Nedeni açıklanamıyan infertilitede endometriyal apoptozis
Endometrial apoptosis in unexplained infertility
- Tez No: 88358
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Apoptozis, Endometriyum, Açıklanamayan İnfertilite, Apoptosis, Endometrium, Unexplained Infertility
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
43 ÖZET Amaç:Nedeni açıklanamayan infertilite tanısı koyulan kadınlarda, orta sekretuvar fazda, endometriyumda apoptozisi belirlemek ve fertil kadınlardaki ile karşılaştırmak. Gereç ve YöntemlenBu olgu-kontrol çalışmasında nedeni açıklanamayan infertilite tanısı koyulan 17 kadın ile tüp ligasyonu isteği ile başvuran 17 fertil kadında menstrüel siklüsün orta sekretuvar fazanda(21-24.günler)in situ DNA uç işaretleme yöntemi ile endometriyumda apoptozis çalışıldı ve ışık mikroskobunda gudde hücrelerinde apoptotik indeks belirlendiAynca her iki gruptaki kadınların siklüsün 3. ve 24. günlerinde serum hormon parametreleri belirlendi (FSH,LH,E2,PG,PRL,TT,DHEAS,170HP,TSH).Her iki grup arasında endometriyum gudde hücrelerinde apoptozis sıklığı ve serum hormon parametreleri karşılaştınldı.Ayrıca her iki grupta, apoptotik indeks ile yaş ve hormon parametreleri arasındaki ilişki araştırıldı. Bulgular: Çalışma ve kontrol grubunun endometriyum gudde hücrelerinde, apoptotik indeks ve hormon parametreleri arasında anlamlı fark yoktu (p >0,05).Hormon parametreleri ile apoptotik indeks arasında ilişki saptanmazken,yaş ile apoptotik indeks arasında doğrusal ve güçlü bir ilişki saptandı(regresyon katsayısı=0,911, p=0,021)Çahşma grubundaki kadınların %55'inde ve kontrol grubundaki kadınların %62' sinde endometriyum stromasında seyrek apoptozise rastlandı. Sonuç:[l]Endometriyumda gudde hücrelerinde apoptozis sıklığı nedeni açıklanamayan infertilite tanısı konan kadınlarda, fertil kadınlardan farksızdır ve nedeni açıklanamayan infertilite etiyolojisiyle endometriyumda apoptozisin bir ilişkisi saptanamamıştır. [2] Endometriyum gudde apoptozisi yaşla artar. [3] Apoptozis endometriyum siklüsünün proliferatif fazında başlar, menstrüel faza doğru artar, mitozla beraber siklüsün düzenlenmesinde rol oynar.
Özet (Çeviri)
44 ABSTRACT ENDOMETRIAL APOPTOSIS IN UNEXPLAINED INFERTILITY ObjectivetTo evaluate endometrial apoptosis at mid secretory phase in women with unexplained infertility and compare it with fertile women's. Instution : Cerrahpaşa Medical School, Department of Obstetrics and Gynecology Materials and Methods:In this case control study, we investigated endometrial glandular apoptosis of 17 women with unexplained infertility and 17 fertile control women who admitted for tubal ligation at mid secretory phase(21-24thdays) by method of DNA nick end labeling. We also determined hormonal parameters (FSH, LH, E2, PG, PRL,TT, DHEAS,170HP,TSH) of all women on 3 th and 24 th days of the menstruel cycle. We analysed the relationship between age, hormonal parameters and apoptotic index. Results:There was no difference between hormonal parameters and glandular apoptotic index of the study and the control groups (p>0,05).There was no correlation between hormonal parameters and apoptotic index,but we found strong, correlation between age and apoptotic index (regression coefficent=0,911,p=0,021)Also we detected rare stromal apoptosis at %55 of cases in study group and %62 of cases in control group. Conclusions: [1] Endometrial glandular apoptosis in women with unexplained infertility is not different from fertile women's and there is no role of endometrial glandular apoptosis in the etiology of unexplained infertility. [2] Endometrial glandular apoptosis increases by the age. [3] Apoptosis begins at the proliferatif phase of endometrium and increases towards menstrual phase and togeather with mitosis plays a role in the regulation of menstruel cycle.