IVF/ICSI tedavisi uygulanan coasting sonucu veya takiplerinde estradiol seviyesinde düşmenin klinik parametrelere ve gebelik elde etme üzerine etkisi
The effect of decrease in estradiol level during the coasting in the IVF/ICSI treatment on clinical parameters and pregnancy rate
  1. Tez No: 521680
  2. Yazar: MERVE EVRENSEL
  3. Danışmanlar: UZMAN İLHAN ŞANVERDİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Estradiol, Estradiol düşüşü, Estradiol düşüş hızı, İnfertilite, Gebelik oranları, Estradiol, Estradiol fall, Speed of estradiol fall, Pregnancy rates, İnfertilty
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: ​Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
AMAÇ: IVF/İCSİ tedavisi sırasında coasting sonucunda veya takiplerinde estradiol seviyesindeki düşüşün elde edilen oosit sayısı, oosit kalitesi, embriyo sayısı, embriyo kalitesi ve gebelik elde etme üzerine etkisini incelemek. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamızın materyalini 2011 – 2018 tarihleri arasında, Zeynep Kamil Çocuk ve Kadın Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları Kliniği'nde intrasitoplazmik mikro enjeksiyon (ICSI) uygulanan, tedavi sırasında estradiol seviyesi 3500IU/mL ve üzerine çıkan 159 olgu oluşturdu. Çalışmaya yaşları 20-35 arasında olan, en az bir yıldır korunmasız cinsel ilişki sonucunda gebelik elde edememiş ve yardımcı üreme teknik (YÜT) endikasyonu olarak infertilite nedenlerinden herhangi birine sahip olan, daha önce YÜT siklusu denenmiş veya denenmemiş hastalar dahil edildi. Bu hastaların 88'i yüksek estradiol seviyeleri nedeniyle coasting yapılan ve takiplerinde estradiol seviyeleri düşen hastalarken, 71'i estradiol seviylerinde düşme olmadan hCG uygulaması yapılan coasting yapılmayan hastalardı. İnfertilite nedenleri açısından incelendiğinde; Coasting yapılan ve yapılmayan hasta grupları incelendiğinde; coasting yapılan hastaların içinde 46 hasta(%52) açıklanamayan infertilite, 38 hasta(%43) erkek faktör, 4 hasta(%4) tubal faktör nedeniyle ICSI yapılan hastalardı. Coasting yapılmayan hastaların içinde 36 hasta(%50) açıklanamayan infertilite, 30 hasta(%42) erkek faktör, 5 hasta (%7) tubal faktör nedeniyle ICSI yapılan hastalardı. Hastaların oosit monitörizasyonu sırasında estradiol seviyesi yükselmesiyle beraber gonadotropin tedavisinin kesildiği gün coasting başlangıç günü olarak kaydedildi. hCG uygulama gününe kadar olan süre coasting gün sayısı olarak alındı. Coasting sürecinde ya da öncesinde ulaşılan maksimum estradiol seviyesi ve hCG uygulama günü estradiol seviyesi arasındaki fark estradiol düşüşü olarak alındı. Estradiol düşüşü coasting gün sayısına bölünerek estradiol düşüş hızı hesaplandı. BULGULAR: Coasting yapılan ve yapılmayan iki grup elde edilen toplam oosit sayısı, matür oosit sayısı, toplam embriyo sayısı, iyi kalite embriyo sayısı ve canlı gebelik oranı açısından karşılaştırıldı. Gruplar arasında elde edilen toplam oosit sayısı, MII oosit sayısı, toplam embriyo sayısı, iyi kalite embriyo sayısı ve canlı gebelik oranları açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Coasting yapılan grupta serum östradiol seviyesindeki düşüş ile toplam oosit sayısı, MII oosit sayısı, toplam embriyo sayısı, iyi kalite embriyo sayısı ve canlı gebelik parametreleri ile korelasyon saptanmadı. Estradiol düşüşünü coasting gün sayısına bölerek elde ettiğimiz estradiol düşüş hızının; toplam oosit sayısı, MII oosit sayısı, toplam embriyo sayısı, iyi kalite embriyo sayısı ve canlı gebelik üzerine negatif etkili olduğunu saptadık. SONUÇ: Estradiol düşüş hızı arttıkça toplam oosit sayısı, MII oosit sayısı, toplam embriyo sayısı, iyi kalite embriyo sayısı ve canlı gebelik sayılarının anlamlı azalmaktadır. Bu duruma; estradiolün ani düşüşünde granülosa hücre apoptosisinin fazla olmasının, hızla tetiklenen apoptosis mekanizmalarından oositlerin daha kötü etkilenmesinin, endometrial reseptivite üzerinde hızlı estradiol düşüşünün implantasyona negatif etki etmesinin neden olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
AIMS: To evaluate the effect of estradiol fall; on oocyte count, oocyte quality, number of embryos, embryo quality and pregnancy gain during the IVF / ICSI treatment. MATERIAL AND METHODS: The material of our study consisted of 159 cases with estradiol levels of 3500IU / mL and above, who underwent intracytoplasmic micro injection (ICSI) in Zeynep Kamil Pediatric and Gynecology Training and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, between 2011 and 2018. While 88 of these patients were coasting due to high estradiol levels and estradiol levels were observed in their follow-up, 71 of them were not coasting patients who underwent hCG without estradiol levels. In terms of infertility reasons; When the patient groups were examined and not performed; 46 patients (52%) had unexplained infertility, 38 patients (43%) were male and 4 patients (%4) underwent ICSI due to tubal factor. Thirty-three patients (50%) had unexplained infertility, 30 patients (42%) had male factor, 5 patients (%7) had ICSI due to tubal factor. When estradiol levels were increased during oocyte monitoring, the day of gonadotropin treatment was recorded as coasting day. hCG was taken as the number of days that coasting until the day of the application. The difference between estradiol level at the maximum estradiol level and hCG administration day before or during the coasting process was as estradiol fall. Speed of estradiol fall was calculated by dividing the estradiol fall by the number of coasting days. RESULTS: The obtained in two groups that were not and coasted were compared in terms of total number of oocytes, mature oocyte count, total number of embryos, good number of embryos and live pregnancy rate. No significant difference was found between the groups in terms of total oocyte count, MII oocyte count, total number of embryos, good quality embryos, and live pregnancy rates. There was no correlation between fall of serum estradiol levels and total oocyte count, MII oocyte count, total number of embryos, good quality embryos, and live pregnancy parameters in the coasting group. Speed of estradiol fall by dividing the fall of estradiol by the number of days coasting; total oocyte count, MII oocyte count, total number of embryos, good number of embryos and negative effects on live pregnancy. CONCLUSION: As the speed of estradiol fall increases, total number of oocytes, number of MII oocytes, total number of embryos, good number of embryos and number of live pregnancies are significantly reduced. This situation; We think that the high rate of granulosa cell apoptosis in the sudden decrease of estradiol, the rapid effects of apoptosis mechanisms on the oocytes and the rapid estradiol fall on the endometrial receptivity caused negative effects on implantation.