Maternal bilateral adrenalektominin (ADX) fetal sıçan iskelet gelişimine etkisi
The Effect of maternal bilateraal adrenalectomy (ADX) on fetal skelatal development of raat
  1. Tez No: 88345
  2. Yazar: SEVGİ DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OLCAAY ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Adrenalektomi, kemikleşme, fetal gelişim, sıçan
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
11 ÖZET Kortikosteroitler, çeşitli büyüme faktörleriyle etkileşimlerine bağlı olarak, sistemlerin gelişimi ve fonksiyonları üzerine etkili olabilen oldukça önemli bir hormon grubunu olustamaktadirlar. Glandula suprarenalis'ten salgılanan kortikosteroitlerin organizmadaki düzeyleri bu nedenle önem kazanmaktadır. Bu çalışma, maternal bilateral adrenalektominin, fetal gelişim sürecinde, sıçanlarda kemik oluşumu ve ossifîkasyon hızım hangi yönde etkilediğini belirlemek amacıyla yapıldı. Çalışma, kontrol ve bilateral adrenalektomi yapılmış (ADX) gebe sıçanlardan elde edilen, prenatal 13, 15, 17, 19, 21 günlük fetuslarda yapıldı. Gruplara ait fetuslara Alizarin red S-Alcian blue ikili total iskelet boyaması uygulandı. Kemik oluşumu ve kemikleşme hızının belirlenmesi için humerus, radius, ulna, femur, tibia ve fibulanın total boy ve kemikleşme alam uzunlukları sterio mikroskop altında kumpasla ölçüldü. Gruplara ait fetuslardan elde edilen değerlerin ortalamaları alınarak iki grup arasındaki farkın istatistiksel olarak karşılaştırılması yapıldı. Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, maternal bilateral adrenalektomiye bağlı olarak maternal düzeyde kortikosteroid eksikliğinin, herhangi bir ekstremite malformasyonuna neden olmaksızın kemikleşme hızını artırarak, fetal vücut ve kemik total boylarının kısa kalmasına neden olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Ill Corticosteroids form an extremely important group of hormones having effects on both the functions and developments of systems in regard to the various factors and their interaction. The levels of the corticosteroids secreted from suprarenal gland in an organism, therefore, gain importance. In the present study, we aimed to investigate the effect of maternal bilateral adrenalectomy (ADX) on the osteogenesis and the rate of ossification in the process of fetal development in rats. The research was done on the 13, 15, 17, 19, 21-day prenatal fetuses, obtained from pregnant rats with bilateral adrenalectomy and sham-operated control rats. Double skeleton staining with Alizarin red S-Alcian blue was applied to the fetuses belonging to the groups. In order to define the formation of bones and the rate of ossification, the total height and the length of ossification area of humerus, radius, ulna, femur, tibia and fibula were measured under a stereo microscope with cumpas. Statistical analyses were performed by comparing the mean values of the study groups. When the findings were evaluated, it was concluded that the corticosteroid deficiency at the maternal level related to the maternal bilateral adrenalectomy causes the total lengths of fetal body and bones to remain short by increasing the ossification rate without leading to any extreme malformation. Key words : Adrenalectomy, ossification, fetal development, rat. â^SÖMâSÎI&SYON MESKEfİ