Argümantasyon ve eğitsel dijital oyunların 6. sınıf fen bilimleri dersinde öğrencilerin akıl yürütme ve eleştirel düşünme becerilerine etkisi
The effect of argumentation and educational digital games on students' reasoning and critical thinking skills in 6th grade science course
  1. Tez No: 882658
  2. Yazar: ZAFER ALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Argümantasyon, eğitsel dijital oyun, akıl yürütme, eleştirel düşünme, Argumentation, educational digital game, reasoning, critical thinking
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, argümantasyon ve eğitsel dijital oyunların 6. sınıf fen bilimleri dersinde öğrencilerin akıl yürütme ve eleştirel düşünme becerilerine etkisini araştırmaktır. Çalışma, argümantasyonun tek başına ve eğitsel dijital oyunlarla entegre şekilde kullanımının öğrencilerin becerilerindeki potansiyel gelişimi incelemeyi hedeflemektedir. Yöntem: Çalışmada yarı deneysel bir araştırma deseni kullanılmıştır. Erzurum ilindeki iki devlet okulundan seçilen 84 altıncı sınıf öğrencisi, argümantasyon grubu (AG), argümantasyon ve eğitsel dijital oyun grubu (AEDOG) ve kontrol grubu (KG) olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Veri toplama araçları olarak Akıl Yürütme Becerileri Ölçeği (AYBÖ) ve Eleştirel Düşünme Ölçeği (EDÖ) kullanılmıştır. Deneysel uygulama bir eğitim- öğretim süreci boyunca sürmüş, AG'de argümantasyon, AEDOG'de argümantasyon ve eğitsel dijital oyunlar birlikte kullanılırken, KG'de müfredata dayalı öğretim uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmanın sonuçları, argümantasyon ve eğitsel dijital oyunların öğrencilerin akıl yürütme ve eleştirel düşünme becerileri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermiştir. Son-test puanları açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ön-test ve son-test puanları arasındaki farklar da AG ve AEDOG için istatistiksel olarak anlamlı değildir. Ancak, AEDOG grubunun son-test puanlarının diğer gruplara göre daha yüksek olması, argümantasyon ve eğitsel dijital oyunların birlikte kullanımının potansiyel etkisine işaret etmektedir. Sonuçlar: Bu çalışma, argümantasyon ve eğitsel dijital oyunların 6. sınıf fen bilimleri dersinde öğrencilerin akıl yürütme ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmede beklenen etkiyi göstermediğini ortaya koymaktadır. Uygulanan deneysel müdahaleler, öğrencilerin becerilerinde istatistiksel olarak anlamlı bir gelişim sağlamamıştır. Bu beklenmedik sonuçlar öğrencilerin hazırbulunuşluk düzeyleri, ölçme araçlarının yetersizliği ve örneklem özellikleri gibi faktörlerden kaynaklanıyor olabilir. Gelecekteki çalışmalarda farklı veri toplama araçlarının kullanılmasıve nitel verilerin dahil edilmesi gibi öneriler dikkate alınarak, argümantasyon ve eğitsel dijital oyunların etkililiği daha kapsamlı bir şekilde incelenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose:The purpose of this study is to investigate the effects of argumentation and educational digital games on students' reasoning and critical thinking skills in the 6th grade science course. The study aims to examine the potential improvement in students' skills through the use of argumentation alone and integrated with educational digital games. Method:A quasi-experimental research design was used in the study. 84 sixth grade students selected from two public schools in Erzurum were divided into three groups: argumentation group (AG), argumentation and educational digital game group (AEDGG) and control group (CG). Reasoning Skills Scale (RSS) and Critical Thinking Scale (CTS) were used as data collection tools. The experimental application continued throughout an education-training process; while the argumentation was used together in AG, argumentation and educational digital games were used together in AEDGG, curriculum-based teaching was applied in CG. Findings:The results of the study showed that argumentation and educational digital games did not have a statistically significant effect on students' reasoning and critical thinking skills. There was no significant difference between the groups in terms of post-test scores. The differences between pre-test and post-test scores are also not statistically significant for AG and AEDGG. However, the fact that the post-test scores of the AEDGG group were higher than the other groups indicates the potential effect of the combined use of argumentation and educational digital games. Conclusions:This study reveals that argumentation and educational digital games do not have the expected effect on improving students' reasoning and critical thinking skills in the 6th grade science course. The applied experimental interventions did not provide a statistically significant improvement in students' skills. These unexpected results may be due to factors such as limited application time, students' readiness levels, inadequacy of measurement tools and sample characteristics. The effectiveness of argumentation and educational digital games can be examined more comprehensively by taking into account suggestions such as using different data collection tools and including qualitative data in future studies.