Görsel sanatlar uygulamalarının onkoloji bölümünde tedavi gören hastalarda kendini ifade etme ve duygu durumları üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of visual arts applications on self-expression and emotional state in patients treated in the oncology department
  1. Tez No: 882323
  2. Yazar: CANAN ALTINIŞIK ERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, sanat, görsel sanatlar uygulamaları, sanat terapi, Cancer, art, visual arts practices, art therapy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmanın amacı, kanser tanısı konulmuş onkoloji bölümünde tedavi gören hastalar üzerinde görsel sanatlar uygulamalarının etkilerini incelemektir. Bu etkiler hastaların duygu durumu ve kendini ifade etme düzeyleri üzerinde oluşan etkiler olarak belirlenmiştir. Araştırma nitel araştırma desenlerinden biri olan durum çalışması olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Turgut Özal Tıp Merkezi Onkoloji Hastanesinde kanser teşhisi konan 16-60 yaş arası 5 hasta oluşturmaktadır. Her hasta için 1-2 saatlik 6 seanstan oluşan sanat uygulamaları yapılmıştır. Seansların aralığı, hastanın sağlığına bağlı olarak, ortalama bir hafta şeklinde belirlenmiştir. İlk seanstan önce hastalar hakkında hazırlanan kişisel formlar doldurulmuştur. Hastaların ilk seansta yaptıkları resim ile son seansta yaptıkları resim karşılaştırılarak, kendilerini ifade etme anlamında sanat eğitimcisi, duygu durumlarını belirlemede ise uzman psikolog görüşüne başvurulmuştur. Seanslar esnasında araştırmacı gözlem yaparak gerekli notlar almıştır. Son seanstan sonra ise hastalardan duygu durumunda ve kendilerini ifade etmelerindeki değişikler hakkında bilgi almayı amaçlayan değerlendirme yazısı yazmaları istenmiştir. Araştırmanın sonucunda, toplanan verilerin analizi ile hastaların duygu durumları ve kendini ifade etme düzeylerinde olumlu etkilerin oluştuğu gözlemlenmiştir. Sanatsal uygulamalarla, kanser hastalarının kendini ifade etme düzeyinde ilerlemeyle birlikte farklı yöntemler kullanma adına çeşitli bakış açıları edindikleri, duygu durumlarında olumlu değişiklikler yaşandığı gözlemlenmiştir. Araştırmada kanser hastalarının tedavi sürecinde sanatın iyileştirici gücünden faydalanılabileceğine ve bu yöntemin yaygın bir şekilde kullanılması gerektiğine vurgu yapılmaktadır. Bu doğrultuda kanser hastalarının öğrendikleri yeni bir dil olan görsel sanatlar ile duygularını ve kendilerini ifade etmede daha başarılı olabildikleri için görsel sanat uygulamalarının ve sanat terapi yöntemlerinin hastalara uygulanabilmesi için olanaklar oluşturulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of visual arts applications on patients diagnosed with cancer andd treated in the oncology department. These effects were determined as the effects on the patients' mood and self-expression levels. The research was conducted as a case study, which is one of the qualitative research designs. The study group of the research consists of 5 patients between the ages of 16-60 who were diagnosed with cancers at Turgut Özal Medical Center Oncology Hospital. Art practices consisting of 6 sessions of 1-2 hours were performed for each patient. The interval of sessions is determined as an average of one week, depending on the patient's health. Before the first session, personal forms prepared for the patients were filled out. By comparing the painting made by the patients in the first session with the painting they made in the last session, the opinion of an art educator was sought in terms of expressing themselves, and the opinion of an expert psychologist was sought in determining their emotional states.During the sessions, the researcher observed and took necessary notes. After the last session, the patients were asked to write an evaluation letter aiming to obtain information about the changes in their emotional state and self-expression. As a result of the research, it was observed that there were positive effects on the patients' mood and self-expression levels by analyzing the collected data. It has been observed that cancer patients have gained various perspectives in order to use different methods, with the progress in their self-expression levels through artistic practices, and that there have been positive changes in their emotional states The research emphasizes that the healing power of art can be used in the treatment process of cancer patients and that this method should be used widely. In this regard, it is recommended to create opportunities for cancer patients to apply visual art practices and art therapy methods to patients, as they can be more successful in expressing themselves and their emotions through visual arts, which is a new language they learn.