İlkokul öğrencilerinin mühendislik ve tasarım becerilerine yönelik rehber materyal geliştirme çalışması
Guide material development study for primary school students' engineering and design skills
  1. Tez No: 845680
  2. Yazar: HİLAL ŞENSES ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY ŞENEL ÇORUHLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Bilimleri, İlkokul Öğrencileri, Mühendislik Tasarım Becerileri, Rehber Materyal Geliştirme, Science, Primary School Students, Engineering Design Skills, Guide Material Development
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilkokul 3. sınıf öğrencilerinin mühendislik ve tasarım becerilerinin geliştirilmesinde yararlanılacak rehber materyal geliştirmek ve uygulanabilirliğini araştırmaktır. Çalışma kapsamında nitel araştırma yöntemlerinden özel durum yöntemi kullanılmıştır. Mühendislik tasarım becerilerinin geliştirilmesi sürecinde yararlanılacak rehber materyalin asıl uygulaması Trabzon ilinde bir okulda 3. sınıfta öğrenim gören toplam 31 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada mühendislik ve tasarım becerilerinin geliştirilmesinde“Canlılar Dünyasına Yolculuk”ünitesinde yer alan doğal ve yapay çevre konusu seçilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme formu, dereceli puanlama anahtarı, gözlem ve çizim testinden yararlanılarak veriler toplanmıştır. Mühendislik tasarım becerilerine yönelik hazırlanan rehber materyalin uygulanabilirliği çalışma sonrasında veri toplama araçlarından yararlanılarak analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir. Gözlem ve görüşme bulguları değerlendirildiğinde hazırlanan rehber materyalin öğrenci seviyesine uygun, sınıf öğretmenine yol göstermede yeterli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Evcil hayvan oteli tasarımı etkinliği öğrencilerin, yapay çevrenin nasıl oluştuğunu, neden önemli olduğu ve doğal çevreyle olan ilişkisini daha iyi anlamalarına ve evcil hayvanların özellikleri, temel ihtiyaçları konularında bilgi sahibi olmalarına katkıda bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı'na eklenen“Mühendislik ve Tasarım”becerilerinin öğrencilere kazandırılabilmesi için öğretmenlerin bu alana yönelik farkındalıkları geliştirilebilir. Bu kapsamda sadece teorik değil uygulamaya yönelik çalışmaları içeren hizmet içi eğitimler düzenlenerek öğretmenlerin katılımı sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop guide material to be used in the development of engineering and design skills of 3rd grade primary school students and to investigate its applicability. Within the scope of the study, the case study method, one of the qualitative research methods, was used. The main application of the guide material to be used in the process of developing engineering design skills was carried out with a total of 31 students studying in the 3rd grade at a school in Trabzon. In the study, the subject of natural and artificial environment in the unit“Journey to the World of Living Things”was chosen to develop engineering and design skills. Data was collected using a semi-structured interview form, rubrics, observation and drawing test. The applicability of the guide material prepared for engineering design skills was analyzed and evaluated using data collection tools after the study. When the observation and interview findings were evaluated, it was concluded that the prepared guide material was suitable for the student level and sufficient to guide the classroom teacher. It was concluded that the pet hotel design activity contributed to the students' better understanding of how the artificial environment is formed, why it is important and its relationship with the natural environment, and to have knowledge about the characteristics and basic needs of pets. Teachers' awareness of this field can be improved in order to provide students with the“Engineering and Design”skills added to the Science Curriculum. In this context, the participation of teachers can be ensured by organizing in-service trainings that include not only theoretical but also practical studies.