Biberde kuraklık stresinin hafifletilmesinde UV-B uygulamaları
UV-B treatments in alleviating drought stress in pepper
- Tez No: 883326
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BENGÜ TÜRKYILMAZ ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Botanik, Biotechnology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Abiyotik stres, Capsicum annuum L, Kuraklık, Priming, UV-B, Abiotic stress, Capsicum annuum L, drought, priming, UV-B
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
İklim değişiklikleri ve antropojenik etkiler nedeniyle kullanılabilir su miktarı giderek azalmakta, çok sayıda tarım arazisi kuraklığa maruz kalmaktadır. Kuraklıkla başa çıkmak ve gıda güvenliğini sağlayabilmek için kolay uygulanabilir, ucuz ve etkili stratejilere ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışmanın amacı, biberde kuraklığın neden olduğu değişimleri belirlemek ve UV-B hazırlamanın bu stresin hafifletilmesindeki etkisini araştırmaktır. UV-B hazırlama (15' ve 30') yapılan ve /veya kuraklığa (0,5 M ve 1 M Polietilen glikol 6000) maruz bırakılan tohumlar torf dolu saksılara ekilerek 24±2 0C sıcaklık,16 saat aydınlık/ 8 saat karanlık fotoperiyot ve %45 nem koşullarında büyüme odasında fide gelişimine bırakılmıştır. 120. günde tesadüfi deneme desenine göre hasat edilen fidelerde morfolojik ölçümlerin (kök ve sürgün uzunluğu ile taze ve kuru ağırlıkları) yanı sıra fizyolojik-biyokimyasal analizler (klorofil, karotenoid, çözünebilir toplam protein ve toplam fenolik madde miktarları ile DPPH ve CAT aktivite tayinleri) yapılmıştır. Kuraklığın İnan biber çeşidi üzerinde negatif etkiler meydana getirdiği, UVB hazırlama ile bu etkilerin hafiflediği saptanmıştır. Kuraklık stresi altında bitki yetiştirebilmek, verimi ve kaliteyi artırabilmek için UV-B hazırlama tekniklerinin kullanılabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to climate change and anthropogenic effects, the amount of usable water is decreasing and many agricultural lands are exposed to drought. In order to cope with drought and ensure food security, easy-to-apply, cheap and effective strategies are needed. The aim of the study is to determine the changes caused by drought in pepper and to investigate the effect of UV-B preparation in alleviating this stress. Seeds that were subjected to UV-B priming (15' and 30') and/or drought (0.5 M and 1 M Polyethylene glycol 6000) were planted in peat-filled pots and left to develop seedlings in the growth room at 24±2 0C temperature, 16-hour light/8-hour dark photoperiod and 45% humidity. Seedlings were harvested according to a randomized trial design on the 120th day and morphological measurements (root and shoot length, fresh and dry weights) as well as physiological-biochemical analyses (chlorophyll, carotenoid, soluble total protein and total phenolic substance amounts, DPPH and CAT activities) were performed. It was determined that drought had negative effects on İnan pepper variety and these effects were alleviated with UV-B priming. It was concluded that UV-B priming techniques can be used to grow plants under drought stress and to increase yield and quality.