28.-32. gebelik haftaları arasında uterin arter direnci ile maternal anksiyete arasındaki ilişki
Relationship between uterine artery resistance and maternal anxiety in 28-32 weeks of pregnancy
- Tez No: 334053
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT ALPER TANRIVERDİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Doppler ultrasonografi, uterin arter direnci, maternal anksiyeteİletişim, Doppler ultrasonography, Uterine Artery Resistance, Maternal AnxietyContact Address:
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Gebe kadınlarda anksiyete sık gözlenen bir sorun olmakla birlikte bunun patolojik rahatsızlığa neden olacak boyuta gelmesi seyrek sayıda vakada rastlanan bir durumdur. Gebelik döneminde gelişen anksiyetenin ilerlemesi Doppler ultrasonografi ile ölçülen kan akımında değişikliklere yol açabileceği bazı araştırmalarda gösterilmiştir.Bu amaca yönelik sunulan çalışmamızda gebe kadınlardaki uterin arter direnci ile anksiyete arasındaki ilişki değerlendirildi.Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda prospektif olarak planlanan çalışma Şubat 2012 ile Ağustos 2012 tarihleri arasında yapıldı. Yirmi sekiz ile 32. hafta arasında tekil canlı gebeliği olan, ek sistemik hastalığı olmayan, sigara içmeyen 140 olgu incelendi. Çalışma verileri tanımlayıcı istatistiksel metotlar ve karşılaştırmalarda Spearman'ın sıralama katsayısıile değerlendirildi.Olguların son adet tarihine göre gebelik haftası ortalama 31,4 (27,4-33); ultrasonografiye göre ise 32 hafta(27-33)ölçüldü. Ortalama tahmini fetal ağırlık 1936 gr (914-2873)ölçüldü. Transabdominal renkli Doppler ultrasonografi ile uterinarter direnci (bilateral pulsatilite indeksleri) ölçüldü. Ortalama pulsatilite indeksi 0,75 (0,33-2,31) bulundu. Maksimum sistolik ve diastolik akım hızı ortalamaları sırasıyla 71,12 ve 37,86 cm/sn saptandı. Anksiyete durumu Beck Anksiyete Ölçeği kullanılarak değerlendirildi.Otuzdokuz kişide anksiyete izlenmiş olup tüm olgularınortalama anksiyete skoru ise 12,51 (0-48) bulundu.Uterin arter direnci ile anksiyete arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Aralarındaki ilişki ters ve zayıf olarak saptanmış olup (r= -0,184; p=0,030);anksiyetesi olanların ortalama pulsatilite indeksi 0,66; anksiyetesi olmayanların ise 0,78 bulunmuştur.Takip edilen olguların gebelik süresi ortalama 38,5 hafta idi.Uterin arter direnç artışı ile preterm doğum arasında istatiksel olarak anlamlı olmayan ters ve zayıf bir ilişki saptandı (r= -0,167; p=0,049). Yani uterin arter direnci arttıkça preterm doğum artış göstermekteydi.Bebek doğum ağırlığı ile maternal anksiyete arasında doğru ve zayıf bir ilişki bulundu (r=0,195; p=0,021).Bu bilgilere dayanarak uterin arter direncini ölçerek maternal anksiyete ya da preterm doğum riski hakkında kesin bir karara varmak oldukça güçtür. Sonuç olarak, bu konuda uzun soluklu ve çok sayıda gönüllüden oluşan araştırmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Anxiety is a common problem in pregnant women nonetheless in very few cases it becomes the situation that causes pathological conditions. In some researches, progression of anxiety which occurs during pregnancy has been shown to make differences on blood flow measured by Doppler ultrasonography.Association between uterine artery resistance and anxiety is evaluated in our study which was projected for this purpose. This study was designed as prospective in Adnan Menderes University Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, and conducted between February 2012 and August 2012.Totally 140 cases which had singleton pregnancy between twenty-eighth and 32th weeks of gestation, had no additional systemic illness and were non-smoker, were analysed in this study. Study data was evaluated by descriptive statistical methods and Spearman?s ranking coefficient for comparison. Mean gestational weeks of cases? was measured as 31.4 (27.4-33) weeks by last menstrual period and 32 (27-33) weeks by ultrasonography. Mean estimated fetal weight was measured as 1936 g (914-2873). Uterine artery resistance (bilateral pulsatility indexes) was measured by transabdominal colored Doppler ultrasonography. Mean pulsatility index was 0.75 (0.33-2.31). Maximum systolic and diastolic flow speed was established as 71.12 cm/sec and 37.86 cm/sec, respectively. Aspect of anxiety was assessed by using Beck?s Anxiety Scale. Anxiety was inspected in thirty-nine individuals and mean anxiety score for all cases wasfound to be 12.51(0-48).There was no statistically significant association between uterine artery resistance and anxiety. Moreover, there was an inverse and a poor association between them (r= -0,184; p=0,030); mean pulsatility index was found to be 0.66 on individuals who had anxiety and 0.78 on individuals who had not.Mean pregnancy duration of follow-up cases was 38.5 weeks. A statistically non-significant and poor association was established between increase of uterine artery resistance and preterm delivery (r= -0,167; p=0,049). So, preterm delivery rates ascend as uterine artery resistance increases.There was a direct and poor correlation between infant birth weight and maternal anxiety (r= 0,195; p=0,021).Based on this information, it is very difficult to make a final decision on maternal anxiety or preterm delivery risk by measuring uterine artery resistance. In conclusion, long term studies consisting of many volunteers are needed on that score.