Kolaj tekniğinin öğrencilerin resim yapma becerilerine etkisi
The effect of collage technique on students painting skills
- Tez No: 882318
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kolaj, Sanat, Görsel Sanatlar, Eğitim, Collage, Art, Visual Arts, Education
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmanın amacı Kolaj tekniğinin öğrencilerin resim yapma becerilerine etkisini belirlemektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden deneysel desen kullanılmıştır. Tez çalışmasında; 7. sınıflardan oluşan iki şubeden biri deney grubu diğeri ise kontrol grubu olmak üzere iki grup seçilmiştir. Daha sonra bu iki gruba ön çalışma olarak; aynı şartlarda, aynı malzemeler ve boyalarla aynı kurgunun resmi yaptırılmıştır. Bu ön çalışmalar alanında uzman öğretmenler tarafından puanlanmıştır. Çalışmanın sonraki aşamasında deney grubuna; kolaj tekniğine dayalı öğrenme yöntemi, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntemi uygulaması yaptırılmıştır. Sanatsal uygulamada deney grubu kolaj tekniği ile çalışmalar üretirken, kontrol grubu ise mevcut plandaki yöntem ile çalışmalar üretmiştir. Son çalışma aşamasında; her iki gruba tekrar ön çalışmada yaptırılan kurgunun aynı koşullar ve boyalar ile resmi yaptırılmıştır. Yapılan bu çalışmalar uzman öğretmenler tarafından tekrar puanlanmıştır. Deney ve kontrol grupları ile yapılan bu çalışmaların uzman puanlamalarının sonucuna göre; kolaj tekniğinin öğrencilerin resim yapma becerilerine etkisi gözlemlenmiş ve nitel değerlendirmeleri yapılmıştır. Bu araştırmanın sonuçları, kolaj tekniğinin görsel sanatlar eğitimi içerisinde önemli bir yer tutması gerektiğini ortaya koymuştur. Kolaj tekniği, öğrencilerin el becerilerini geliştirirken, sanatsal kaygıyı azaltarak yaratıcı süreçlerde daha özgür ve rahat hareket etmelerini sağlamıştır. Özellikle 7. sınıf öğrencilerinin, bu teknik sayesinde daha fazla fikir üretebildikleri ve hayal ettikleri çalışmaları gerçekleştirme kapasitesinin arttığı görülmüştür. Yapılan çalışmalar, kolaj tekniği uygulanan deney grubunun resim yapma becerilerinin önemli ölçüde arttığını ve bu grubun daha detaylı ve yaratıcı eserler ortaya koyduğunu göstermiştir. Kolaj tekniği ile yapılan sanatsal uygulamalar, öğrencilerin empati yeteneklerini ve kendilerini ifade etme biçimlerini geliştirerek sosyal gelişimlerine de olumlu katkıda bulunmuştur. Bu bağlamda, kolaj tekniğinin eğitim programlarına dahil edilmesi, öğrencilerin hem sanatsal hem de sosyal becerilerinin geliştirilmesi açısından faydalı olacağı sonucuna varılmıştır. Tez çalışması literatüre katkısı açısından değerlendirildiğinde; konu ile ilgili yapılmış olan önceki çalışmalarla karşılaştırıldığında içerikte uygulama aşamasındaki bazı metedolojik farklılığın dışında sanat eğitimine katkısı ve öğrencinin pedegojik gelişimine katkısı açısından ortak paydada buluşan bir çalışma olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the effect of the Collage technique on students' painting skills. Experimental design, one of the qualitative research methods, was used in the research. In the thesis study; Two groups were selected from two classes consisting of 7th grade students, one as an experimental group and the other as a control group. Then, as a preliminary study for these two groups; A painting of the same fiction was made under the same conditions, with the same materials and paints. These preliminary studies were scored by teachers who are experts in their fields. In the next stage of the study, the experimental group; The learning method based on the collage technique was applied, and the control group was applied the traditional teaching method. In artistic practice, the experimental group produced works with the collage technique, while the control group produced works with the method in the current plan. In the final work phase; Both groups were again asked to paint the fiction created in the preliminary study, using the same conditions and paints. These studies were re-scored by expert teachers. According to the results of expert ratings of these studies conducted with experimental and control groups; The effect of the collage technique on students' painting skills was observed and qualitative evaluations were made. The results of this research revealed that the collage technique should have an important place in visual arts education. While the collage technique improves students' manual skills, it reduces artistic anxiety and enables them to act more freely and comfortably in creative processes. It has been observed that especially 7th grade students can generate more ideas thanks to this technique and their capacity to realize their dream work has increased. Studies have shown that the painting skills of the experimental group to which the collage technique was applied increased significantly and that this group produced more detailed and creative works. Artistic practices made with the collage technique also contributed positively to the social development of students by improving their empathy skills and ways of expressing themselves. In this context, it was concluded that including the collage technique in educational programs would be beneficial in terms of developing both artistic and social skills of students. When the thesis study is evaluated in terms of its contribution to the literature; Compared to previous studies on the subject, it is thought that it is a study that finds common ground in terms of its contribution to art education and the pedagogical development of the student, apart from some methodological differences in the content and application phase.