Yedi İklim Dergisi üzerine bir inceleme (1987-1998 / 1-100. sayılar)
A review on Yedi İklim Magazine (1987-1998 / 1-100. issues)
  1. Tez No: 883324
  2. Yazar: SAKİNE AKSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yedi İklim, süreli yayınlar, dergi, edebiyat, Yedi İklim, periodical, magazine, literature
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 768
Özet
Yayınlandığı dönemin edebî, sosyal ve kültürel hayatına ışık tutan önemli yayın organlarından biri de Yedi İklim dergisidir. Dergi, Ali Haydar Haksal ve kalem arkadaşlarının öncülüğünde Mart 1987 senesinde yayın hayatına başlamıştır. Günümüzde hâlâ varlığını sürdürmektedir. Bu çalışmamızda derginin Mart 1987 - Temmuz 1998 tarihleri arasında yayımlanmış olan toplam 100 sayısı incelenmiştir. Dergide yer alan metinler yazar adı, eser adı, cilt, tarih, sayfa sayısı, tür ve içerik bakımından sınıflandırılarak tablo halinde sunulmuştur. Tezimiz iki ana bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde dergi hakkında bilgi verilmiş, muhteva ve şekil özelliklerine değinilmiş, yazar kadrosundan söz edilmiştir. 1-100.sayılar arasındaki dergileri kapsayan içindekiler tablosu da bu bölümde bulunmaktadır. İkinci bölümde ise dergide yer alan metinler yazar adlarına ve türlerine göre tasnif edilmiş, aynı konulara sahip yazılar ilgili başlıklar altında toplanmıştır. Derginin içerisinde bulunan görseller de ayrı bir başlık altına alınarak ikinci bölüme dâhil edilmiştir. Ekler kısmında ise dergide yer alan görsellerden örnekler sunulmuştur. Tezimizin amacı Türk edebiyat tarihine katkı sağlamak ve bizden sonra gerçekleştirilecek olan akademik çalışmalara yardımcı olmaktır.
Özet (Çeviri)
One of the important publications that shed light on the literary, social and cultural life of the period in which it was published is Yedi Iklim magazine. The magazine started its publication life in March 1987 under the leadership of Ali Haydar Haksal and his colleagues. It still exists today. In this study, a total of 100 issues of the magazine published between March 1987 and July 1998 were examined. The texts in the magazine are classified in terms of author name, work title, volume, number of pages, genre and content and presented in a table. Our thesis consists of two main parts. In the first chapter, information about the magazine was given, its content and format features were mentioned, and the author staff was mentioned. The table of contents covering magazines between issues 1-100 is also available in this section. In the second section, the texts in the magazine are classified according to author names and types, and articles on the same topics are collected under relevant headings. The visuals in the magazine were also placed under a separate heading and included in the second section. In the appendices section, examples of the images in the magazine are presented. The aim of our thesis is to contribute to the history of Turkish literature and to help future academic studies.