Kur'an'a göre kişisel gelişim
Personal development according to The Quran
  1. Tez No: 883266
  2. Yazar: MUSTAFA BADEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, tefsir, kişisel gelişim, değerler eğitimi, karakter eğitimi, kişilik eğitimi, Quran, Tafsir, Self-improvement, Values education, Character education, Personality education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Kişisel gelişim, nitelikli bir hayat sürmek için bireylerin kendisini istek ve hedefleri doğrultusunda donanımlı hale getirmesidir. Gerek fizikî yetenekler yönünden gerekse duygusal yönden kendisini geliştiren birey, hayatın inişli çıkışlı süreçlerinde maddi ve manevi dayanıklılık kazanmaktadır. Bu dayanıklılık, hedeflere doğru ilerlerken daha güçlü ve emin adımlar atılmasına vesile olmaktadır. Kişisel gelişim çalışmaları, bireylerin hayata bakışını gözle görülür biçimde etkilemektedir. Bu etkilenme genellikle olumlu yöndedir. Ancak dinî, kültürel ve bireysel anlayış farklarından kaynaklanan birtakım olumsuz düşünceler de bu çalışmaların içeriğinde yer almaktadır. Bu da kişisel gelişimini gerçekleştirmek isteyen bireyleri yanlışa sevk etmektedir. Bu nedenlerle kişisel gelişimin faydalı olan ve problem teşkil eden yönlerinin Kur'an ışığında ortaya konulması gayesiyle böyle bir çalışma yürütülmüştür. Kur'an, müstakil bir kişisel gelişim kitabı değildir. Ancak onda kişisel gelişimle ilişkilendirilebilecek önemli görüşler bulunmaktadır. Öne sürülen görüşler diğer kişisel gelişim kitaplarından farklı ve orijinaldir. Zira onun görüşlerini benimseyen birey ve toplumlar, önemli başarılar elde etmiştir. İman, ahlâk ve ameli birleştiren yapısı, bu başarıların en önemli nedenidir. Çünkü Kur'an'da, sadece dünya endeksli bir hayat anlayışı reddedilmektedir. Onda ortaya konulan görüşler, aşkın bir yaratıcının varlığı merkeze alınarak ölümden sonraki hayata uzanmaktadır. Dünya hayatında tam olarak tesis edilemeyen adalet, ödül, ceza gibi hususların, ahirette tesis edileceği bildirilmektedir. Onun kişisel gelişim öğretileri, bu inanç üzerine bina edilmektedir. Kur'an'da itikâdî ve ahlâkî anlayış tesis edildikten sonra sorumluluk, azim, sabır, istikrar, çalışkanlık, ölçü, denge, tedbir, tevekkül, özgüven, birlik, beraberlik, öz eleştiri, ibret alma, hatada ısrarcı olmama, etkili iletişimde bulunma, kabiliyete uygun işlere yönelme gibi hususlar teşvik edilmektedir. Meşru başarı ve kazanımları zedeleyecek hususlar ise yerilmektedir. Neticede bu öğretileri dikkate alan her bireyin dünya ve ahirette kazançlı çıkacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Personal development is the process by which individuals equip themselves in line with their desires and goals in order to live a quality life. Individuals who develop themselves both physically and emotionally gain material and spiritual endurance in the ups and downs of life. This endurance enables stronger and more confident steps to be taken towards goals. Personal development studies visibly affect individuals' perspective on life. This effect is generally positive. However, some negative thoughts stemming from religious, cultural and individual understanding differences are also included in the content of these studies. This leads individuals who want to achieve personal development astray. For these reasons, such a study was conducted with the aim of revealing the beneficial and problematic aspects of personal development in the light of the Quran. The Quran is not an independent personal development book. However, it contains important views that can be associated with personal development. The views put forward are different and original from other personal development books. Because individuals and societies that have adopted its views have achieved significant success. Its structure that combines faith, morality and action is the most important reason for these successes. Because the Quran rejects a life that is solely focused on the world. The views put forward in it extend to the life after death by focusing on the existence of a transcendent creator. It is stated that issues such as justice, reward and punishment, which cannot be fully established in worldly life, will be established in the hereafter. Its personal development teachings are built on this belief. After the belief and moral understanding is established in the Quran, responsibility, perseverance, patience, stability, diligence, measure, balance, precaution, trust, self-confidence, unity, solidarity, self-criticism, taking lessons, not insisting on mistakes, communicating effectively, Issues such as turning to jobs that suit one's abilities are encouraged. Issues that would damage legitimate success and achievements are denigrated. As a result, it is hoped that every individual who takes these teachings into consideration will benefit in this world and the hereafter.