The effects of online group mentoring on universal design for learning implementation
Çevrim içi grup mentorluğunun öğrenmede evrensel tasarımın uygulanması üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 882263
  2. Yazar: REŞİT YALIN GÜÇKIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE MÜNİRE ERDEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenmede Evrensel Tasarım (ÖET), Kapsayıcı Eğitim, Öğretmen mesleki gelişimi, Çevrimiçi mentorluk, Group mentorluğu, Uygulama bağlılığı, Universal Design for Learning (UDL), Inclusive education, Teacher professional development, Online mentoring, Group mentoring, Implementation fidelity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Sinir bilim çalışmalarından elde edilen kanıtlar öğrenen değişkenliğinin norm olduğunu göstermekte, ortalama öğrenciyi hedefleyen geleneksel okul ve program tasarımlarına meydan okumaktadır. Bu duruma yanıt olarak Öğrenmede Evrensel Tasarım (ÖET) çerçevesi, eğitim ortamlarında öğrenci değişkenliğini benimseyerek kapsayıcı uygulamaları desteklemektedir. Değişimin temsilcileri olarak öğretmenlerin kapsayıcı pedagojiler için gerekli bilgi, beceri, inanç ve tutumları edinmeleri kritik önemdedir. Bununla birlikte, öğretmenlerin sürdürülebilir mesleki öğrenimi ciddi zorluklar barındırmaktadır. Süreklilik sağlayan bir mesleki gelişim stratejisi olarak mentorluk, birçok durumda öğretmenlere katkılar sağlamıştır. Bu doğrultuda, bu çalışmada bir çevrimiçi grup mentorluk programının öğretmenlerin UDL uygulamaları üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Yöntem olarak deneysel tasarım ve nitel analizleri bir araya getiren yakınsak paralel karma yöntem araştırma deseni kullanılmıştır. Katılımcılar, İstanbul'daki devlet okullarında görev yapan 54 sınıf ve 35 ortaokul Türkçe öğretmenidir. Tüm katılımcılar ÖET Temel Mesleki Gelişim programını tamamlarken bir grup öğretmen ek olarak mentorluk programını tamamlamıştır. Nicel veriler Öğretmenlerin Mesleki Gelişiminde Beklenti-Değer-Bedel Ölçeği ve araştırmacı tarafından Türkçeye uyarlanan ÖET Uygulama Bağlılığı Aracı kullanılarak toplanmıştır. Nitel veriler ise öğretmen görüşmelerinden derlenmiş ve tematik analiz gerçekleştirilmiştir. Bulgular, her iki grubun da ÖET çerçevesini kullanma konusunda eşit derecede bağlılık gösterdiklerini, bu çerçeveyi değerli bulduklarını ve uygulamaya ilişkin benzer zorluklar algıladıklarını göstermiştir. Bununla birlikte, mentorluk programındaki öğretmenlerin ÖET çerçevesini başarıyla uygulama beklentileri anlamlı derecede yüksektir. Öğretmen görüşmeleri geri bildirim, öz değerlendirme, gerçekçi senaryolar ve meslektaş etkileşiminin faydalarını ortaya koymuştur. Bu bileşenler öğretmenlerin gelişim alanlarını belirlemelerine, öğrenci odaklı bir yaklaşım benimsemelerine, kullanabilecekleri bilgiler edinmelerine ve ÖET uygulamasına daha olumlu bakmalarına olanak sağlamıştır. Öğretmenler ayrıca sınıflarında mentorluk programı sonrasında çeşitli ÖET stratejilerini uygulamaya başladıklarını belirtmişlerdir. Bu çalışma, mentorluk programlarının öğretmen öz yeterliğini artırabileceğini ve yeni pedagojik çerçevelerin uygulanmasını destekleyebileceğini önermektedir. Öğretmenlerin mesleki gelişiminde mentorluk programlarının tasarımını optimize etmek amacıyla daha fazla araştırma yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Evidence from neuroscience indicates that learner variability is the norm, challenging traditional school and curriculum designs aimed at the average student. In response, the Universal Design for Learning (UDL) framework supports inclusive practices by embracing student variability within educational environments. As agents of change, it is crucial for teachers to acquire the knowledge, skills, beliefs, and attitudes necessary for inclusive pedagogies. However, sustainability in teacher professional learning presents significant challenges. Mentoring, as an ongoing professional development strategy, has shown benefits for teachers in various settings. Accordingly, this study investigated the effects of an online group mentoring program on teachers' application of UDL. A convergent parallel mixed methods design combining experimental design and qualitative analysis was used. The participants were 54 primary school and 35 secondary school Turkish teachers working in public schools in Istanbul. While all participants completed the UDL Basic Professional Development program, a group of teachers additionally completed the mentoring program. Quantitative data were collected using the Turkish Form of the UDL Implementation Fidelity Tool, which was adapted by the researcher, and the Turkish Form of the Expectancy-Value-Cost for Professional Development Scale. Qualitative data were collected from teacher interviews, and a thematic analysis was conducted. Findings showed that both groups were equally committed to using the UDL framework, valued the framework, and perceived similar challenges to implementation. Teachers in the mentoring program had significantly higher expectations of successful implementation of the UDL framework. Teacher interviews highlighted the benefits of feedback, self-assessment, realistic scenarios, and colleague interaction. These components allowed teachers to identify their areas of development, adopt a student-centered approach, acquire practical knowledge, and have a positive view of the UDL application. Teachers also reported that they had begun implementing various UDL strategies in classrooms after the mentoring program. This study suggests that mentoring programs can enhance teacher self-efficacy and support the implementation of new pedagogical frameworks. Further research is recommended to optimize the design of mentoring programs for teachers' professional development.