Lojistik yönetiminde uluslararası taşımacılık yapan firmalarda hizmet düzeyi kriterlerinin belirlenmesi ve en ideal taşıma türünün seçimi: İstanbul ili örneği
Determination of service level criteria and selection of the most ideal mode of transportation in international transportation companies in logistics management: The case of Istanbul
- Tez No: 883119
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK KORUCUK, DOÇ. DR. AHMET AYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Uluslararası Ticaret, Transportation, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Taşımacılık, Hizmet Kalitesi, Hizmet, Taşıma Türü, Sezgisel Bulanık REF, Sezgisel Bulanık Kümeler, International Freight Transportation, Service Quality, Logistics Management, Service, Mode of Transportation, Intuitionistic Fuzzy REF, Intuitionistic Fuzzy Sets
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Taşımacılık hizmet sağlayıcıları, gelen hizmet taleplerine genellikle havayolu, karayolu, denizyolu ve demiryolu gibi tek modlu ya da en az iki veya üç adet taşıma modunu içerecek alternatifler ile cevap vermektedirler. Bu çalışmada, uluslararası taşımacılık hizmeti sağlayıcıları için hizmet düzeyi kriterlerinin belirlenmesi ve en ideal taşıma türünün seçimi probleminin çözümü ele alınmaktadır. Çalışmaya konu olan kriterler sırasıyla, hız, güvenilirlik, sefer sıklığı, zamanındalık, erişilebilirlik, maliyet, hizmet kalitesi ve izlenebilirlik olarak saptanmıştır. İncelenen problemin belirsizlikler içermesi, uzmanların deneyim ve bilgilerinin problem çözümüne aktarımındaki zorluklar ve çeşitli açılardan sağlam çözüme ulaşma çabaları, çalışmada Sezgisel Bulanık küme altında tanımlanmış bir karar verme modelinin geliştirilmesini gerekli kılmıştır. Bu çerçevede, tam yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılarak konu hakkında uzmanlığı bulunan katılımcılarla birebir görüşmeler gerçekleştirilmiş ve cevapları alınmıştır. Dilsel ifade biçimindeki verilerin sezgisel bulanık sayı karşılıklarına dönüştürülmesinin ardından, kriterlerin ağırlık değerlendirilmesinin belirlenmesi için Sezgisel Bulanık Subjektif Ağırlıklandırma Yaklaşımı ve seçeneklerin sıralanmasının sağlanması amacıyla Sezgisel Bulanık Referansa En Yakın Çözüm (REF) yöntemine başvurulmuştur. Bu araştırmanın en ideal taşıma türü seçimi problemine ilişkin kriter kümesinin belirlenmesi ile belirsiz ve sezgisel bilgilerin işlenebilmesini mümkün kılan metodolojisi çerçevesinde literatüre ve lojistik sektörüne önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Transportation service providers typically reply to incoming service requests with options that comprise a single mode or at least two or three modes, such as air, road, sea, and rail. This study includes determining service level criteria for international transportation service providers and solving the problem of selecting the most ideal transportation type. The criteria examined in the study are speed, reliability, frequency of service, timeliness, accessibility, cost, service quality, and traceability. The existence of uncertainties in the studied problem, the difficulties in conveying the experts' experience and knowledge to the problem solution, and the efforts to reach a robust solution from various perspectives necessitated the development of a decision-making model defined under the Intuitionistic Fuzzy Sets in this study. One-on-one interviews with experts in the field were performed using the structured interview method, and their responses were collected. After converting the data from linguistic expressions to intuitionistic fuzzy number equivalents, the Intuitionistic Fuzzy Subjective Weighting Approach was used to determine the weight evaluation of the criteria, and the Intuitionistic Fuzzy Nearest Solution to References (REF) method was employed to obtain the ranking orders of options. This research is expected to make significant contributions to the literature and the logistics industry through its methodology, which allows for the processing of uncertain and intuitive information by determining a set of criteria for the problem of selecting the most ideal transportation type.