Tiroidektomide reküren laringeal sinirin berry ligamenti lifleri tarafından tuzaklanmasının reküren laringeal sinir fonksiyon ve elektrofizyolojik bulgularına etkisi
The effect of recurrent laryngeal nerve trap by berry ligament fibers on the function and electrophysiological findings of the recurrent laryngeal nerve in thyroidectomy
- Tez No: 882492
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURCİHAN AYGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Tiroid, Berry ligamenti, Reküren laringeal sinir, Thyroid, Berry ligament, Recurrent laryngeal nerve
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Giriş ve Amaç: Uluslararası reküren laringeal sinir (RLS) Sınıflandırma Sistemi, RLS'nin anatomik ve dinamik bileşenlerini içermektedir.RLS larinkse girmeden Berry ligamentinin genelde posterolateralinde seyrederken tuzaklanabilmektedir.Bu çalışmanın amacı tiroidektomide RLS'nin Berry ligamenti bölgesinde tuzaklanmasının RLS fonksiyonuna etkisini ve elektrofizyolojik değişiklikleri belirlemektir. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde Ocak 2018-Eylül 2023 tarihleri arasında intraoperatif monitörizasyonla tiroidektomi uygulanan hastaların preoperatif, intraoperatif ve postoperatif verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışma risk altındaki sinir sayısına göre yapıldı.Boyun tarafları Uluslararası RLS Sınıflama sistemine göre Berry ligamenti bölgesinde RLS'nin tuzaklaması olan (grup 1) ve olmayan (grup 2) olarak ayrıldı.İki grup arasında demografik özellikler, intraoperatif ve postoperatif veriler karşılaştırıldı. Bulgular: Toplam 913 hasta,1425 boyun tarafı ve sinir değerlendirildi.794 hastaya (%55.7) A-İOSM, 631 hastaya (%44.3) S-İOSM eşliğinde tiroidektomi uygulandı.1425 sinirden 392'sinde (%27.5) Berry bölgesinde tuzaklanma mevcutken,1033'ünde (%72.5) Berry tuzaklaması yoktu. Berry tuzaklaması olan grupta (grup 1) Berry tuzaklaması olmayan gruba göre (grup 2) S-İOSM kullanımı, istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla saptandı (p=0.0001).RLS anatomik varyasyonları grup 1'de anlamlı olarak yüksekti (p=0.0001).S-İOSM'da amplitüdde >%50 düşüş ve latenside >%110 uzama şeklinde tanımlanan“kombine olaylar(CE)”GRUP 1'de anlamlı olarak daha yüksekti (p=0.0001).LOS, grup 1'de anlamlı olarak yüksek oranda saptandı (p=0.0001).Postoperatif VKP oranı grup 1'de anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p=0.0001). Sonuç: RLS'nin Berry ligamenti tarafından tuzaklanması LOS ve VKP gelişimini etkileyen önemli faktör olup tiroidektomiyi daha yüksek riskli hale getirebilir ve preoperatif öngörülemez. RLS'nin olası anatomik varyasyonları gözönüne alındığında özellikle S-İOSM'nin belirli zamanda gelişen ve eylem sonlandırılmaz ise ilerleyici olan traksiyon travmasına bağlı gelişebilecek LOS ve VKP ile sonuçlanabilecek kombine olayların erken saptanmasına olanak sağlaması nedeni ile A-İOSM 'ye göre daha avantajlı olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The International Recurrent Laryngeal Nerve (RLN) Classification System includes the anatomical and dynamic components of the RLN. The RLN can become entrapped, usually posterolateral to the Berry ligament, before entering the larynx. The aim of this study is to determine the impact of RLN entrapment in the Berry ligament region on RLN function during thyroidectomy and to identify the related electrophysiological changes. Materials and Methods: In this study, preoperative, intraoperative, and postoperative data of patients who underwent thyroidectomy with IONM at the General Surgery Clinic of Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital between January 2018 and September 2023 were retrospectively evaluated. The study was conducted based on the number of nerves at risk. The sides of the neck were divided into two groups based on the presence (Group 1) or absence (Group 2) of RLN entrapment in the Berry ligament region, according to the International RLN Classification System. The demographic characteristics, intraoperative, and postoperative data between the two groups were compared. Results: A total of 913 patients,1425 sides of the neck,and nerves were evaluated.Thyroidectomy was performed under I-IONM in 794 patients (55.7%) and under C-IONM in 631 patients(44.3%).Of the 1425 nerves,392 (27.5%) had entrapment in the Berry ligament region,while 1033 (72.5%) did not have Berry ligament entrapment.The use of C-IONM was significantly higher in the group with Berry ligament entrapment (Group 1) compared to the group without entrapment (Group 2) (p=0.0001). Anatomical variations of the RLN were significantly higher in Group 1 (p=0.0001).“Combined events (CE)”, defined as a >50% drop in amplitude and a >110% increase in latency in C-IONM, were significantly higher in the Group 1 (p=0.0001). LOS was significantly higher in Group 1 (p=0.0001). Postoperative VCP rates were also significantly higher in Group 1 (p=0.0001). Conclusion: Entrapment of the RLN by the Berry ligament is an important factor affecting the development of LOS and VCP,making thyroidectomy a higher-risk procedure and preoperatively unpredictable.Considering the possible anatomical variations of the RLN,C-IONM should be considered more advantageous than I-IONM due to its ability to detect combined events, which are likely to lead to progressive traction trauma and result in LOS and VCP if not addressed promptly.