significant difference on students' mathematical satisfaction, digital technology usage rates in the mathematics learning process and course achievement, and that the students' opinions reached a consensus that TMM fostered their positive attitudes towards the course, helped them to learn effectively and permanently, had positive effects on developing autonomous learning self-discipline and increased their course achievement under conditions where care was taken to eliminate hardware deficiencies and to plan online courses at the right times.