Butik otellerdeki yaşam alanlarının iç mekan analizi
Living areas in boutique hotels interior analysis
  1. Tez No: 882254
  2. Yazar: İLKNUR GÜLÜMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. ÖZKAL BARIŞ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Butik Otel, İç Mekan, Yaşam Alanı, Boutique Hotel, Interior, Living Area
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmanın amacı butik otellerdeki yaşam alanlarının iç mekân analizlerinin yapılmasıdır. Butik oteller yıldızlı otellerden farklı olarak standartları olan oteller değildir. Son yıllarda değişen turist beklentilerine göre gelişen butik oteller Türkiye'nin birçok farklı bölgesinde farklı konseptlerde görülebilmektedir. Diğer otel türlerinden beklenen konfor özelliği butik otellerden de beklenmektedir. Konaklama bu otellerin de en temel özelliğidir. Ancak butik otel müşterinin otelden tek beklentisi konforlu bir konaklama almak değildir. Bununla birlikte turistler oteli bir butiğin parçası olarak da deneyimlemek istemektedir. Bu talebe cevap verebilme adına butik otellerin hem iç hem de dış mimarisi önem arz etmektedir. Genellikle eski yapıların otele dönüştürülmesiyle ortaya çıkan butik oteller zaman zaman da sıfırdan inşa edilebilmektedir. Ancak butik otellerin dış mimarisiyle de çevresindeki yapılarla uyumlu olması gerekmektedir. Bu araştırmada örnekleme alınan üç otel; Padma Otel, The Central Park Otel ve W İstanbul'dur. Bu üç otel arasından yaşam alanlarının iç mekân analizleri bağlamında Padma otelin öne çıktığı belirlenmiştir. Padma otel butik otel özelliklerini iç mekandaki dizaynla da tasarım ve aksesuar kullanımıyla göstermektedir. Özellikle yaşam alanlarının ayrılması ve işlevsel olması diğer iki otele ayrılmaktadır. Bununla birlikte Padma oteldeki taş kullanımı da estetik bir tasarım katmıştır. Diğer iki otelde de bu tür özellikler görülmemektedir. The Central Park ve W İstanbul otelleri İstanbul'da eski yapıların bulunduğu Taksim ve Beşiktaş gibi iki eski semtte bulunmaktadır. Bu durum iki otelin de dış mimarisinin çevresine uyumlu olmasını sağlamıştır. Otellerdeki yaşam alanlarının iç mekan analizleri yapıldığında ise butik otel özelliklerini yoğun bir şekilde göstermedikleri belirlenmiştir. Bu bağlamda İstanbul'daki iki otelin yıldızlı otel türüne daha yakın olduğu görülmüştür. Özellikle W İstanbul oteli lüks ve konforlu bir iç mekan alanına sahip olsa da butik özellikler sergilememektedir. The Central Park otelinin yaşam alanları iç mekan tasarımında geleneksel çizgilerin öne çıktığı belirlenmiştir. Otelin Osmanlı vurgusu yapması bu tür geleneksel çizgilerin aksesuar ve detaylarla ortaya çıkmasını sağlamıştır. Sonuç olarak üç otelde de iç mekanların fonksiyonel olmakla birlikte belirtilen otellerin butik tasarıma uzak olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyze the interior spaces of living spaces in boutique hotels. Boutique hotels, unlike star hotels, are not hotels with standards. Boutique hotels, which have developed according to changing tourist expectations in recent years, can be seen in different concepts in many different regions of Turkey. The comfort feature expected from other types of hotels is also expected from boutique hotels. Accommodation is the most basic feature of these hotels. However, a comfortable stay is not the only expectation of a boutique hotel customer from the hotel. However, tourists also want to experience the hotel as part of a boutique. In order to meet this demand, both the interior and exterior architecture of boutique hotels are important. Boutique hotels, which generally emerge by converting old buildings into hotels, can sometimes be built from scratch. However, the exterior architecture of boutique hotels must be compatible with the surrounding structures. Three hotels sampled in this research; Padma Hotel, The Central Park Hotel and W Istanbul. Among these three hotels, it was determined that the Padma hotel stood out in the context of interior analysis of living spaces. Padma Hotel shows its boutique hotel characteristics through its interior design and use of accessories. Particularly the separation and functionality of the living spaces distinguishes it from the other two hotels. In addition, the use of stone in the Padma hotel has also added an aesthetic design. Such features are not seen in the other two hotels. The Central Park and W Istanbul hotels are located in two old districts of Istanbul, Taksim and Beşiktaş, where old buildings are located. This ensured that the exterior architecture of both hotels was compatible with its surroundings. When interior analyzes of living spaces in hotels were made, it was determined that they did not intensely display boutique hotel features. In this context, it has been observed that the two hotels in Istanbul are closer to the star hotel type. In particular, although the W Istanbul hotel has a luxurious and comfortable interior, it does not exhibit boutique features. It has been determined that traditional lines stand out in the interior design of the living spaces of The Central Park hotel. The hotel's emphasis on the Ottoman Empire has enabled such traditional lines to emerge with accessories and details. As a result, it was seen that although the interiors of all three hotels were functional, the mentioned hotels were far from boutique design.