Türkiye ekonomisinde büyümenin kaynakları: Girdi- çıktı modeli özelinde bir analiz
Sources of the growth in the Turkish economy: An analysis based on the input-output model
  1. Tez No: 882370
  2. Yazar: CEMİLE AKSAKALLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT OZAN BAŞKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Girdi-çıktı Analizi, Yapısal Ayrıştırma Analizi, İkili Deflatör Yöntemi, Büyümenin Kaynakları, Türkiye Ekonomisi, Input-Output Analysis, Structural Decomposition Analysis, Double Deflator Method, Sources of Growth, Turkey Economy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada, 2002-2012 döneminde Türkiye ekonomisinin sektörel üretimindeki değişmelerin kaynakları yapısal ayrıştırma analizi ile çözümlenmektedir. Çalışmanın veri kaynaklarını oluşturan ve cari fiyatlarla hazırlanan girdi-çıktı tabloları, dönemler itibariyle karşılaştırılabilmesi için sabit fiyatlara indirgenmiştir. Bu amaçla ikili deflasyon yöntemi uygulanmıştır. Girdi-çıktı tabloları 22 alt sektör olmak üzere 8 ana sektör düzeyinde toplulaştırılmış ve 2012 cari girdi-çıktı tablosunu 2002 yılı sabit fiyatlarına indirgemek için üretim, ithalat fiyat endeksleri ve bileşik fiyat endeksi oluşturulmuştur. Çalışmanın bulguları, Türkiye ekonomisinde yurtiçi nihai talebin üretimdeki artışa büyük ölçüde katkı yaptığı nicel olarak saptanmıştır. İhracat artışının da üretimde önemli bir paya sahiptir. Ayrıca bu dönemde Türkiye ekonomisinde negatif ithal ikamesi gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the sources of change in the sectoral production of the Turkish economy in the 2002-2012 period are analyzed by structural decomposition analysis. Input-output tables, which constitute the data sources of the study and are prepared in current prices, have been reduced to constant prices in order to be able to compare them over periods. For this purpose, the double-deflation method is applied. Input-output tables are aggregated at the level of 8 main sectors, including 22 sub-sectors, and production price indices, import price indices and a composite price indice are constructed to reduce the 2012 current input-output tablet o 2002 constant prices. The findings of the study quantitatively show that domestic final demand contributes significantly to output growth in the Turkish economy. Export growth also has a significant share in output growth. In addition, negative import substitution was observed in the turkish economy during this period.