Mülteci ergen bireylerde bazı değişkenlere göre dijital oyun bağımlılığı ve psikolojik iyi oluş düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of digital game addiction and psychological well-being levels of adolescent refugee individuals according to some variables
- Tez No: 883587
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜNİR YALÇIN ORTAKALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psychological Well-Being, Digital Game Addiction, Refugees, Addiction, Daily Phone Usage Time
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu nicel çalışma, ergen mültecilerde video oyunu bağımlılığı ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişki araştırılmıştır. Temel değişkenler üç farklı ölçek kullanılarak ölçülmüştür: Kişisel Bilgi Formu, Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada uygun örneklem yöntemi ile 313 katılımcıya ulaşılmıştır. Araştırmanın evrenini Şanlıurfa ilinde yaşayan mülteci ergenler oluştururken örneklemini 10-21 yaş arası mülteci ergenler oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler SPSS 21.0 istatistik paket programı ile analiz edilmiştir. Ölçekler ve demografik değişkenler arası normal dağılıma göre hipotez testleri uygulanmış olup Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği arası korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre Dijital Oyun Bağımlılığı ile cinsiyet arası anlamlı bir ilişki tespit edilmezken yaş, eğitim düzeyi, sosyo-ekonomik düzey ve günlük telefon kullanım süresi arası anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Diğer yandan psikolojik iyi oluş ile cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, sosyo-ekonomik düzey ve günlük telefon kullanım süresi arası anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ölçekler arası korelasyon analizine göre Sanal Tolerans ile Psikolojik İyi Oluş ölçeği ve alt boyutları arası negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Sanal İletişim ile Psikolojik İyi Oluş ölçeği ve alt boyutları arası negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Son olarak Dijital Oyun Bağımlılığı ile Psikolojik İyi Oluş arası negatif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This quantitative study investigated the relationship between video game addiction and psychological well-being in adolescent refugees. The main variables were measured using three different scales: the Personal Information Form, the Digital Game Addiction Scale, and the Psychological Well-Being Scale. A sample of 313 participants was reached using a convenience sampling method. The population of the study consists of adolescent refugees living in the province of Şanlıurfa, while the sample consists of adolescent refugees aged 10-21. The data obtained within the scope of the research were analyzed using the SPSS 21.0 statistical package program. Hypothesis tests were applied according to normal distribution among the scales and demographic variables, and a correlation analysis was conducted between the Digital Game Addiction Scale and the Psychological Well-Being Scale. According to the results of the research, no significant relationship was found between digital game addiction and gender, while a significant relationship was found between age, education level, socio-economic status, and daily phone usage time. On the other hand, a significant relationship was found between psychological well-being and gender, age, education level, socio-economic status, and daily phone usage time. According to the correlation analysis between the scales, a negative and significant relationship was found between Virtual Tolerance and the Psychological Well-Being Scale and its sub-dimensions. A negative and significant relationship was also found between Virtual Communication and the Psychological Well-Being Scale and its sub-dimensions. Finally, a negative and significant relationship was found between Digital Game Addiction and Psychological Well-Being.