Pilates eğitmenlerinin iş doyumu düzeylerinin incelenmesi
Investigation of job satisfaction levels of pyllates instructors
  1. Tez No: 882218
  2. Yazar: ZEHRA YANAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ KOLUKISA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Pilates Eğitmeni, Egzersiz, İş Tatmini, Spor, Exercise, Job Satisfaction, Sports, Pilates Trainer
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
PİLATES EĞİTMENLERİNİN İŞ DOYUMU DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Amaç: Bu çalışmanın amacı, pilates eğitmenlerinin iş doyumlarını belirlemek ve çeşitli demografik ve işle ilgili faktörlerin iş doyumu üzerindeki etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmada, nicel araştırma yaklaşımı kapsamında tarama modeli kullanılarak pilates eğitmenlerinin iş doyumu düzeyleri incelenmiştir. Çalışmanın evrenini 114 pilates eğitmeni oluştururken, veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”ve“Minnesota İş Tatmini Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 27 ve JASP istatistik paket programları kullanılmış ve normallik analizi sonucunda verilerin normal dağıldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle analizlerde parametrik testlerden olan Bağımsız Örneklem T Testi ve One Way Anova Testi kullanılmıştır. Bulgular: Pilates eğitmenlerinin cinsiyet açısından iş doyumu toplam puanında ve alt boyutlarında erkekler lehine anlamlı fark tespit edilmiştir (p0,05). Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, pilates eğitmenlerinin iş doyumunu etkileyen faktörlerin çeşitli ve karmaşık olduğunu göstermektedir. Cinsiyet normları, iş yerindeki roller ve beklentiler iş doyumu üzerinde belirleyici bir etkiye sahiptir. Bu bulgular, iş yerlerinde daha destekleyici ve eşitlikçi ortamların sağlanmasının önemini vurgulamaktadır. Bu nedenle pilates sektöründe çalışanların iş doyumunu artırmak için özelleştirilmiş stratejiler geliştirilmesi gerekmektedir. Genel olarak bu araştırma, iş doyumuyla ilgili literatüre yeni bir bakış açısı sunarken, sektördeki uygulamaları geliştirmeye yönelik rehber olabilir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF JOB SATISFACTION LEVELS OF PYLLATES INSTRUCTORS Aim: The aim of this study is to determine the job satisfaction and satisfaction levels of pilates instructors and to examine the effects of various demographic and job-related factors on job satisfaction. Material and Method: Within the framework of quantitative research approach, the job satisfaction levels of pilates instructors were examined using a survey model in this research. The population of the study consisted of 114 pilates instructors, and“Personal Information Form”and“Minnesota Satisfaction Questionnaire”were used as data collection tools. The obtained data were analyzed using SPSS 27 and JASP statistical package programs, and it was determined that the data were normally distributed based on the normality analysis. Therefore, parametric tests including Independent Samples T Test and One Way ANOVA Test were used in the analyses. Results: Significant differences favoring males were found in terms of job satisfaction total score and its sub-dimensions among pilates instructors (p0.05). Conclusion: The results of this study indicate that the factors influencing the job satisfaction of pilates instructors are diverse and complex. Gender norms, workplace roles, and expectations have a significant impact on job satisfaction. These findings emphasize the importance of providing more supportive and egalitarian environments in workplaces. Therefore, customized strategies need to be developed to increase job satisfaction among those working in the pilates sector. Overall, this research can provide a new perspective on job satisfaction literature and serve as a guide for improving practices in the industry.