Fen bilimlerine yönelik geliştirilen e-öğrenme platformunun okul öncesindeki kaynaştırma öğrencilerine uygunluğunun değerlendirilmesi
Evaluation of the suitability of the e-learning platform developed for science for inclusive preschool students
- Tez No: 882212
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: E-öğrenme platformu, okul öncesi, kaynaştırma öğrenci, fen bilimleri, paydaş görüşler, E-learning platform, preschool, integrated student, science, stakeholder opinions
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu araştırma fen bilimlerine yönelik geliştirilen E-öğrenme platformunun okul öncesindeki kaynaştırma öğrencilerine uygunluğunun değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle nitel araştırma yöntemlerinden biri olan durum çalışması (iç içe geçmiş çoklu durum) yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmanın örneklemi 2023-2024 eğitim öğretim yılında İç Anadolu Bölgesinde bulunan iki farklı paydaş grubundan ve toplam 12 katılımcıdan oluşmuştur. Çalışma grubu belirlenirken ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, uzman görüşleri dahilinde araştırmacı tarafından geliştirilen yarı-yapılandırılmış görüşme formu ve dereceli puanlama anahtarları kullanılmıştır. Görüşme formu ile elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Analizler sonucunda elde edilen veriler bulgular bölümünde tablolar halinde sunulmuştur. Araştırmanın sonucunda geliştirilen E-öğrenme platformunun içeriğinin okul öncesi dönem kaynaştırma öğrencilerine eğlenerek öğrenme, öğrenilen konuyu pekiştirme ve günlük hayatta uygulama isteğini artırma gibi olumlu katkılarının bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlar kapsamında farklı okul kademelerinde bulunan kaynaştırma öğrencilerine uygun bir E-öğrenme platformunun geliştirilerek uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research carried out to evaluate the suitability of the E-learning platform developed for science for inclusive preschool students. For this reason, the case study (intertwined multiple case) method, one of the qualitative research methods be used. The sample of this study consist of two different stakeholder groups in the Central Anatolia Region in the 2023-2024 academic year and a total of 12 participants. Criterion sampling mthod was used when determining the study group. As data collection tools in the research, a semi-structeured interview form and rubrics developed by the researcher based on expert opinions used. The data obtained from the interview form was analyzed by content analysis method. The data obtained as a result of the analyzes was presented in tables in the findings section. As a result of the research, it was concluded that the content of the E-learning platform developed had positive contributions to preschool inclusion students, such as learning with fun, reinforcing the learned subject and increasing the desire to apply it in daily life. Within the scope of these results, it is recommended to develop and implement an Elearning platform suitable for inclusive students at different school levels.