Sağlık kurumlarında yaşanan cam tavan sendromunun işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi: Kadın sağlık çalışanları üzerine bir araştırma
Evaluation of the effect of glass ceiling syndrome experienced in health institutions on intention to quit work: A study on female health workers
- Tez No: 882371
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURGAY KARALİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Kurumları, Cam Tavan Sendromu, İşten Ayrılma Niyeti, Kadın Sağlık Çalışanları, Health İnstitutions, Glass Ceiling Syndrome, Intention To Leave, Female Healthcare Workers
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Kadınların iş yaşamına katılımı ve ücretli istihdamı, Sanayi Devrimi'nin sonrasında çağdaş dönemde başladı. Ardından gelen sosyo-ekonomik değişimler, kadınların iş dünyasında daha aktif bir rol oynamasına olanak sağladı (Korkmaz, 2014, s.2). Kadınlar iş hayatında etkin bir şekilde yer alsa da birçok zorlukla karşılaşmaktadırlar. Bu zorluklardan biri de Cam Tavan Sendromu olarak bilinmektedir. Bu sendrom, tecrübeli ve yetenekli kadınların, ilerleme ve üst pozisyonlara yükselme konusunda karşılaştıkları görünmez engelleri ifade etmektedir. Kurumsal hedeflere ulaşmak için tecrübeli ve yetenekli kadınların kariyerlerinde düzenli bir şekilde ilerlemesi önemlidir. Bu çalışanların işten ayrılma niyetlerinin azaltılması ve kurumda tutulmaları da büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, sağlık kuruluşlarında Cam Tavan Sendromunun varlığını belirlemek ve bu durumun işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisini araştırmaktır. Araştırma, İstanbul'da faaliyet gösteren özel sağlık kuruluşlarında çeşitli pozisyonlarda çalışan 406 kadın sağlık çalışanı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Kadın sağlık çalışanlarına Cam Tavan Sendromu ölçeği ve işten ayrılma niyeti ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler, IBM SPSS V23 ve IBM AMOS V24 yazılımlarıyla analiz edilmiştir. Sonuç olarak, özel sağlık kurumlarında Cam Tavan Sendromu ile işten ayrılma niyeti arasında zayıf negatif bir ilişki bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Women's participation in the workforce and paid employment began in the modern era following the Industrial Revolution. Subsequent socio-economic changes have enabled women to play a more active role in the business world (Korkmaz, 2014, p.2). Although women actively engage in the workforce, they encounter various challenges. One of these challenges is known as the Glass Ceiling Syndrome. This syndrome signifies the invisible barriers experienced by experienced and talented women in advancing to higher positions. It is important for experienced and talented women to progress steadily in their careers to achieve corporate goals. Reducing the intention of these employees to leave their jobs and retaining them within the organization is also crucial. The aim of this thesis is to assess the presence of the Glass Ceiling Syndrome within healthcare institutions and explore its influence on job departure intentions. The study involved 406 female healthcare professionals holding diverse positions in private healthcare facilities across Istanbul province. Female healthcare workers were surveyed using the Glass Ceiling Syndrome Scale and the Job Departure Intention Scale. Data collected from the research were analyzed using IBM SPSS V23 and IBM AMOS V24. As a result, it was concluded that there is a weak negative relationship between the Glass Ceiling Syndrome and the intention to leave the job in private healthcare institutions.