Kronik lenfositer lösemi hastalarında genetik mutasyonların sıklığı ve surveye etkisi
Frequency of genetic mutations in chronic lymphocytic leukemia patients and their effect on survival
- Tez No: 882411
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Kronik Lenfositer Lösemi, Sitogenetik Anomali, FISH, Chronic Lymphocytic Leukemia, Cytogenetic Anomaly, FISH
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Kronik lenfositer lösemi (KLL) batı dünyası ülkelerinde en sık görülen lösemi tipidir. Kronik lenfositik löseminin değişken bir klinik seyri vardır. Prognostik öneme sahip faktörler arasında cinsiyet, yaş ve Rai/Binet evresi gibi klinik değişkenlerin yanında sitogenetik anormalliklerde yer almaktadır. Sitogenetik anomalilerin prognostik değeri birçok çalışmada gösterilmiş olup bu çalışmada kliniğimizde takip edilen hastalardaki KLL hastalarında sitogenetik anomalilerin sıklığının ve prognoza olan etkilerinin literatürle uyumlu olup olmadığı incelemeyi amaçladık. Hastalar ve Yöntem: Ocak 2010 ve Ocak 2022 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji-Onkoloji Hastanesi'nde takip edilen 18 yaşından büyük 80 yaşından küçük KLL tanısı almış 100 hastanın verileri retrospektif olarak hastane arşivinden ve hastane veri tabanından alındı. Hastaların yaşı, cinsiyeti, laboratuvar bulguları (hemogram, laktat dehidrogenaz, beta-2 mikroglobulin), evreleri ve floresan in situ hibridizasyon (FISH) analizi yapılarak del 17p, del 11q, del 13q14, trizomi 12 sitogenetik anormallikleri açısından hastalar tarandı. İstatiksel analizler ile sitogenetik anomalilerin sıklığı ve prognoza etkileri açısından hastalar değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 100 hastanın 30'u (%30) kadın 70'i erkek (%70) olup tüm hastaların yaş ortalaması 67.11±9.47, hastaların tanı alma yaşları ortalama 61.32±10.13 yıldır. Çalışmaya alınan hastaların tanı anı medyan laboratuvar değerleri incelendiğinde; lökosit sayısı 32545/mm3, Hb 13,6 g/dl, trombosit 188000/mm3, lenfosit 26125/mm3, laktat dehidrogenaz 210 U/L, beta-2 mikroglobulin değeri 0,4 mg/L olarak belirlenmiştir. Hastaların %56'sında herhangi bir sitogenetik anomalinin pozitif olduğu görülmüştür. En sık saptanan sitogenetik anomali 13q14 delesyonu idi. 13q14 delesyonu bakılan hastaların %40,3'ünde (n:31) pozitif saptandı. 17p delesyonu bakılan hastaların %17'sinde (n:17), 11q delesyonu bakılan hastaların %15,4'ünde (n:10), trizomi 12 bakılan hastalarında %12,5'inde (n:7) pozitif tespit edildi. Sonuç: Bulgularımıza göre sitogenetik anomalilerin varlığı literatürle uyumlu olarak hastalık risk belirlenmesinde önemli bir yere sahiptir. Bu yüzden her hastada tedavi öncesinde sitogenetik anomali tarama yapılması gerekmektedir. Bu tarama hastalığın prognozu, evresi ve tedavi seçeneklerinin belirlenmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Chronic lymphocytic leukemia (CLL) is the most common type of leukemia in western world countries. Chronic lymphocytic leukemia has a variable clinical course. In addition to clinical variables such as gender, age and Rai/Binet stage, cytogenetic abnormalities are among the prognostic factors. The prognostic value of cytogenetic abnormalities has been shown in many studies. In this study, we aimed to examine whether the frequency of cytogenetic abnormalities and their effects on prognosis in CLL patients followed in our clinic are compatible with the literature. Material and Methods: Between January 2010 and January 2022, the data of 100 patients diagnosed with CLL aged older than 18 years and younger than 80 years who were followed up at Erciyes University Medical Faculty Hematology-Oncology Hospital were retrospectively retrieved from the hospital archive and hospital database. Patients were screened for age, gender, laboratory findings (hemogram, lactate dehydrogenase, beta-2 microglobulin), stage and cytogenetic abnormalities of del 17p, del 11q, del 13q14, trisomy 12 by fluorescence in situ hybridization (FISH) analysis. Statistical analyses were performed to evaluate the frequency of cytogenetic abnormalities and their effect on prognosis. Results: Of the 100 patients included in the study, 30 (30%) were female and 70 (70%) were male. The mean age of all patients was 67.11±9.47 years and the mean age at diagnosis was 61.32±10.13 years. The median laboratory values of the patients at the time of diagnosis were as follows: leukocyte count 32545/mm3, Hb 13.6 g/dl, platelet 188000/mm3, lymphocyte 26125/mm3, lactate dehydrogenase 210 U/L, beta-2 microglobulin 0.4 mg/L. It was observed that 56% of the patients were positive for any cytogenetic abnormality. The most common cytogenetic abnormality was 13q14 deletion. 13q14 deletion was found to be positive in 40.3% (n:31) of the patients. 17% (n:17) of patients with 17p deletion, 15.4% (n:10) with 11q deletion, and 12.5% (n:7) with trisomy 12 were positive. Conclusion: According to our findings, the presence of cytogenetic abnormalities has an important role in disease risk determination in accordance with the literature. Therefore, cytogenetic anomaly screening should be performed in every patient before treatment. This screening is important in terms of determining the prognosis, stage and treatment options.