Laparoskopik nefrektomilerde iki farklı yaklaşımla yapılan tap bloğunun postoperatif analjezi üzerine etkileri: posterior mu lateral mi?
Effects of tap block done with two different approaches in laparoscopic nephhrectomies on postoperative analgesis: posterior or lateral?
  1. Tez No: 882623
  2. Yazar: AYŞE SEMA TÜRKAY YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN GÖĞÜŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: TAP block, posterior approach TAP block, lateral approach TAP block, Analgesia, Ultrasonography, Laparoscopy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışma ile laparoskopik nefrektomi operasyonu geçiren hastalarda USG eşliğinde iki farklı yaklaşımla yapılan TAP bloğunun (posterior Transversus abdominis plan blok (PTAP) ile lateral Transversus abdominis plan blok (LTAP) tekniğinin) postoperatif analjezi üzerindeki etkileri, HKA tüketimi, yan etkiler, ağrı skorları, ek analjezik ihtiyacı ve hasta memnuniyetini açısından aralarında fark olup olmadığını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Bilkent Şehir Hastanesi 1 Numaralı Klinik Araştırmalar Etik Kurul Başkanlığı 26.05.2021 tarihli E1-21-1814 numaralı etik kurul onayı alındıktan sonra Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Onkoloji hastanesinde elektif laparoskopik nefrektomi ameliyatı olan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 88 hastada yapıldı. Çalışmamız tek merkezli randomize tek kör prospektif klinik araştırma niteliğindedir. Çalışmaya dahil edilecek hastalar internet tabanlı bir randomizasyon programı kullanılarak (randomizer.org) lateral TAP blok (Grup L) ve posterior TAP blok (Grup P) olarak iki gruba (n= 44) ayrıldı. Anestezi indüksiyonundan sonra, cerrahi insizyondan önce bir gruba LTAP blok, diğer gruba PTAP blok uygulandı. Vaka bitiminden 15 dk önce 1 gr. parasetamol, 4 mg ondansetron yapıldı. Postoperatif intravenöz hasta kontrollü analjezi cihazı takılan hastalar 24 saat takip edildi. Postoperatif 0., 1., 2., 6., 12., 18. ve 24.saatlerde hemodinamik parametreler, VAS ve DVAS değerleri, HKA'da kullanılan morfin miktarı, ek morfin ihtiyacı ve opioid ilişkili yan etkiler kaydedildi. Veriler IBM SPSS 25.0 (Armonk, NY: IBM Corp.) istatistik paket programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Demografik özellikler, ek hastalık, ASA sınıflaması ve postoperatif dönemde vital parametreler her iki grupta da benzer bulundu. Tüm zamanlarda eş zamanlı tüketilen ve 24 saat boyunca total tüketilen opioid miktarının, ek morfin gereksiniminin Grup P'de daha düşük olduğu;12. saat hariç tüm zaman dilimlerinde VAS skorlarının, 12. Saat ve 24. Saat hariç tüm zaman dilimlerinde DVAS skorlarının Grup P de daha düşük olduğu, Grup P'de tüm zaman dilimlerinde VAS
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study was to assess the impact of two different ultrasound-guided approaches to administering the Transversus Abdominis Plane (TAP) block - the posterior Transversus Abdominis Plane block (PTAP) and lateral Transversus Abdominis Plane block (LTAP) techniques - on various postoperative measures in patients undergoing laparoscopic nephrectomy. These measures included analgesia, opioid consumption, adverse events, pain scores, additional analgesic usage, and patient satisfaction. Materials and Methods: Our study received ethical approval from the Institutional Review Board for Clinical Research, Number 1, at Ankara Bilkent City Hospital, Health Sciences University (Approval No: E1-21-1814, Date: 26.05.2021). The study included 88 patients who underwent elective laparoscopic nephrectomy at Ankara Bilkent City Hospital Oncology Hospital and provided informed consent. This study was a prospective, randomized, single-masked clinical trial conducted at a single center. Patient allocation was achieved through the use of an internet-based randomization program (randomizer.org), with participants assigned to one of two groups: lateral transversus abdominis plane (TAP) block (Group L) or posterior TAP block (Group P). A total of 44 patients were included in each group; one group performed the LTAP block, and the other performed the PTAP block following anesthesia induction but before surgical incision. 1 g paracetamol and 4 mg ondansetron were administered 15 minutes before the end of the procedure. Patients with postoperative intravenous patient-controlled analgesia were monitored for 24 hours. Hemodynamic parameters, Visual Analog Scale (VAS) and Dynamic Visual Analog Scale (DVAS) scores, morphine consumption, additional morphine requirements, and opioid-related adverse events were recorded at postoperative 0nd, 1st, 2nd, 6th, 12th, 18th, and 24th hours. Data were analyzed using IBM SPSS 25.0 (Armonk, NY: IBM Corp.) statistical software. Results: Demographic characteristics, comorbidities, ASA classification, and postoperative vital parameters were similar in both groups. The total opioid consumption, additional morphine requirement, VAS scores at all time points, DVAS scores at all time points except 12th and 24th hours, and patient satisfaction were lower in Group P. There was no statistically significant difference in opioid-related side effects. Conclusion: This study demonstrated that the PTAP block resulted in lower postoperative opioid and additional rescue analgesic requirements, more effective VAS scores, and higher patient satisfaction than the LTAP block. We believe that the PTAP block is more effective in reducing pain and opioid consumption in the postoperative period for laparoscopic nephrectomy operations compared to the LTAP block. While this study is a pioneering work comparing LTAP and PTAP blocks in laparoscopic nephrectomy operations, additional observational and prospective studies are needed to understand further and confirm the efficacy of PTAP blocks in different surgical procedures and patient groups.