Kolposkopi yapılan kadınların bakım aldıkları hemşireleriniletişimine yönelik algılarının stres ve kanser korkusuüzerine etkisi
The effect of nurses' communication on the stress andcancer fears of women undergoing colposcopy
- Tez No: 883063
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RUVEYDE AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Empatik iletişim, Hemşirelik bakımı, Kanser kaygısı, Kolposkopi, Serviks kanseri, Empathic communication, Nursing care, Cancer worry, Colposcopy, Cervical cancer
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu araştırmada; kolposkopi yapılan kadınların bakım aldıkları hemşirelerin iletişimine yönelik algılarının stres ve kanser korkusu üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve ilişkisel türde olan bu araştırma Aralık 2023- Mayıs 2024 tarihleri arasında iki üniversite ve bir kamu hastanesinde çok merkezli olarak kolposkopi yapılan 227 kadın ile yürütülmüştür. Araştırmanın verileri; Katılımcı Tanıtıcı Bilgi Formu, Sağlık Bakımı İletişim Anketi (SBİA), Servikal Displazi Stres Anketi (SDSA) ve Kanser Kaygı Ölçeği (KKÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde; tanıtıcı istatistikler, Pearson korelasyon analizi ve hiyerarşik çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalamasının 36.28±7.75, %92.5'inin evli ve %41'inin lise mezunu olduğu saptanmıştır. Sağlık Bakımı İletişim Anketi (SBİA) toplam puan ortalamasının 3.26±0.91 ile ortalamanın üzerinde; Servikal Displazi Stres Anketi (SDSA) toplam puan ortalamasının 2.01±0.68 ile ortalamanın üzerinde ve Kanser Kaygı Ölçeği (KKÖ) toplam puan ortalamasının 13.88±5.12 ile düşük olduğu belirlenmiştir. SBİA toplam puan ortalaması ile SDSA toplam puan ortalaması (r=- 0.714, p=0.000) ve KKÖ toplam puan ortalaması (r=-0.718, p=0.000) arasında negatif yönlü güçlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir. SDSA toplam puan ortalaması ile KKÖ toplam puan ortalaması arasında pozitif yönlü güçlü bir ilişki olduğu saptanmıştır (r=0.759, p=0.000). Tanıtıcı özellikler ve SBİA'nin SDSA'ndeki varyansı %73.4 oranında istatistiksel olarak anlamlı şekilde açıkladığı bulunmuştur (R2=0.734, p=0.000). Tanıtıcı özelliklerin (yaş, medeni durum, eğitim durumu, meslek gibi), SBİA ve SDSA'nin KKÖ'ndeki varyansı %82 oranında istatistiksel olarak anlamlı şekilde açıkladığı saptanmıştır (R2=0.820, p=0.000). Sonuç: Bu araştırmada kolposkopi yapılan kadınların tanıtıcı özellikleri ve bakım aldıkları hemşirelerin iletişimine yönelik algılarının servikal displazi stresini ve kanser kaygısını etkileyen önemli yordayıcılar olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to examine the impact of women's perceptions of nurse communication on their stress and fear of cancer during colposcopy. Material and Method: This descriptive and correlational study included 227 women who underwent colposcopy at two university hospitals and one public hospital between December 2023 and May 2024. Data collection tools included the Participant Descriptive Information Form, the Health Care Communication Questionnaire (HCCQ), the Cervical Dysplasia Distress Questionnaire (CDDQ) and the Cancer Worry Scale (CWS). The data were analyzed using descriptive statistics, Pearson correlation analysis, and hierarchical multiple regression analysis. Results: It was found that the mean age of the participants was 36.28±7.75 years, 92.5% were married and 41% were high school graduates. It was determined that the total mean score of the Health Care Communication Questionnaire (HCCQ) was above the average with 3.26±0.91; the total mean score of the Cervical Dysplasia Stress Questionnaire (SDSA) was above the average with 2.01±0.68 and the total mean score of the Cancer Anxiety Scale (CAS) was low with 13.88±5.12. A strong negative correlation was determined between the mean total score of the HCCQ and the CDDQ (r=-0.714, p=0.000) and HCCQ and the CWS (r=-0.718, p=0.000). Conversely, there was a strong positive correlation between the mean total score of the CDDQ and the CWS (r=0.759, p=0.000). Descriptive characteristics and the HCCQ significantly explained 73.4% of the variance in the CDDQ (R²=0.734, p=0.000). Additionally, descriptive characteristics (such as age, marital status, education level, job), the HCCQ, and the CDDQ significantly explained 82% of the variance in the CWS (R²=0.820, p=0.000). Conclusion: This study concluded that the descriptive characteristics of women who underwent colposcopy, along with their perceptions of the communication of the nurses providing their care, were significant predictors of cervical dysplasia distress and cancer anxiety