Endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi sedasyonunda propofol-deksmedetomidin ve propofol-ketamin kombinasyonlarının karşılaştırılması
Comparison of propofol-dexmedetomidine and propofol-ketaminecombinations in endoscopic retrograde cholangiopancreatography sedation
- Tez No: 883392
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLI METE YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: ERCP, sedasyon, deksmedetomidin, ketamin, propofol, KSS, IPI, ERCP, sedation, dexmedetomidine, ketamine, propofol, CSS, IPI
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Endoskopik Retrograd Kolanjiyopankreatografi Sedasyonunda Propofol-Deksmedetomidin Ve Propofol-Ketamin Kombinasyonlarının Karşılaştırılması Dr. Sena FİLİZ Endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi (ERCP) farklı merkezlerde minimal sedasyon, orta sedasyon, derin sedasyon ve genel anestezi altında yapılabilmektedir. ASA kılavuzlarına göre işlem sırasında lokal anesteziye ek olarak orta veya derin sedasyon kullanımı önerilmektedir. Çalışmamızda orta sedasyon eşliğinde ERCP yapılan hastalarda işlem sırasındaki desatürasyonu, hemodinamik değerleri, kurtarma manevrası (çene itme, ambu-maske, mekanik ventilasyon) kullanımını, hasta ve hekim memnuniyetini, hastanın derlenme ünitesinden ayrılma zamanını, postoperatif bulantı kusma gelişmesi durumunu karşılaştırmayı amaçladık. Etik kurul onayı alındıktan sonra 80 hasta deksmedetomidin-propofol (Grup DP) ve ketamin-propofol (Grup KP) olmak üzere iki gruba randomize edildi. DP grubundaki hastalara 1 mcg/kg deksmedetomidin 10 dk içinde uygulandı. 0,2-0,7 mcg/kg/saat infüzyon hızıyla devam edildi. KP grubundaki hastalara 0,3 mg/kg ketamin intravenöz bolus verildi. Her iki gruptaki hastalara da propofol 0,1-0,5 mg/kg yükleme dozu 3-5 dk içinde verilip sonrasında 1,5-4,5 mg/kg/saat dozunda infüzyona devam edildi. Tüm hastalara Kantitatif Sedasyon Skoru (KSS) 3-4, İntegre Pulmoner İndeks (IPI) 8-10 olacak şekilde ilaçlar uygulandı. Çalışmamızın sonucunda desatürasyon açısından gruplar arasında fark yoktu. Bradikardi, hipotansiyon, ek propofol kullanımı, ek fentanil kullanımı, anestezi süresi DP grubunda fazla iken KSS, IPI değerleri, derlenme süresi, hasta ve hekim memnuniyeti her iki grupta aynıydı. İşlem sırasında kurtarma manevrası kullanımı, post-operatif bulantı-kusma arasında fark bulunamamıştır. Sonuç olarak; ERCP uygulanacak hastalarda propofolün hem deksmedetomidin hem de ketamin ile kombinasyonu hastaların özelliklerine göre kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Comparison of Propofol-Dexmedetomidine and Propofol-Ketamine Combinations in Endoscopic Retrograde Cholangiopancreatography Sedation Dr. Sena FİLİZ Endoscopic retrograde cholangiopancreatography (ERCP) can be performed under minimal sedation, moderate sedation, deep sedation and general anesthesia in different centers. According to ASA guidelines, moderate or deep sedation is recommended in addition to local anesthesia during the procedure. In our study, we aimed to compare the desaturation during the procedure, hemodynamic values, use of rescue maneuvers (jaw thrust, ambu-mask, mechanical ventilation), patient and physician satisfaction, time to leave the recovery unit, and development of postoperative nausea and vomiting in patients undergoing ERCP with moderate sedation. After ethics committee approval, 80 patients were randomized into two groups: dexmedetomidine-propofol (Group DP) and ketamine-propofol (Group KP). In the DP group, 1 mcg/kg dexmedetomidine was administered within 10 min. The infusion rate was continued at 0.2-0.7 mcg/kg/hour. Patients in the CP group received 0.3 mg/kg ketamine intravenous bolus. In both groups, propofol 0.1-0.5 mg/kg loading dose was given within 3-5 min and then infusion was continued at a dose of 1.5-4.5 mg/kg/hour. All patients were administered drugs with a Quantitative Sedation Score (QSS) of 3-4 and an Integrated Pulmonary Index (IPI) of 8-10. At the end of our study, there was no difference between the groups in terms of desaturation. Bradycardia, hypotension, additional propofol use, additional fentanyl use, and duration of anesthesia were higher in the DP group, while CSS, IPI values, recovery time, patient and physician satisfaction were the same in both groups. There was no difference between the use of rescue maneuver during the procedure and post-operative nausea and vomiting. In conclusion, the combination of propofol with both dexmedetomidine and ketamine can be used in patients undergoing ERCP according to the characteristics of the patients.