EFL instructors' views on instructional materials and instructional strategies to promote critical thinking skills through reading comprehension activities
İngilizce öğretmenlerinin okuduğunu anlama etkinlikleri aracılığıyla eleştirel düşünme becerilerini geliştirmeye yönelik öğretim materyalleri ve öğretim stratejilerine ilişkin görüşleri
  1. Tez No: 882231
  2. Yazar: BİNNUR TUNOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU AYKAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirel düşünme, Fenomenoloji, Yabancı dilde okuma becerileri, Yabancı dil olarak İngilizce öğretimi, Critical thinking, Phenomenology, EFL reading skills, EFL Teaching
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
İnsanı diğer türlerden ayrı kılan düşünme yeteneğidir. Eleştirel düşünme, dünyaya netlik ve mantık çerçevesinde yön vermemize olanak sağlar. Düşüncelerimizi dil aracılığıyla kelimelere dökerek ifade edebiliriz. Bu çalışma, EFL öğreticilerinin eleştirel düşünme, okuma derslerinde kullandıkları, eleştirel düşünme becerilerini destekleyen öğretim materyal ve stratejileri üzerine görüşlerini araştırmaktadır. Bu fenomenolojik araştırma aracılığıyla, EFL öğreticilerinin bahsi geçen kavramlara ilişkin görüşlerini gün yüzüne çıkarmak amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında katılımcılar, katılımcı formu kullanılarak amaçlı örnekleme yöntemine göre belirlenmiştir. Gönüllülük esasına dayalı olarak, 10 İngilizce öğreticisi ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Toplanan veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucu, iki ana tema, dokuz kategori ve seksen koda ulaşılmıştır. Araştırmanın sonuçları, öğreticilerin, eleştirel düşünmenin İngilizce öğretimine hem okuma dersinde, hem de bir beceri ya da ders özelinde belirlenmeden dahil edilmesinin, uygun koşullar ve uygulamalarla gerekli ve uygun gördüğünü göstermektedir. Bulgular ayrıca, eğitmenlerin mevcut uygulamalarında takip etmeleri gereken metodolojik olarak standartlaştırılmış strateji ve materyalleri takip ettiklerini, dolayısıyla kontrolleri dışındaki sınırlamalar ve değişen durumların eleştirel düşünmenin derslerine dahil edilmesi üzerinde doğrudan etkisi olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The ability to think is what makes humankind unique among other kinds. Critical thinking allows us to navigate the world with clarity and reason. Through language, we are able to convey our thoughts into words and express them. This study investigates the EFL instructors' views on critical thinking, instructional materials, and instructional strategies to support critical thinking skills in their reading lessons. Through this phenomenological study, it is aimed to uncover the in-service EFL instructors' views on aforementioned concepts. Within the scope of the study, participants were selected based on the purposive sampling method using participant form. Afterwards, on voluntary basis, semi-structured interviews were conducted with 10 EFL instructors. The collected data were analyzed through the content analysis method. As a result of the analysis, two main themes, nine categories, and eighty codes attained. The results of the research show that the inclusion of critical thinking in English language teaching both specific to reading lesson and without specifying it as a specific skill, or lesson is considered necessary and eligible under appropriate circumstances and practices by in-service EFL instructors. The findings also revealed that instructors follow methodologically standardized strategies and materials in their current practices which they are required to follow, for this reason limitations and changing situations which are out of their control have direct influence on the inclusion of the critical thinking into their lessons.