Laparoskopik nefrektomilerde tek doz paravertebral blok ve transversus abdominis plan bloğunun postoperatif ağrı ve opioid analjezik tüketimi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of paravertebral block and subcostal transversus abdominis plane block in laparoscopic nephrectomy
- Tez No: 870348
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM SAVRAN KARADENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Paravertebral Blok, Subkostal Transversus Abdominis Plan Bloğu, Rejyonel Anestezi, Postoperatif Ağrı, Hasta Kontrollü Analjezi, Laparoskopik Nefrektomi, Paravertebral Block, Subcostal Transversus Abdominis Plane Block, Regional Anesthesia, Postoperative Pain, Patient Controlled Analgesia, Laparoscopic Nephrectomy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Laparoskopik (LS) nefrektomilerde postoperatif multimodal ağrı tedavisinin bir parçası olarak ultrasonografi (USG) kılavuzluğunda uygulanan tek doz paravertebral bloğu (PVB) ve subkostal transversus abdominis plan bloğunu (STAPB) postoperatif dönemde kullanılan opioid miktarı, postoperatif akut ve kronik ağrı, opioid advers etkileri, taburculuk süresi ve hasta memnuniyeti açısından karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı alındıktan sonra LS nefrektomi planlanan ASA I-II, 18-75 yaş arası 121 hasta bilgilendirilmiş gönüllü onamları imzalatılarak prospektif, randomize, tek kör olarak planlanan çalışmaya dahil edildi. Hastalar PVB grubu, STAPB grubu ve kontrol grubu olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Cerrahi insizyon öncesinde hastalara randomizasyon sonuçlarına göre USG kılavuzluğunda 20 cc %0,25 bupivakain kullanılarak tek ponksiyon PVB veya STAPB uygulandı. Operasyon sonunda tüm gruplara intravenöz (İV) morfin içeren hasta kontrollü analjezi (HKA) uygulandı. Hastaların postoperatif dönemdeki ilk 24 saat total morfin tüketimleri, vizüel analog skorları (VAS), opioid advers etkisi olarak bulantı, kusma, kaşıntı gelişimi, Ramsey sedasyon skalasına göre sedasyon düzeyleri, ek analjezi ihtiyaçları ve ilk ek analjezi ihtiyaç zamanları, hastanede kalış süreleri ve hasta memnuniyetleri kaydedildi. Üçüncü ayda kronik ağrı gelişimleri sorgulandı. Bulgular: 91 hasta ile çalışma tamamlandı. Kontrol grubunda STAPB ve PVB gruplarına göre 24 saatlik morfin tüketimleri istatistiksel olarak yüksek saptandı (Kontrol 18mg (16-24mg), PVB 11,5mg (7-14mg), STAPB 12,5mg (7-15mg), p0,05). VAS değerleri PVB grubunda, 15. ve 30. dk haricinde, diğer iki gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulundu (p0,05). Sonuç: LS nefrektomilerde USG kılavuzluğunda uygulanan PVB ve STAPB uygulamasının HKA'ya göre daha iyi bir postoperatif analjezi sağladığı, morfin tüketimini azalttığı ve opioid advers etkilerini azalttığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to compare the postoperative opioid consumption, acute and chronic pain, opioid adverse effects, discharge time, and patient satisfaction of single-dose ultrasound-guided paravertebral block (PVB) and subcostal transversus abdominis plane block (STAPB) applied as part of multimodal pain management in laparoscopic (LS) nephrectomies. Material and Methods: Following ethical approval, 121 patients aged 18-75 years, ASA I-II, scheduled for LS nephrectomy, were included in a prospective, randomized, single-blind study after obtaining informed consent. Patients were divided into three groups: PVB group, STAPB group, and control group. Prior to surgical incision, patients received a single puncture PVB or STAPB using 20 cc of 0.25% bupivacaine under US guidance according to randomization results. Intravenous patient-controlled analgesia (PCA) containing morphine was administered to all patients postoperatively. Patients' total morphine consumption in the first 24 hours, visual analog scores (VAS), opioid adverse effects including nausea, vomiting, itching, sedation levels according to the Ramsey sedation scale, additional analgesic requirements, time to first additional analgesic requirement, length of hospital stay, and patient satisfaction were recorded in the postoperative period. Chronic pain development was queried at the third month. Results: The study was completed with 91 patients. Total morphine consumption in the control group was statistically higher compared to the STAPB and PVB groups (Control 18mg (16-24mg), PVB 11,5mg (7-14mg), STAPB 12,5mg (7-15mg), p0.05). VAS scores were statistically lower in the PVB group compared to the other two groups except at 15 and 30 minutes (p0.05). Conclusion: Ultrasound-guided PVB and STAPB application in LS nephrectomies provide better postoperative analgesia compared to PCA, reducing morphine consumption and opioid adverse effects.