Kawasaki hastalığı: Koroner arter tutulumu, risk faktörleri ve uzun dönem etkileri
Kawasaki disease: Coronary artery involvement, ri̇sk factors and long term efdects
  1. Tez No: 883408
  2. Yazar: RAMAZAN DURANKUŞ
  3. Danışmanlar: UZMAN SEMA YILDIRIM, DOÇ. DR. ÖYKÜ TOSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kawasaki Hastalığı, koroner arter tutulumu, uzun dönem etkileri, IVIG direnci, risk faktörleri, Kawasaki Disease, coronary artery involvement, long-term effects, IVIG resistance, risk factors
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET KAWASAKİ HASTALIĞI: KORONER ARTER TUTULUMU, RİSK FAKTÖRLERİ VE UZUN DÖNEM ETKİLERİ Kawasaki Hastalığı (KH) özellikle koroner arterleri tutan kendi kendini sınırlayan orta damar vaskülitidir. Bu çalışma KH olan çocuklarda koroner arter tutulumu, risk faktörleri ve uzun dönem etkilerinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Ocak 2015 ile Nisan 2024 tarihleri arasında Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde KH tanısı alan 113 olgunun dosya ve bilgisayar kayıtlarının geriye dönük olarak incelenmesiyle kesitsel ve olgu-kontrol çalışması olarak gerçekleştirilmiştir. Yüz onüç olgunun ortalama tanı yaş 43,2 ay olup, erkek/kız oranı 1,4:1 idi. Tanı kriterleri arasında en yaygın görülen bulgular mukokutanöz belirtiler (%81,4), döküntü (%77) ve konjonktivit (%76,1) idi. Olguların %60,2' si komplet KH tanısı almıştı. KH en fazla kış mevsiminde (%41,6) gözlendi. Yaz mevsiminde ise inkomplet KH görülme sıklığı komplet KH ya göre daha yüksek idi (p=0,026). Hastaların %15,9' unda koroner arter tutulumu saptanmıştı. En fazla tutulum 16 olguda(%84,2) LMCA'da görüldü. Sadece 2 olguda 5 yıl takibinde koroner arter lezyonu (KAL) sebat etmekte idi.Rekürrens oranı % 4,4 idi. KAL olan olgularda ortalama hemoglobin ve albümin seviyeleri olmayanlara göre daha düşük (sırasıyla p=0,00,p=0,036) ve ALT, AST ve troponin seviyeleri ise daha yüksekti (sırasıyla p=0,029, p=0,016, p=0,031). İntravenöz immünoglobulin direnci %15 oranında idi ve bu oran inkomplet KH olan hastalarda daha yüksekti (p=0,045). Uzamış ateşi olan olguların Kawasaki hastalığı açısından dikkatle değerlendirilmesi, beş günden kısa sürede ateşle başvuran veya tüm kriterleri karşılamayan olgularda erken tanı ve tedaviye erken başlamak koroner arter lezyon (KAL) etkilerini önlemek açısından önemlidir. KAL saptanan olguların ise uzun vadede takip edilmesi ve tedavi stratejilerinin buna göre düzenlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KAWASAKİ DİSEASE: CORONARY ARTERY INVOLVEMENT, RİSK FACTORS AND LONG TERM EFDECTS Kawasaki Disease is a self-limiting mid-vascular vasculitis, especially involving the coronary arteries. This study aims to evaluate coronary artery involvement, risk factors and long-term effects in children with KD. A cross-sectional, case-control study was conducted by retrospectively reviewing the files and computer records of 113 patients diagnosed with KD at Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital between January 2015 and April 2024. The mean age at diagnosis was 43.2 months and the male to female ratio was 1.4:1. Among the diagnostic criteria, the most common findings were mucocutaneous symptoms (81.4%), rash (77%) and conjunctivitis (76.1%). Complete KD was diagnosed in 60.2% of the cases. KD was mostly observed in winter season (41.6%). In summer, the incidence of incomplete KD was higher than complete KD (p=0.026). Coronary artery involvement was found in 15.9% of the patients. The most common involvement was seen in the LMCA in 16 patients (84.2%). CAL was persistent in only 2 patients at 5-year follow-up. Mean hemoglobin and albumin levels were lower (p=0.00, p=0.036 respectively) and ALT, AST and troponin levels were higher (p=0.029, p=0.016, p=0.031 respectively) in patients with CAL compared to those without CAL. Intravenous immunoglobulin resistance was 15% and this rate was higher in patients with incomplete KD (p=0.045). Careful evaluation of patients with prolonged fever in terms of Kawasaki disease, early diagnosis and early initiation of treatment in patients who present with fever in less than five days or who do not meet all criteria is important in terms of the development of coronary artery lesions (CAL). CAL should be followed up in the long term and treatment strategies should be organized accordingly.