Social anxiety and procrastination: The roles of cognitive avoidance and fear of negative evaluation
Sosyal kaygı ve erteleme: Bilişsel kaçınma ve olumsuz değerlendirilme korkusunun rolü
  1. Tez No: 883309
  2. Yazar: İPEK OLKUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN MERAL ÖĞÜTÇÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal kaygı, kronik erteleme, olumsuz değerlendirilme korkusu, bilişsel kaçınma, social anxiety, chronic procrastination, fear of negative evaluation, cognitive avoidance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Sosyal kaygı, yaygın bir psikolojik sorun olup, büyük ölçüde sosyal durumlarda hissedilen korku ile ilişkili kaçınma davranışlarıyla karakterize edilir ve bu davranışlar altta yatan mekanizmanın önemli bir bölümünü oluşturur. Bilişsel modele göre kaçınma davranışları sosyal kaygıyı sürdürücü rol oynamaktadır. Erteleme davranışı çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan kişilerin yaşamlarında organizasyonel problemler yaratan bir işlevsiz baş etme stratejisi olarak ele alınmaktadır. Çeşitli çalışmalarda ertelemenin sosyal kaygılı kişilerce kullanılan bir kaçınma davranışı olduğuna değinilmiştir. Ancak literatürde sosyal kaygı ve erteleme ilişkisini bilişsel, duygusal ve davranışsal bileşenleri bir arada ele alarak inceleyen bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu araştırmada sosyal kaygının önemli bir bileşeni olan olumsuz değerlendirilme korkusu ile kaygı ile ilişkili bozukluklarda sıklıkla başvurulan bir baş etme stratejisi olan bilişsel kaçınmanın sosyal kaygı ile erteleme ilişkisindeki aracı etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemi 19-71 yaş aralığındaki 357 katılımcıdan oluşmaktadır. Çalışma verilerinin toplanmasında Demografik Bilgi Formu, Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği, Olumsuz Değerlendirilme Korkusu Ölçeği – Kısa Form, Bilişsel Kaçınma Ölçeği ve Genel Erteleme Eğilimi Ölçeği ile çevrimiçi olarak toplanmıştır. Sonuçlar olumsuz değerlendirilme korkusu ve bilişsel kaçınmanın sosyal kaygı ve erteleme eğilimi arasındaki ilişkide aracı rol oynadıklarını göstermiştir. Çalışmada bu sonuçlara ek olarak bilişsel kaçınmanın alt boyutlarının da sosyal kaygı ve erteleme ilişkisindeki rolü incelenmiş, yalnızca düşünceleri değiştirme isimli alt boyutun anlamlı bir aracılık rolüne sahip olduğu bulunmuştur. Bu sonuçlara bağlı olarak çalışmanın klinik psikoloji alanında bilişsel-davranışçı yaklaşımlara teorik ve pratik açıdan katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Social anxiety, a prevalent psychological problem, is largely characterized by a fear of social situations related to avoidance behaviors, which constitute a significant portion of the underlying mechanism. According to the cognitive model, avoidance behaviors maintain social anxiety. Procrastination, regarded as a dysfunctional coping strategy that creates organizational problems in individuals' lives, emerges due to various factors. Several studies have indicated procrastination as an avoidance behavior utilized by socially anxious individuals. However, no study has been found in the literature that examines the relationship between social anxiety and procrastination by considering cognitive, emotional, and behavioral components together. This study aims to investigate the mediating effect of cognitive avoidance and fear of negative evaluation on the relationship between social anxiety and procrastination. The sample of the study consists of 357 participants aged between 19-71 years. Data was collected online via Demographic Information Form, Liebowitz Social Anxiety Scale, Fear of Negative Evaluation Scale - Short Form, Cognitive Avoidance Scale, and General Procrastination Tendency Scale. The results have shown that fear of negative evaluation and cognitive avoidance mediate the relationship between social anxiety and procrastination. In addition to these results, the role of the sub-dimensions of cognitive avoidance in the relationship between social anxiety and procrastination was examined in the study, and it was found that only the sub-dimension -thought substitution- has a significant mediating role. Based on these results, it is anticipated that the study will contribute theoretically and practically to cognitive-behavioral approaches in the field of clinical psychology.