Ortaokul öğrencilerine okuma alışkanlığı kazandırma sürecinde Türkçe öğretmenlerinin yaptıkları uygulamalar ve bu uygulamaların değerlendirilmesi: Giresun ili örneği
The practices done by Turkish teachers and the evaluation of these practices in the process of gaining reading habits to secondary school students: Giresun provincial sample
  1. Tez No: 883113
  2. Yazar: TAYFUN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LOKMAN TAŞKESENLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma, Bilinç, Alışkanlık, Uygulama, Öğretmen, Reading, Awareness, Habit, Practice, Teacher
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Okuma eylemi insanlık tarihinin en eski ve en önemli eylemlerinden biri olarak nitelendirilebilir. Onu bu denli önemli kılan unsurun ise insanların gelişimlerine, ilerlemelerine öncülük yapması olduğu söylenebilir. Bir toplumun uygar, görüş ve düşünce dünyası geniş, yaratıcı, bilgi sahibi, üretken, eleştirel bakan bireylerden oluşması için o toplumda okuma bilinci olan insanların yer alması önem arz etmektedir. Değişen dünya koşullarına uyum sağlamak, katkıda bulunmak için okuma bilinci ve alışkanlığı var olan insanların olması gerekir. Okuma eyleminin daha işlevsel olması için okuma eylemi ile ilgili pek çok okuma türü, stratejisi ve modeli bulunmakta olup okurun ihtiyaçlarına göre metni daha iyi anlamak, anlamlandırmak ve kavramak amacıyla bu tür, strateji ve modellerden yararlanılmaktadır. Bireylere okuma alışkanlığı kazandırma sürecinde aile, çevre gibi unsurlar etkili olsa da bu konuda en çok sorumluluk üstlenenlerden biri de öğretmenlerdir. Öğretmenlerin öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırmak için yaptıkları etkinlik ve uygulamaların verimliliği öğrencilere okuma alışkanlığının kazandırma sürecinde önemli rol oynamaktadır. Ortaokul öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırmada Türkçe öğretmenlerinin yaptıkları uygulamaları ele alan ve değerlendiren bu araştırmada nitel araştırma kullanılmıştır. Ayrıca verileri elde etmek için anket tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma, 2023-2024 eğitim- öğretim yılı Giresun ilinin Espiye, Tirebolu ve Görele ilçelerinde görev yapan 50 Türkçe öğretmeni ile yürütülmüştür. Araştırmaya konu olan Türkçe öğretmenlerinin okuma alışkanlığı kazandırma sürecinde yaptığı etkinlik ve uygulamaların yanı sıra bunların değerlendirilmesi araştırmada ele alınan temel noktalardır. Bu sebeple öğretmenlere yaptıkları etkinlik ve uygulamalara yönelik sorular sorulmuş olup öğretmenlerin mesleki tecrübelerinden hareketle bu soruları yanıtlamaları istenmiştir.
Özet (Çeviri)
The act of reading is one of the oldest and most important acts in human history. The factor that makes it so important is that it pioneers the development and progress of people. In order for a society to consist of individuals who are civilized, have a wide world of views and thoughts, creative, knowledgeable, productive and critical, it is essential that people with reading awareness take place in that society. In order to adapt and contribute to the changing world conditions, there must be people who have the awareness and habit of reading. There are many reading types, strategies and models related to the act of reading in order to make the act of reading more functional, and these types, strategies and models are used in order to better understand, make sense of and comprehend the text according to the needs of the reader. Although factors such as family and environment are effective in the process of inculcating reading habits in individuals, teachers are one of those who take the most responsibility in this regard. The efficiency of the activities and practices carried out by the teachers in order to inculcate the reading habit in the students play an important role in the process of developing the reading habit in the students. Qualitative research was used in this study, which examines and evaluates the practices of Turkish teachers in teaching reading habits to secondary school students. Additionally, survey technique was used to obtain data. The research was conducted with 50 Turkish teachers working in Espiye, Tirebolu and Görele districts of Giresun province in the 2023-2024 academic year. The activities and practices of Turkish teachers, who are the subject of the research, in the process of developing reading habits, as well as their evaluation are the main points discussed in the research. For this reason, teachers were asked questions about the activities and practices they carried out, and they were asked to answer these questions based on their professional experience.