Andy Warhol'un sanatında Amerikan kültürü eleştirisi
Critism of American culture in Andy Warhol's art
- Tez No: 882372
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR OSKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Amerikan Kültürü, Tüketim Toplumu, Tüketim Kültürü, Popüler Kültür, Pop – Art, Andy Warhol, American Culture, Consumer Society, Consumer Culture, Popular Culture, Pop – Art, Andy Warhol
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada Andy Warhol Sanatında Amerikan Kültürü Eleştirisi konusu dört bölümde incelenecektir. Birinci bölümde, Amerikan kültürü tarihi ve tüketim toplumunun oluşumu ve dünyaya bu davranış ve düşüncenin popülerleşerek yayılışı çeşitli kaynaklardan araştırılmış ve derlenmiş olup gelişmeler sırasında, dönemin sanatçılarının eserlerindeki etkiler incelenmiştir. İkinci bölümde, tüm dünyayı etkisi altına alan tüketim anlayışının sanattaki yansıma ve etkileri, dönem sanatçılarının eserleri üzerinden analiz yapılarak tartışılmıştır. Üçüncü bölümde ise çağdaş sanatta tüketim toplumunu en iyi yansıtan ve pop art akımının öncüsü olan Andy Warhol'un felsefesi ve icra ettiği eserleri ile Amerikan Kültürünü nasıl yansıttığı üzerin araştırma yapılmıştır. Dördüncü bölümde, örneklenen sanatçılardan etkilenerek üretilen bu çelişkili felsefeyi, Alara Dizdaroğlu'nun sanatına nasıl etkiler getirdiği üzerinde durulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The thesis titled American Culture Criticism in the Art of Andy Warhol has been examined in four parts. In the first part, the history of American culture and the formation of the consumer society and the popularization and spread of this behavior and thought throughout the world were researched, and the effects of these developments on the works of the artists of the period were examined. In the second part, the reflections and effects of the concept of consumption, which influenced the whole world, in art were analyzed through the works of artists of the period. In the third part, research was conducted on the philosophy of Andy Warhol, who best reflects the consumer society in contemporary art and is the pioneer of the pop art movement, and how he reflects American Culture with his works. In the fourth chapter, we will focus on how this contradictory philosophy, which was influenced by the sampled artists, brought to Alara Dizdaroğlu's art.