Afgan göçünün Türk medyasındaki temsili
Representation of Afghan migration on Turkish media
- Tez No: 883578
- Danışmanlar: PROF. DR. ULAŞ SUNATA ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Afgan Göçü, Temsil, Siyasallaşma, Göçmen Metaforları, Afghan Immigration, Representation, Politization, Asylum-seeker Metaphores
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
2020 yılında Amerikan Hükümeti açıklamalarında 2021 yılında Afganistan'dan çekilecekleri bilgisini kamuoyuyla paylaşmıştır. Bu paylaşım Amerika'nın Afganistan'dan çekilmesinin olası bir göç hareketini başlatacağı tartışmalarını da gün yüzüne çıkarmıştır. Ağustos ayında çekilme süreci başladığında bölgedeki diğer ülkelerin vatandaşları ve Taliban yönetimi altında yaşamak istemeyen Afganlar, resmi veya gayri resmi yollarla ülkeyi terk etmiştir. Bu dönemde birçok Afgan, Pakistan-İran hattı üzerinden Türkiye'ye gelmeye başlamıştır. Türkiye'ye gelen Afgan sığınmacılar Türk medyasında geniş bir şekilde yer bulmuştur. Özellikle siyasi aktörler, Afganistan göçünü sürekli olarak vurgulayarak bu göç hareketini bir güvenlik sorunu olarak medyada yansıtmıştır. Medya, Afgan göç hareketini tanımlamak için önemli ölçüde metaforlar kullanmıştır. Bu metaforlar arasında su metaforları kategorisine giren akın, dalga ve akış gibi benzetmeler en çok kullanılanlar arasındaydı. Bir örnekte ise tsunami benzetmesi dahi yapılmıştır. Kriz ve istila metaforları da kullanılan diğer ifadeler arasındaydı. Bir diğer dikkat çeken unsur Türk medyasının Afgan göçü konusunu tartışırken Afgan sığınmacılardan gelen açıklamalara sınırlı ölçüde yer vermesidir. Bu bağlamda Afgan sığınmacılar bir açıdan metaforlar üzerinden insandışılaştırılarak ve güvenlikleştirilerek medyada yer bulmuştur. Afgan göçü ve Afgan sığınmacıların medyadaki temsilleri, toplumsal algıların oluşturulma sürecini anlamak açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
In 2020, the American Government, in its statements, shared with the public the information that they would withdraw from Afghanistan in 2021. This announcement also brought to light discussions about the possible migration movement that would be initiated by America's withdrawal from Afghanistan. As the withdrawal began in August, citizens of other countries in the region and Afghans who did not want to live under Taliban rule started leaving the country through official or unofficial means. During this period, many Afghans started coming to Turkey via the Pakistan-Iran route. Asylum seekers from Afghanistan arriving in Turkey found extensive coverage in the Turkish media. Especially, political actors continuously highlighted the migration from Afghanistan and portrayed this migration movement to Turkey as a security concern through the media. The media used considerable metaphors to describe the Afghan migration movement. Among these metaphors, analogies such as influx, wave, and flow, which can be categorized under water metaphors, were used the most. In one example, even a tsunami analogy was made. In addition, crisis and invasion metaphors were also used. Another noteworthy aspect is the sparse inclusion of statements from Afghan asylum seekers by the Turkish media when discussing the Afghan migration. In this context, Afghan asylum seekers, to some extent, were dehumanized and securitized through metaphors to find a place in the media. Representations of Afghan migration and Afghan asylum seekers in the media are important in understanding the process of constructing societal perceptions.