Beliefs about emotions and emotional eating: Thought suppression and rumination as mediating factors
Duygu inançları ve duygusal yeme: Düşünce bastırma ve ruminasyonun aracılık rolü
  1. Tez No: 883315
  2. Yazar: ESİN ENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ TUNA KAYKUSUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu inançları, ruminasyon, düşünce bastırma, duygusal yeme, Emotion beliefs, rumination, thought suppression, emotional eating
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Duygu inançları, duygu düzenleme süreci için önemli sonuçlar doğurur ve duyguların nasıl algılandığını ve düzenlendiğini şekillendirebilir. Duyguların düzenlenmesindeki zorlukların bir sonucu, duygusal yeme gibi işlevsiz yeme davranışları olabilir. Bu çalışma, duygular hakkındaki inançların ve bu inançların duygusal yeme ile ilişkisi arasındaki karmaşık etkileşimi incelemektedir. Özellikle, duyguların kontrol edilemezliği ve yararsızlığı hakkındaki inançlar ile duygusal yeme arasındaki ilişkide düşünce baskılama ve ruminasyon gibi daha az uyumlu duygu düzenleme stratejilerinin aracı rolünü test etmektedir. Türkiye'den 414 yetişkin (Myaş = 32.5, SD =11.4) çevrimiçi öz-bildirim anketlerini tamamlayarak çalışmaya katılmıştır. Ölçüm araçları olarak Duygusal İnançlar Anketi, Ruminatif Yanıt Ölçeği'nin kısa versiyonu, Beyaz Ayı Baskılama Envanteri ve Hollanda Yeme Davranışı Anketi kullanılmıştır. Yol analizi sonuçlarına göre, cinsiyet ve beden kitle indeksi istatistiksel olarak kontrol edildikten sonra, duyguların kontrol edilemez olduğuna dair inanç, ruminasyon ve düşünce baskılama stratejilerinin artan kullanımı ile ilişkili bulunmuş ve bu stratejiler de duygusal yemeyi öngörmüştür. Ancak, duyguların yararsız olduğuna dair inanç ile duygusal yeme arasında duygu düzenleme stratejileri aracılığıyla anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Çalışma, duyguların kontrol edilemez olduğuna dair inancın, düşünce baskılama ve ruminasyon gibi daha az uyumlu stratejileri teşvik ederek duygusal yemeyi öngördüğünü ortaya koymuştur. Bu bulgu, duygusal yeme gibi zararlı davranışları daha derinlemesine anlamak için duygu inançlarının incelenmesinin önemini vurgulamaktadır. Bu çalışmanın önemi, sınırlılıkları ve olası sonuçları tartışılmış ve bu dinamikleri daha iyi anlamak için gelecekteki araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Emotion beliefs have important implications for the emotion regulation process and may shape how emotions are perceived and regulated. One consequence of difficulties in the regulation of emotions may be dysfunctional eating behaviors such as emotional eating. This study examines the complex interplay between beliefs about emotions and their relationship with emotional eating. Specifically, it tests the mediator role of less adaptive emotion regulation strategies, such as thought suppression and rumination, in the relationship between beliefs about the uncontrollability and uselessness of emotions and emotional eating. 414 adults from Turkey (Mage = 32.5, SD =11.4) participated in the study by completing online self-report questionnaires. Emotional Beliefs Questionnaire, the short version of the Ruminative Response Scale, The White Bear Suppression Inventory and Dutch Eating Behavior Questionnaire were used as measures. According to the results of the path analysis, after statistically controlling for gender and body mass index, the belief that emotions are uncontrollable was associated with increased use of rumination and thought suppression strategies, which in turn predicted emotional eating. However, there was no significant relationship between the belief that emotions are useless and emotional eating through emotion regulation strategies. The study revealed that the belief that emotions are uncontrollable predicts emotional eating by promoting less adaptive strategies such as thought suppression and rumination. This finding underscores the significance of examining emotion beliefs to gain a deeper understanding of detrimental behaviors like emotional eating. The importance, limitations, and potential implications of this study were discussed, along with recommendations for future research.