Yoğun bakım hastalarından izole edilen mayalar ve antifungal ajanlara duyarlılıkları
Yeasts isolated from intensive care unit patients and their susceptibilities against antifungal agents
  1. Tez No: 131802
  2. Yazar: MAHMUT CEM ERGON
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE YÜCESOY, PROF. DR. NURAN YULUĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım ünitesi, maya mantarları, antifungal duyarlılık, mikrodilüsyon yöntemi, Intensive care unit, yeasts, antifungal susceptibility, microdilution method
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
1.ÖZET Yoğun Bakım Hastalarından izole Edilen Mayalar ve Antifungal Ajanlara Duyarlılıkları Gelişen dahili ve cerrahi sağaltım uygulamaları, organ nakilleri gibi yeni sağaltım teknikleri ve invaziv tanı girişimleri gibi nedenlerle fırsatçı mantar infeksiyonları yönünden risk grubuna giren hasta sayısı artmaktadır. Yoğun bakım üniteleri (YBÜ) en yüksek hastane infeksiyonları oranlarının saptandığı bölümlerdir. Bu bölümlerde yatan hastalar fırsatçı mantar infeksiyonları yönünden daha fazla risk altındadırlar. Bu infeksiyonlardan en sık soyutlanan etkenler Candida türleridir. Maya türlerinin virülans ve antifungal ilaçlara direnç durumunda değişiklik göstermesi, YBÜ hastalarında mantar infeksiyonlarının yüksek mortalite ve morbiditeyle sonuçlanması gibi nedenlerle bu ünitelerdeki hastalardan soyutlanan maya izolatlarında tür dağılımı, duyarlılık paterni ve direnç oranlarının belirlenmesi önemlidir. Çalışmamızda YBÜ hastalarına ait klinik örneklerden soyutlanan 113 maya izolatının tür tanımlaması, koloni görünümü, çimlenme borusu yapımı, mısır unu tween 80 ağardaki görünüm ve üreaz aktivitesi araştırılarak yapılmıştır. Suşların amfoterisin B, flukonazol, itrakonazol ve ketokonazole duyarlılıkları NCCLS M27-A standartlarına uygun olarak çalışılan mikrodilüsyon yöntemi ile belirlenmiştir. Çalışmamızda yer alan 113 maya izolatının 55'i C. albicans, 22'si C. glabrata, 13'ü C. tropicalis, yedisi Trichosporon spp., altısı C. parapsilosis, dördü C. krusei, üçü C. guilliermondii, ikisi C. kefyr ve biri G. candidum olarak tanımlanmıştır. Yapılan antifungal duyarlılık testlerinin sonuçlarına göre, suşiarımızda MİK değerleri amfoterisin B, flukonazol, itrakonazol ve ketokonazol için sırası ile 0.06-1 ug/ml, 0.125-64 ug/ml, 0.015-8 ug/ml ve 0.03-8 ug/ml arasında belirlenmiştir. İzolatlarımızda amfoterisin B direnci saptanmazkenCandida türlerinde flukonazol ve itrakonazol direnci sırası ile %8.6 ve %13.3 oranlarında bulunmuştur. Sonuç olarak, YBÜ hastalarından soyutlanan maya izolatlarının tanımlaması ve antifungal duyarlılık araştırmalarının gerekli olduğunu düşünmekteyiz. Çalışmamız verilerine göre amfoterisin B'nin halen etkin bir antifungal ilaç olduğunu söyleyebiliriz. C. glabrata türündeki artış ve bu türde azol grubu ilaçlara yüksek oranda direnç saptanmış olması önem taşımaktadır. C. glabrata dışındaki Candida türlerinde de azol direnci saptamamıza rağmen tür tanımlaması ile birlikte değerlendirildiğinde azol türevlerinin sağaltımda kullanılabileceğini görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARY Yeasts Isolated From Intensive Care Unit Patients and Their Susceptibilities Against Antifungal Agents Due to the advances in medical and surgical treatment, new therapy technologies such as organ transplantions and invasive diagnostic methods, the number of the patients who are at risk for developing opportunistic fungal infections has increased. Intensive care units (ICU) are the services where the highest nosocomial infection rates are detected. Patients who are hospitalized in these services are at greater risk for developing opportunistic fungal infections. Candida spp. are the most frequent species that are isolated from these infections. It is important to determine species distribution, susceptibility patterns and resistance rates of the yeast isolates recovered from ICU patients as yeast species show discrepancies about virulence and resistance to antifungal agents and cause infections with high mortality and morbidity. In our study, identification of 113 yeast isolates recovered from clinical specimens of ICU patients had been performed by investigating colony morphology, germ tube formation, microscopic morphology on corn meal agar with Tween 80 and activity of urease. Susceptibilities of the isolates to amphotericin B, fluconazole, itraconazole and ketoconazole had been determined with microdilution technique done according to the standards of NCCLS M27-A. Fifty five of 1 1 3 yeast isolates had been identified as C. albicans, 22 as C. glabrata, 13 as C. tropicalis, seven as Trichosporon spp., six as C. parapsilosis, four as C. /cruse/, three as C. guilliermondii, two as C. kefyr and one as G. candidum. According to the results of antifungal susceptibility tests, MIC ranges for amphotericin B, fluconazole, itraconazole and ketoconazole were between 0.06-1 ug/ml, 0.125-64 ug/ml, 0.015-8 ug/ml and 0.03-8 ug/ml, respectively. While no resistance against amphotericin B had been detected among our isolates, the4 resistance rates for. fluconazole and itraconazole among Candida spp were 8.6%- and 13.3% respectively. As a result, we conclude that identification and detection of antifungal susceptibilities of the yeast isolates recovered from ICU patients are essential. According to our results, we can say that amphotericin B is still an effective antifungal agent. The increase in the incidence of C. glabrata isolation and the detection of high rate of resistance against azoles among this species are important. Although resistance against azoles were detected among Candida species other than C. glabrata, we think that azoles can still be used in treatment when it is evaluated together with identification results.