A curriculum development study for natural gas heating and gas burner device service personnel training
Doğalgazlı ısıtma ve gaz brülör cihazı servis personeli eğitimine yönelik eğitim programı geliştirme çalışması
  1. Tez No: 882723
  2. Yazar: VOLKAN BİNİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLARA DEMİRBULAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Program geliştirme modeli, İşbaşı eğitimi, Yeterlilik temelli yaklaşım, Sürdürülebilir kalkınma, Meslek eğitimi, Curriculum development model, On-the-job training, Competency-based approach, Sustainable development, Vocational training
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Firmalar, hem temel yeterliliklere sahip hem de firma değerleriyle uyumlu personelle çalışma eğilimindedir. Mesleki eğitim veren birçok kamu ve özel kurumu olmasına rağmen, öğrencilerin sektör için gerekli bilgi ve becerilerle donatılmasında, zorluk çekilmektedir. Bu nedenler firmalar deneyimli teknisyen ihtiyacını karşılayamamaktadır. Bu çalışmanın amacı akademik bilgi, firma hizmetiçi öğretim deneyimleri ve işbaşı eğitim programının özelliklerinden yararlanarak mesleğe dair tüm yeterliliklere sahip olabilecek teknisyen yetiştirmeye yönelik bir eğitim programı geliştirmektir. Firma ve üniversite arasında oluşturulan protolol doğrultusunda, mesleğe ait; ihtiyaç analizi, eğiticilerin eğitimi, aday belirleme, eğitim programının hedef, içerik, Öğretim yöntemleri, ölçme-değerlendirme süreçlerinin belirlenmesi ve program değerlendirme süreçleri gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, firma hedefleri ve ihtiyaçları doğrultusunda işbirliği yapılarak,“Doğal Gaz Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli Seviye (4) Mesleği”ne yönelik program geliştirilmiştir. Öğretim programı geliştirme sürecinde; 17 sürdürülebilir kalkınma hedefinden; beş hedef doğrudan (yoksulluğa son, kaliteli eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği, insana yakışır iş ve ekonomik büyüme, eşitsizliklerin azaltılması), beş hedef te yakından ilişkili olarak (açlığa son, sağlık ve kaliteli yaşam, sürdürülebilir şehirler ve topluluklar, sorumlu üretim ve tüketim sanayi, inovasyon ve sanayi) eğitim programı geliştirme sürecinde dikkate alınmıştır. Ayrıca, firma beklentileri, sektör ihtiyaçları ve teknisyen adaylarının kişisel kariyer beklentileri dikkate alınmıştır. Program geliştirme sürecinde, eylem araştırması yönteminden yararlanılmıştır. Geliştirilen program altı teknisyen adayına uygulanmıştır. Uygulamalar; firma eğitim depertmanında, yetkili servislerde ve Çağdaş Drama Derneği İstanbul Şubesinde gerçekleşmiştir. Program geliştirme sürecinde, firmaya özgün durumlarla karşılaşılmıştır. Bu nedenle, program geliştirme sürecinde yararlanılan modelin geribildirim süreçlerine katkı sağlanarak yeni bir model geliştirilmiştir. Tüm veriler ihtiyaç analizi, masa-başı tasarım, uygulama ve değerlendirme süreçlerinden elde edilmiştir. Uygulama aşamasında teknisyen adaylarının gelişimleri, araştırmacı, firma eğitmenleri, firma bölge sorumluları, yetkili servis sorumluları ve ustalar tarafından izlenmiş, nitel olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmada, yeterliliği dayalı içerik yaklaşımı ve sarmal yaklaşımdan yararlanılarak bu yaklaşımların teknisyenlik eğitimine ve katılımcılara yönelik etkileri gözlenmiştir. Katılımcılara yönelik eğitimlerin değerlendirilmesinde, firma standart testleri ve firma değerlendirme sisteminden yararlanılmıştır. Dış değerlendirme unsuru olarak Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) sınav sisteminden yararlanılmıştır. Tüm süreç boyunca firmanın eğitmenleri program geliştirmenin teorik ve uygulamaya yönelik bilgileriyle desteklenmiştir. Program değerlendirme amaçlı uzman ve firma yöneticilerinden görüş alma süreci, mesleğe yönelik geliştirilen program değerlendirme modeli ile gerçekleştirilmiştir. Özet olarak bu çalışmada; sektör ve akademi işbirliği ile; uluslararası akredite ile sonuçlanan meslek eğitimi, istihdam ve sürdürülebilir kalkınmaya yönelik etkili bir eğitim programı ve modeli geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Companies tend to work with personnel who have both core competencies and are compatible with firm values. Therefore, they expect vocational education to equip learners, their future employees, to be equipped with the skills and knowledge required to reach their goals. Although public and private institutions tend to provide vocational training, they do not always equip the learners with all the necessary skills and knowledge, companies may not be able to meet the need for experienced technicians. The aim of this study is to develop a curriculum to train technicians to be equipped competencies related to the profession by taking advantage of academic knowledge, in-service training experiences and the features of the on-the-job training curriculum. In line with the protocol established between the firm and the university, about the profession; needs analysis, training of trainers, participant selection, training program goals, content, instruction, measurement-assessment and program evaluation processes were carried out. For this purpose, a program for“Natural Gas Heating and Gas Burning Device Service Personnel Level (4) Profession”was developed in cooperation in line with the firm's goals and needs. In the process of developing the curriculum; Of the 17 sustainable development goals; Five targets are directly (no poverty, quality education, gender equality, decent work and economic growth, reducing inequalities), and five targets are closely related (no hunger, health and quality life, sustainable cities and communities, responsible production and consumption industry, innovation and industry) was taken into consideration during the training program development process. In addition, firm expectations, industry needs and personal career expectations of technician participants were taken into account. During the curriculum development process, action research method was used. The developed curriculum was applied to six technician participants. Applications; it took place in the firm's training department, authorized services and the Istanbul Branch of the Contemporary Drama Association. During the curriculum development process, firm-specific situations were encountered. For this reason, a new model was developed by contributing to the feedback processes of the model used in the curriculum development process. All data was obtained from needs analysis, desk-based design, implementation and evaluation processes. During the implementation phase, the development of the technician participants was monitored and evaluated qualitatively by the researcher, firm trainers, firm regional managers, authorized service managers and masters. In this study, the competency-based content approach and the spiral approach were used to observe the effects of these approaches on technician training and participants. Firm standard tests and firm evaluation system were used in the evaluation of the trainings for the participants. Vocational Qualifications Authority (VQA) examination system was used as an external evaluation element. Throughout the entire process, the firm's trainers were supported with theoretical and practical knowledge of curriculum development. The process of obtaining opinions from experts and firm managers for curriculum evaluation purposes was carried out with the program evaluation model developed for the profession. In summary, in this study; in cooperation with industry and academia; an effective training program and model for vocational education, employment and sustainable development has been developed, resulting in international accreditation.