Bir siyasetçi ve devlet adamı olarak Şevket Raşit Hatipoğlu
As a politician and statesman Şevket Raşit Hatipoğlu
- Tez No: 882888
- Danışmanlar: PROF. DR. BEHSET KARACA, PROF. DR. TEMUÇİN FAİK ERTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Halk Partisi, Çay, Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu, Şevket Raşit Hatipoğlu, Tarım Bakanlığı, Türkiye, Republican People's Party, Tea, Farmers' Landing Law, Şevket Raşit Hatipoğlu, Ministry of Agriculture, Turkey
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 322
Özet
Şevket Raşit Hatipoğlu, resmi kayıtlara göre 1898 yılında doğmuş olarak kabul edilse de aslında 1900 yılında İzmir'in Menemen ilçesine bağlı Helvacı köyünde dünyaya gelmiştir. İlk eğitimini doğduğu köyde, orta eğitimini Menemen ve Kırkağaç'ta tamamlamıştır. 1913 yılında Bursa Ziraat Ameliyyat Mektebinden ardından 1923 yılında Halkalı Ziraat Mektebinden mezun olmuştur. Daha sonra girdiği yarışma sınavını kazanarak 1925 yılında iktisat ve zirai iktisat alanlarında uzmanlaşmak için Paris'e gönderilmiştir. 1926 yılında ise hükümet tarafından Almanya'ya eğitim için nakledilmiştir. 1931 yılında Türkiye'ye dönmüş ve Ankara Yüksek Ziraat Okulunda öğretim görevlisi olarak işe başlamıştır. Tek parti döneminde önce Afyonkarahisar Milletvekili olarak siyasi hayata giriş yapmıştır. Şevket Raşit Hatipoğlu, 1941 yılında yapılan ara seçimlerde Afyonkarahisar Milletvekili seçilmiştir. 1943'de yapılan genel seçimlerde Mecliste Manisa Milletvekili olarak yer almıştır. Bu arada I. ve II. Şükrü Saraçoğlu Hükümetleri döneminde ise Tarım Bakanlığı görevinde bulunmuştur. Bu görevde iken 1945 Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu Meclis tarafından kabul edilmiştir. Şevket Raşit Hatipoğlu, Demokrat Parti'nin zaferi ile sonuçlanan 14 Mayıs 1950 tarihindeki seçimlerde de aday olmasına karşın milletvekili seçilememiştir. 27 Mayıs askeri darbesi sonrasında tekrar aktif siyasete dönen Hatipoğlu, 1960 Kurucu Meclisinde CHP temsilcisi olarak bulunmuştur. II. İnönü Koalisyon Hükümeti'nde, 1962 ve 1963 yılları arasında, Millî Eğitim Bakanlığı görevine getirilmiştir. 1967 yılında CHP'den ayrılmıştır. 1967'de kurulan Güven Partisinin kurucuları arasında yer almıştır. 1969 seçimlerinde kazanamayınca siyasi hayatı sona ermiştir. 1973 yılında Ankara'da vefat etmiştir.
Özet (Çeviri)
Although Şevket Raşit Hatipoğlu is considered to have been born in 1898 according to official records, he was actually born in 1900 in the Helvacı village of Menemen district of Izmir. He completed his primary education in the village where he was born and his secondary education in Menemen and Kırkağaç. He graduated from Bursa Agricultural Surgery School in 1913 and then from Halkalı Agricultural School in 1923. Later, he passed the competitive exam and was sent to Paris in 1925 to specialize in economics and agricultural economics. In 1926, he was transferred to Germany by the government for education. He returned to Turkey in 1931 and started working as a lecturer at Ankara Higher Agricultural School. He entered political life as the Afyonkarahisar Deputy during the single-party period. Şevket Raşit Hatipoğlu was elected as Afyonkarahisar Deputy in the by-elections held in 1941. He took part in the Parliament as Manisa Deputy in the general elections held in 1943. Meanwhile, I. and II. He served as the Minister of Agriculture during the Şükrü Saraçoğlu Governments. While he was in this position, the 1945 Farmers' Landing Law was accepted by the Parliament. Although Şevket Raşit Hatipoğlu was a candidate in the elections on May 14, 1950, which resulted in the victory of the Democratic Party, he could not be elected as a member of parliament. Hatipoğlu, who returned to active politics after the May 27 military coup, was a CHP representative in the 1960 Constituent Assembly. II. He was appointed as the Minister of National Education in the İnönü Coalition Government between 1962 and 1963. He left CHP in 1967. He was among the founders of the Güven Party, which was established in 1967. His political life ended when he failed to win in the 1969 elections. He died in Ankara in 1973.