Yoğun bakım hastalarında candida spp. prevalansının belirlenmesi
Determination of candida spp. prevalence in intensive care unit patients
- Tez No: 883290
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL YAZGI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Candida, prevalans, risk faktörleri, yoğun bakım, Candida, intensive care, prevalence, risk factors
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Candida spp. fırsatçı mantar enfeksiyonlarına neden olan patojenler arasında yer almaktadır. Yoğun bakım hastalarında bağışıklık zayıfladığı için Candida enfeksiyonları artış göstermektedir. Bu sebeple, Candida enfeksiyonlarının yaygınlığı ve türleri incelenerek hangi hastaların daha yüksek risk altında olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışma retrospektif bir çalışma olacaktır. Atatürk Üniversitesi 01.01.2023- 01.01.2024 tarihleri arasında yoğun bakımda yatan hastaların tıbbi kayıtlarının incelemenesi yoluyla gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Bu çalışmaya 01.01.2023-01.01.2024 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi yoğun bakım ünitesinde yatan hastalardan retrospektif olarak toplanan bilgiler işığında 73 hasta dahil edilmiştir. 73 hastanın örnekleri analiz edilerek tür düzeyinde tanımlamaları yapılmıştır. Tür düzeyinde tanımlama sonucunda 38(%52) Candida albicans, 14(%19.2) Candida parapsilosis, 5(%6.8) Candida lusitaniae, 4(%5.5) Candida kefyr, 4(%5.5) Candida glabrata, 4(%5.5) Candida glabrata, 4(%5.5) Candida guilliermondii, 3(%4.1) Candida utilis, 1(%1.4) Candida tropicalis olarak tespit edildi. Sonuç: Çalışmada yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalardan en çok izole edilen Candida türü C.albicans olmuştur. Çocuk yoğun bakım ünitelerindeki hastalarda Candida türleri daha çok ayırt edilmiştir. Bağışıklık sistemi zayıflamış hasalarda, özellikle yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalarda Candida spp. enfeksiyonlarının bulaşma olasılığı riskinin yüksek olduğu için, bu çalışma sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesine ve enfeksiyon kontrol programlarının geliştirilmesine katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Candida spp. are among the pathogens causing opportunistic fungal infections. Candida infections increase in intensive care unit patients due to weakened immunity. For this reason, the prevalence and types of Candida infections were examined to determine which patients are at higher risk. Material and method: This study will be a retrospective study. It will be conducted by examining the medical records of patients hospitalized in the intensive care unit of Atatürk University between 01.01.2023 and 01.01.2024. Results: Between 01.01.2023-01.01.2024, 73 patients were included in this study based on retrospectively collected data from patients hospitalized in the intensive care unit of Atatürk University. The samples of 73 patients were analyzed and identified at the species level. As a result of species level identification, 38(52%) Candida albicans, 14(19.2%) Candida parapsilosis, 5(6.8%) Candida lusitaniae, 4(5.5%) Candida kefyr, 4(5.5%) Candida glabrata, 4(5.5%) Candida guilliermondii, 3(4.1%) Candida utilis, 1(1.4%) Candida tropicalis were identified. Conclusion: In the study, C. albicans was the most frequently isolated Candida species from patients hospitalized in intensive care units. Candida species were more frequently differentiated in patients in pediatric intensive care units. Since the risk of transmission of Candida spp. infections is high in patients with weakened immune systems, especially in patients in intensive care units, this study contributed to the improvement of health services and the development of infection control programs.