Beta talasemi ve G6PD enzim eksikliğinde malondialdehit (MDA) düzeyi
Malondialdehyde levels in G6PD enzyme deficiency and beta thalassemia
- Tez No: 88319
- Danışmanlar: PROF. DR. KIYMET AKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Hematoloji, Biochemistry, Hematology
- Anahtar Kelimeler: 3 talasemi, G6PD enzim eksikliği, hemoliz, serbest radikaller, antioksidanlar. IX -^S*5SS, p thalassemia, G6PD enzyme deficiency, hemolysis, free radicals and antioxidants
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Organizmada normal metabolik yolların işleyişi sırasında ve çeşitli dış etkenlerin etkisi ile oluşan serbest radikaller, tüm hücre bileşenleriyle etkileşebilme özelliğine sahiptirler. Serbest radikaller ve antioksidanlar arasındaki denge korunamadığı taktirde hücre hasarına giden birçok patolojik değişiklik ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada hemolizin fizyopatolojisine açıklık getirmek amacıyla eritrosit SOD enzim ve plazma MDA düzeyleri ile serum demir ve ferritin düzeyleri çalışılmıştır. Bunun için 10 3 talasemi, 10 G6PD enzim eksikliği, 10 demir eksikliği anemisi ile 10 kontrol olgu seçilmiştir. (3 talasemi, demir eksikliği anemisi ve G6PD enzim eksikliği gruplarının SOD enzim düzeyleri kontrol grubundan farklı bulunmamıştır. Membranda lipit peroksidasyonu sonucu oluşan ve hücre hasarının göstergesi olan MDA düzeyleri, (3 talasemi grubunda demir eksiklği anemisi grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. G6PD aktivitesi sıfır olan olguların MDA düzeyi ise aktivitesi normal olgulardan farklı bulunmamıştır. Sonuç olarak G6PD enzim eksikliği olan grupta serbest radikal hasarını engelleyen daha başka mekanizmalar olabilir. Serbest radikaller ve membran proteinleri arasındaki ilişki birlikte incelendiğinde konunun daha iyi anlaşılabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Malondialdehyde Levels in G6PD Enzyme Deficiency and p Thalassemia Free radicals that produce normal metabolic process in the body and other environmental factors, can interact with the components of cell. If the balance between free radicals and antioxidant system may not protected, many pathological changes that result in cell damage may occur. In this study, we measured SOD enzyme in erythrocyte, plasma malondialdehyde (MDA) levels, serum iron and ferritin to explain the pathophysiology of the hemolysis. For this study, we choose the number of patients as the following 10 for p thalassemia, for 10 G6PD enzyme deficiency, 10 for iron deficiency anemia and 10 for control group. Red cell SOD activity was not different between the control group and the groups of p thalassemia, G6PD enzyme deficiency, iron deficiency anemia. MDA that produced during lipid peroxidation of cell membranes, is a marker of cell damage. In this study MDA levels is significantly increased in p thalassemia group than iron deficiency anemia group. For MDA levels there is no difference between the group that G6PD enzyme activity is zero or normal. Consequently in G6PD enzyme deficiency group there may be other mechanisms to protect from free radical damage. It is thought that if free radicals and membrane proteins examined together, the subject may be better understood.