Öğretmenlerin meslektaşlarının bencillik düzeylerine ilişkin görüşleri
Teachers' opinions about the level of selfishness of their colleagues
  1. Tez No: 882262
  2. Yazar: HALİT ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKSANA MANOLOVA YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: bencillik, benlik, eğitimde bencillik, öğretmen, temel eğitim, basic training, egotism, selfishness, selfishness in education, teacher
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı Kayseri ili merkez ilçelerinde (Melikgazi, Kocasinan, Talas, İncesu ve Hacılar) Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet ortaokullarında görev yapan öğretmenlerin meslektaşlarının bencillik düzeylerine ilişkin görüşlerini tespit etmektir. Araştırma, nicel bir araştırma olup tarama modeli kullanılmıştır. 2023- 2024 eğitim öğretim yılında Kayseri ili Melikgazi, Kocasinan, Talas, İncesu ve Hacılar ilçelerindeki devlet ortaokullarında görev yapan 4390 öğretmen araştırmanın evrenini, bu evrenden tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilen 400 öğretmen ise örneklem grubunu oluşturmaktadır. Öğretmenlerin meslektaşlarının bencillik düzeylerine ilişkin görüşleri Çalışıcı Çelik ve Kıral (2019) tarafından geliştirilen“Eğitimde bencillik ölçeği”ile saptanmıştır. Araştırmanın veri toplama sürecinde elde edilen veriler, SPSS 22.00 istatistik programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Betimsel istatistiklerde ilk aşamada ölçek geneli değerlendirmeye ikinci aşamada da alt boyutlara (paylaşım, yararcılık ve zarar verme) ilişkin değerlendirmeye yer verilmiştir. Çıkarımsal istatistiklerde de normal dağılım gösteren verilerin çözümlenmesinde iki grup arasındaki anlamlı farklılıkların tespiti için bağımsız grup t-testi, ikiden fazla gruplar arası anlamlı farklılıkların tespiti için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testi kullanılmıştır. Normal dağılım göstermeyen verilerin çözümlenmesinde ikili küme arasındaki anlamlı farklılıkların tespiti için“Mann-Whitney U Testi”testinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucuna göre öğretmenlerin meslektaşlarının bencillik düzeylerine ilişkin görüşleri incelendiğinde“Çok Az Kişi”düzeyinde bencilliğin var olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine teachers' opinions about the level of selfishness of their colleagues working in public secondary schools affiliated to the Ministry of National Education in the central districts of Kayseri (Melikgazi, Kocasinan, Talas, İncesu and Hacılar). The research is a quantitative research and the screening model was used. In the 2023-2024 academic year, 4390 teachers working in official secondary schools in the Melikgazi, Kocasinan, Talas, İncesu and Hacılar districts of Kayseri constitute the universe of this study and 400 teachers selected from this universe by stratified sampling method constitute the sample group. Teachers' opinions about the level of selfishness of their colleagues were determined with the“Selfishness in Education Scale”developed by Çalışıcı Çelik and Kıral (2019). The data obtained within the scope of the research were analyzed by means of SPSS 22.00 (Social Sciences Statistical Package) statistical software. In descriptive statistics, the first stage includes a scale-wide evaluation, and the second stage includes an evaluation of sub-dimensions (sharing, utilitarianism and harming). In inferential statistics, independent group t-test was used to determine the significant differences between the two groups, and one-way analysis of variance (ANOVA) test was used to detect significant differences between more than two groups in the analysis of normally distributed data.“Mann-Whitney U Test”test was used to determine the significant differences between the two clusters in analyzing the data that did not show normal distribution. According to the results of the research, when the opinions of the teachers about the selfishness levels of their colleagues were examined, it was determined that there was selfishness at the level of“Very Few People”.