Akşehir ve yöresi ağızları
Dialects of Akşehir and its region
  1. Tez No: 882679
  2. Yazar: TAHSİN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH NUMAN KÜÇÜKBALLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız, Ağız Araştırmaları, Türkiye Türkçesi Ağızları, Akşehir ve Yöresi Ağızları, Dialect, Dialect Studies, Turkish Dialects, Dialects of Akşehir and Its Region
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1067
Özet
Çalışmanın konusu, Akşehir sınırları dâhilinde bulunan merkez ve kırsal mahallelerde konuşulan yöresel ağızların derlenerek elde edilen verilerin fonetik ve morfolojik açıdan incelenmesidir. Çalışmanın amacı Akşehir ve yöresinin ağız özelliklerini tespit ederek alt ağız gruplarını belirlemek ve yöreye ait söz varlığını ortaya koymaktır. Akşehir ve yöresinden toplamda 91 kaynak kişiden yapılan derlemeler neticesinde incelemeye esas nitelikte 8'i karışık sohbet olmak üzere toplamda 84 metin ortaya çıkmıştır. Bu metinlerden elde edilen veriler art zamanlı yöntemle, gerektiğinde eş zamanlı yönteme de başvurularak ses ve şekil bilgisi açısından incelenmiştir. İnceleme sonucunda Akşehir ve yöresinin tespit edilen ağız özellikleri sıralanarak Akşehir ve yöresi ağızları, üç ağız grubuna ayrılmıştır. Söz varlığı hususunda standart Türkçeden ses farklılığı gösteren ve yöre ağızlarında kullanılan sözcükler; atasözleri/değerli söz niteliğinde kullanımlar; deyimler; hayır dualar; beddualar; iyi dilek, temenni, kutlama ve davet sözleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the compilation and phonetic and morphological analysis of local dialects spoken in the central and rural neighborhoods within the borders of Akşehir. The aim of the study is to identify the dialect features of Akşehir and its region, determine the sub-dialect groups, and reveal the local vocabulary. As a result of compilations from a total of 91 source individuals from Akşehir and its surroundings, a total of 84 texts, including 8 mixed conversations, have been produced for the examination. The data obtained from these texts were analyzed in terms of phonetics and morphology using a diachronic method, and when necessary, a synchronic method was also employed. The analysis identified the dialect features of Akşehir and its region, classifying the Akşehir and regional dialects into three groups. Regarding vocabulary, words showing phonetic differences from standard Turkish and used in local dialects, proverbs/significant sayings, idioms, blessings, curses, good wishes, congratulatory expressions, and invitations were identified.