Geri Dön

Farklı unlarla yapılan yüksek proteinli pankeklere eklenen aronyanın akrilamid oluşumuna etkisi

The effect of aronia added to high protein pancakes made with different flours on acrylamide formation

  1. Tez No: 883375
  2. Yazar: YAŞAR ALP EROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92

Özet

Bu tez çalışmasında, sporcular ve vücut geliştirme toplulukları tarafından sıklıkla kahvaltıda veya ara öğünlerde tüketilen, tavada pişirme tekniği ile hazırlanan, farklı un ve antioksidan olarak aronya içeriklerine sahip yüksek proteinli (whey) pankeklerde akrilamid miktarının tayin edilmesi, antioksidan ilavesinin akrilamid oluşumu üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi, akrilamidin sporcu sağlığı ve performansı üzerine etkilerinin tartışılması amaçlanmıştır. Kullanılan unun (tam buğday ve yulaf), whey proteini tozunun, ve aronyanın akrilamid oluşumundaki etkilerinin anlaşılması için belirlenen 4 grup içerisindeki 8 pankek örneği pişirildikten sonra; pankek örneklerinde akrilamid (HPLC) miktar tayini ve örneklerde kullanılan aronyalarda antioksidan aktivite (DPPH), total fenolik bileşik ve klorojenik asit (HPTLC) analizleri yapılmıştır. En yüksek AA miktarları whey proteinli aronyalı örneklerde bulunmuş olup en düşük AA formasyonu YA (yulaflı aronyalı pankek) örneğinde görülmüştür. Beklenileceği üzere tam buğday unlu standart pankekte yulaf unlu standart pankeke kıyasla daha düşük AA oluşumu görülmüştür. Yalova aronyasının güçlü bir antioksidan aktiviteye sahip, fenolik bileşiklerden ve klorojenik asitten zengin olduğu tespit edilmiş ancak akrilamid oluşumunda istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi saptanamamıştır. Çalışmada yüksek proteinli pankek örneklerinin AA miktarları literatürde ilk defa belirlenmiştir. Farklı unların, whey protein ve aronya ilavesinin istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi saptanamamıştır. Ancak bu sonuca neden olabilecek sınırlılıklar açıklanarak gelecek çalışmalar için ışık tutacak veriler sunulmuştur.

Özet (Çeviri)

In this thesis study, the determination of the amount of acrylamide in high protein (whey) pancakes with different flour and antioxidant aronia contents, prepared with the pan cooking technique, which are frequently consumed for breakfast or snacks by athletes and bodybuilding communities, and the evaluation of the effect of antioxidant addition on acrylamide formation, It is aimed to discuss the effects of acrylamide on athlete health and performance. After cooking 8 pancake samples in 4 groups determined to understand the effects of flour (whole wheat and oats), whey protein powder, and aronia on acrylamide formation; Acrylamide (HPLC) quantification in pancake samples, antioxidant activity (DPPH), total phenolic compound and chlorogenic acid (HPTLC) analyzes in aronias used in the pancake samples were performed. The highest AA amounts were found in the whey protein aronia pancake samples, and the lowest AA formation was seen in the oat aronia pancake sample. As expected, lower AA formation was observed in the standard pancake with whole wheat flour compared to the standard pancake with oat flour. It was determined that Yalova aronia has a strong antioxidant activity and is rich in phenolic compounds and chlorogenic acid, but no statistically significant effect was detected on acrylamide formation. In the study, AA amounts of high protein pancake samples were determined for the first time in the literature. No statistically significant effect of the addition of different flours, whey protein and aronia was detected. However, the limitations that may cause this result are explained and preliminary data for future studies are presented.

Benzer Tezler

  1. Ekmeklik unlara farklı oranlarda katılan pirinç kepeğinin unun kimyasal ve reolojik özellikleri ile ekmek kalitesi üzerine etkileri

    Başlık çevirisi yok

    SELDA GÜNDOĞDU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    Gıda MühendisliğiTrakya Üniversitesi

    Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALPASLAN

  2. Farklı kalite özelliklerine sahip özel amaçlı buğday unlarının İzmir simidinin (gevrek) fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkisi

    The effect of special purpose wheat flavors with different chemical and technolojical properties on the physical, chemical and sensitive properties of Izmir simit (gevrek)

    NEŞE DEVECİ KARABACAK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Gıda MühendisliğiManisa Celal Bayar Üniversitesi

    Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ERGUN KÖSE

  3. Glutensiz bisküvi üretimi

    Production of gluten free cookie

    KÜBRA TOPALOĞLU GÜNAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Gıda MühendisliğiBursa Uludağ Üniversitesi

    Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. DUYGU GÖÇMEN

  4. Farklı hububat kepeklerinin ekmek kalitesine etkileri

    Affects of different cereal brans on bread quality

    İPEK SİBEL KÖMÜRCÜ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2005

    Gıda Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HİKMET BOYACIOĞLU

  5. Techno-functional properties of bakery products containing legume and nut flours

    Baklagil ve kabuklu yemiş unu içeren unlu mamullerin tekno-fonksiyonel özellikleri

    ILGIN DOĞRUER

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    Gıda Mühendisliğiİzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

    Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FATMA BANU ÖZEN