Ortaokul matematik ders kitaplarında yer verilen cebir öğrenme alanına dair etkinliklerin matematiksel potansiyelleri
Mathematical potentials of activities about learning algebra in middle school mathematics textbooks
  1. Tez No: 882571
  2. Yazar: HİLAL ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaokul matematik ders kitabı, Cebir öğrenme alanı, Etkinlik, Matematiksel potansiyel, Middle school mathematics textbook, Algebra learning area, Activity, Mathematical potential
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu tezde 6, 7 ve 8. sınıf matematik ders kitaplarında cebir alanına dair verilen etkinlikler matematiksel potansiyel düzeylerine göre incelenmiş ve sınıf düzeylerine göre karşılaştırılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemi benimsenmiştir. Doküman incelemesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu (MEB-TTK) tarafından onay almış, 6, 7 ve 8. sınıf matematik ders kitaplarında yer verilen toplam 33 cebir etkinliği incelenmiştir. Etkinliklerin matematiksel potansiyellerinin değerlendirilmesinde Bozkurt ve arkadaşlarının (2022) etkinlik tasarımı ve uygulamalarına dair ortaya koydukları çerçeve kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre ders kitaplarının cebir etkinliklerine oldukça az sayıda yer verdiği ve incelenen kitaplardaki etkinliklerin matematiksel potansiyel düzeylerine göre farklılaştığı görülmektedir. Matematiksel potansiyel düzeyleri açısından kitaplardaki etkinlikler karşılaştırıldığında 6. sınıf olanların birinin düşük diğerinin yüksek, 7. sınıf olanların birinin orta diğerinin yüksek, 8.sınıf olanların ise her ikisinin de yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Matematiksel potansiyel bileşenlerine göre yüksek puan alan etkinlik sayısının en fazla 7. sınıf düzeyindeki ders kitaplarında olduğu görülmüştür. Ayrıca aynı sınıf düzeyindeki ders kitaplarının matematiksel potansiyel düzeylerinin farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Buradan nitelikli etkinliklerin olduğu ders kitabıyla eğitim gören öğrenci ile diğer öğrencilerin öğrenmeleri arasında farklılık olabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the exercises in the field of algebra in the 6, 7 and 8th grade mathematics books were examined according to mathematical potential levels and compared among each grade. Document analysis method was used in this research, which is one of the qualitivite research methods within the score of document review. 33 algebra exercises from 6, 7 and 8th grade mathematics books approved by the Ministry of National Education Board of Education and Discipline, were examined. In this research, the framework provided by Bozkurt et al. (2022) regarding exercise design and applications was utilized to assess the mathematical potential of the exercises. According to the findings obtained from the research, it is concluded that the textbooks include very few algebra exercises and the exercises in the textbooks vary based on the levels of mathematical potential. When the exercises in the books were compared in terms of mathematical potential levels, it is evident that one of the 6th grade books is high and the other one is olw level, for the 7th grade books one is average level the other is high level and both books for 8th grade are high level. It is determined that in relation to their mathematical potential level, the highest number of exercises with high scores was in the 7th grade books. Furthermore, textbooks at the same grade level have different mathematical potential levels. It is expected that learning for students who are taught using a textbook with high scored exercises would differ from learning for other students who are not.