Tiroid cerrahisinde berry ligamanı seviyesinde yapılan rekürren laringeal sinir explorasyonunun sinir hasarını önlemedeki etkisi
The effect of recurrent laryngeal nerve exploration at the level of Berry's ligaman during the thyroid surgery in in preventing the injury of the nerve
  1. Tez No: 194928
  2. Yazar: ALİ ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. EROL KİSLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroidektomi, Berry Ligamanı, Rekürren Laringeal Sinir, Thyroidectomy, Berry Ligament, Recurrent Laryngeal Nerve
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Son dönemlerde benign tiroid hastalıklarında lobektomi, total yada totale yakın tiroidektomi giderek artan bir oranda kullanılmaya baslanmıstır. Bu nedenle hastalarda rekürren laringeal sinir hasarını önlemek için rutin RLS disseksiyonu yapılması gerekmektedir. Bu çalısmanın amacı; benign nedenlerle lobektomi, total yada totale yakın tiroidektomi yapılan hastalarda, Berry ligamanı seviyesinde sinir disseksiyon tekniginin kalıcı RLS hasarı üzerine olan etkinligini arastırmaktır. Aralık 1994 - Haziran 2007 tarihleri arasında, Yüzücü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD'da benign nedenlerle lobektomi, total ve totale yakın tiroidektomi ameliyatı yapılan 803 olgu, hastane patoloji kayıtları, ameliyat defterleri ve hasta dosyaları kullanılarak retrospektif olarak incelendi. Bütün hastalarda yas, cinsiyet, preoperatif tanı, yapılan tiroidektomi tipi ve hastalara ait histopatolojik sonuçlar degerlendirildi. Tüm hastalara operasyon öncesi dönemde indirekt laringoskopi yapılarak vokal kord durumu incelendi. 803 olgunun 719'unun her iki lobuna, 84'ünün tek lobuna olmak üzere toplam 1522 tiroid lobuna müdahale edildi. Toplam 1474 RLS disseksiyonu yapıldı. Subtotal uygulanan loblarda RLS disseksiyonu yapılmadı. Tüm hastalarda Berry ligamanı seviyesinde rekürren laringeal sinir disseksiyonu yapıldı. Çalısmaya alınan 803 olgunun 656'sı bayan, 147'si erkek, kadın hastaların yas ortalaması 40.76 ± 13.10 (16-78), erkek hastaların yas ortalaması 39,81 ± 13,59 (14-78), kadın erkek oranı 4.4/1 idi. 2 Operasyon öncesi 803 olgunun 679'unda Multinodüler Guatr, 74'ünde Soliter Nodül, 28'inde Diffüz Non-toksik Guatr ve 22'inde Basedov-Graves Hastalıgı tanıları mevcuttu. Olguların 616'sına Bilateral Total Tiroidektomi, 84'üne Lobektomi, 42'sine Bir Tarafa Total Diger Tarafa Subtotal Tiroidektomi, 34'üne Bilateral Totale Yakın Tiroidektomi, 21'ine Bir Tarafa Total Diger Tarafa Totale Yakın Tiroidektomi ve 6'sına ise Bir Tarafa Totale Yakın Diger Tarafa Subtotal Tiroidektomi uygulandı. Tek taraflı kalıcı RLS paralizi oranı MNG için % 0.53, soliter nodül için % 2.70 ve tüm seri için % 0.61 olarak bulundu. Hiçbir olguda bilateral kalıcı RLS paraliziye rastlanılmadı. Sonuç olarak; Rekürren larengeal sinirin inferior tiroid arteri çaprazladıgı bölgede ve boyunda yukarı dogru çıkarken birçok varyasyon göstermesi ve larinkse girmeden önce Berry ligamanı seviyesinde sabit bir yol izlemesi nedeniyle, tiroid cerrahisinde rekürren larengeal sinir disseksiyonunun bu sevide yapılması ve sinirin explore edilmesi, rekürren larengeal sinir yaralanma oranını azaltacagından arternatif bir cerrahi teknik olarak yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Lobectomy, total thyroidectomy, and near total thyroidectomy are all currently preferred operative approaches for benign thyroid disease. Safely performing this surgical techniques requires identification of the recurrent laryngeal nerve (RLN). Several techniques have been described for RLN identification. The aim of the present study is to evaluating the effect of the RLN identification technique (at the level of the Berry Ligament) on permanent RLN injury rate. 803 cases with benign thyroid diseases, those underwent surgical therapy with at least lobectomy, and total or near total thyroidectomy during the last 13 years evaluated retrospectively. Hospital records of the patients were evaluated according to the age, sex, indications for the surgical therapy and postoperative complications. A total of 1474 RLN dissection/identification were performed. The identification technique was the `superior approach? meaning the technique of the dissecting the nerve at level of the Berry Ligament, where the nerve enter the larynx. The ratio of the women to men was 4.4/1, the mean age was 39,81 ± 13,59 (14-78) for women and 40.76 ± 13.10 (16-78) for men. The indications for surgical therapy were multinodulary goitre in 679, solitary nodule in 74 , diffuse non-toxic goitre in 28, and Basedow-Graves in 22 patients respectively. The performed operations were total thyroidectomy in 616, lobectomy in 84, Dunhil procedure in 42, Bilateral near total thyroidectomy in 34, and other procedures in 27 respectively. 2 The rate of permanent RLN injury at one site was 0.61% for all the cases. As a result it can be said that, in it?s course during the travelling in the neck RLN show different variations. But at the level of the cricothroid articulation, where it enters the larynx, beyond the Berry Ligament, the position of the nerve is more constant than elsewhere. So identification of the nerve at this point may lead to low ratio of permanent RLN palsy.