Emine Işınsu romanları üzerine bir inceleme (1980-2013)
A review on Emine Işınsu's novels (1980-2013)
- Tez No: 393439
- Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Emine Işınsu, Türk romanı, roman inceleme, Emine Işınsu, Turkish novel, novel analysis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 327
Özet
“Emine Işınsu Romanları Üzerine Bir İnceleme (1980-2013)”adlı yüksek lisans tezinde 1980'den 2013'e on bir roman yayınlayan Işınsu'nun bahsi geçen tarih aralığındaki romanlarının yapısı incelenmiştir. Bu romanlar arasında Türk edebiyatı ve kültür hayatı içerisinde önemli bir yere sahip olan tasavvufi şahsiyetlerin biyografik romanları da vardır. Şüphesiz bu biyografik romanlar edebiyat ve kültür alanında bir boşluğu doldurmaktadır. Bu romanların yanı sıra incelediğimiz romanlarda toplum meseleleri, siyasi olaylar, tasavvuf, millî mücadele ve manevi arayış romancının eserlerini besleyen diğer konulardır. Ele alınan romanların genelinde merkezî kişiler kadınlardır. Kadın tipler romanlarda kuvvetli çizilmiştir. Bu kadınlar toplumsal hayata aktif olarak katılırlar. Işınsu'nun romanlarında tasvirler zayıf, mekânlar siliktir. Üslup konuşma üslubuna yakın ve sadedir. Bununla beraber romanlarda düşünce üslubu, bilinç akımı üslubu, sohbet üslubu gibi farklı üslup türleri bir arada kullanılmıştır. Romanlarda metinler arası ilişkiler sıkça karşımıza çıkar. Metin ekleme yöntemi ile pek çok ayet, hadis, epigraf, şiir, şarkı ve türkü roman metnine dâhil olmuştur. Romanda dil özelliği olarak yöresel sözler, deyimler, atasözleri karşımıza çıkar. Küfür ve argo da romanlarda yer yer kullanılmıştır. Bunun yanında artık günümüzde pek kullanılmayan yan yana iki nokta kullanımı yazarın romanlarında dikkat çeken bir başka husustur.
Özet (Çeviri)
In the master's thesis named“A Review on Emine Işınsu's Novels (1980-2013)”, the structures of the eleven novels that Işınsu had published from 1980 to 2013 are analyzed. Among these novels there are biographical novels of the Sufistic personalities who have an important place for the Turkish literature and the cultural life. These biographical novels certainly fill the gap in the literature and the culture field. Beside these novels, in the novels that we analyzed public matters, political issues, Sufism, national struggle and spiritual quest are the other subjects that feed the novelist's works. Throughout the novels that matter in hand, central characters are women. Female characters are described strongly. These women are active in the community life. In the Işınsu's novels descriptions are weak and the places are obscure. Her style is close to vernacular style and plain. Nevertheless different kinds of styles such as thinking style, stream of consciousness, and conversational style are combined in her novels. We see Intertextuality in her novels frequently. Numerous Qur'an verses, hadiths, epigraphs, poems, songs are attached by the In-text citations and quotations. As a language feature local dialects, idioms and proverbs are seen in the novels. Swear words and slangs are partly used also. In addition, the usage of the double dot, which is not commonly used today, is another salient point in the writer's novels.