Üniversite öğrencilerinde sosyal kaygının kendini sabotaj ve erteleme davranışı ile ilişkisi
The relationship between social anxiety, self-handicapping and procrastination behavior in university students
- Tez No: 515043
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal kaygı, kendini sabotaj, erteleme davranışı, Social anxiety, self-handicapping, procrastination behavior
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinde sosyal kaygı ve kendini sabotajın, akademik erteleme davranışı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu doğrultuda Üsküdar Üniversitesi'nde lisans eğitimi gören ve 86 kadın, 114 erkek olmak üzere toplam 200 üniversite öğrencisine anket yapılmıştır. Katılımcılara uygulanan veri toplama aracında sosyodemografik bilgi formu ile birlikte Sosyal Kaygı Ölçeği, Kendini Sabotaj Ölçeği ve Akademik Erteleme Davranışı Ölçeği yer almaktadır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre kaygı ve kaçınma akademik ertelemeyi artırmaktadır.Bununla birlikte kendini sabotaj da akademik ertelemeyi artırmaktadır. Kaçınma, kendini sabotaj ve akademik erteleme yaşa göre farklılaşmaktadır. Yaşı küçük olan üniversite öğrencilerinin kaçınma,kendini sabotaj ve akademik erteleme davranışları daha yüksektir. Diğer taraftan anne eğitim düzeyine göre kaygı, kendini sabotaj ve akademik erteleme davranışı farklılaşırken; baba eğitim düzeyine göre de kaygı, kaçınma ve akademik erteleme davranışı farklılaşmaktadır. Ebeveyn eğitim düzeyi düşük olan katılımcıların sosyal kaygı, kendini sabotaj ve akademik erteleme davranışları daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of social anxiety and self-handicapping on academic postponement behavior in university students were investigated. In this direction, a total of 200 university students, including 86 female and 114 male undergraduate students, were surveyed at Üsküdar University. Social Anxiety Scale, Self-handicapping Scale and Academic Procrastination Behavior Scale are included in sociodemographic information form through participant data collection. According to findings from the research, anxiety and avoidance increase academic procrastination. However, self-sabotage also increases academic procrastination. Avoidance, self-handicapping and academic procrastination vary with age. University students who are younger are more likely to avoid, self-handicapping and academic procrastination. On the other hand, according to mother education level, anxiety, self-handicapping and academic procrastination behaviors are different; According to the father education level, anxiety, avoidance and academic procrastination behaviors are different.Participants with a low level of parental education have higher social anxiety, self-hanficapping and academic procrastination behaviors.