Normal ve hipertansif gebelerde lipid profili ve biyokimyasal değerlerin karşılaştırılması
Comparison of lipid profile and biochemical values in normal and hypertensive pregnant women
  1. Tez No: 88364
  2. Yazar: ABDİ OĞUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, lipidler, preeklampsi, hipertansiyon. VI, Pregnancy, lipids, preeclampsia, hypertension VII
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET NORMAL VE HİPERTANSÎF GEBELERDE LİPİD PROFİLİ VE BİYOKİMYASAL DEĞERLERİN KARŞILAŞTIRILMASI Normal ve hipertansiyonla komplike gebelerde gebelik süresince lipid profili ve bazı biyokimyasal parametrelerin düzeylerini incelemek amacıyla kliniğimize başvuran 1 59 gebe araştırıldı. Çalışmaya alınan 159 gebenin 75 tanesi normal gurupta, 84 tanesi ise hipertansif gurupta idi. Hipertansif guruptaki hastalar 5 alt gurupta toplandı. (1) Gestasyonel hipertansiyon, (2) Kronik hipertansiyon, (3) Preeklampsi, (4) Süperempoze preeklampsi ve (5) Eklampsi. Normal gebelerde lipid profili incelendiğinde genel bir hiperlipidemi tablosu ortaya çıkmaktadır. Özellikle ikinci trimestirden sonra total kolesterol, LDL kolesterol, trigliseridler ve total lipid düzeyleri anlamlı şekilde artış göstermektedir. Plazma proteinleri, total protein ve albümin değerlerinde gebelik ilerledikçe anlamlı düşüşler olmaktadır. Normal ve hipertansif gurupların her ikisinde de hiperlipidemi görülmesine rağmen hipertansif gruptaki artış normal gruba nazaran daha fazladır, özellikle total kolesterol, HDL, LDL, trigliseritler ve total lipid düzeyleri anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Hipertansif grupta ürik asit, albümin, SGOT, SGPT, BUN ve kreatinin değerleri anlamlı olarak daha yüksek, total protein düzeyleri ise düşük bulunmuştur. Gebelikte saptanan hiperlipideminin bir savunma mekanizması mı yoksa patalojik bir durumun habercisi mi olduğu tartışılmaktadır. Hipertansif gebelerde hiperlipideminin bariz olarak fazla görülmesi lipidleri potansiyel zarar verici ajanlar olarak düşünmemize yol açmaktadır
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF LIPID PROFILE AND BIOCHEMICAL VALUES IN NORMAL AND HYPERTENSIVE PREGNANT WOMEN This study is designed to evaluate lipid profile and some biochemical parameters in the pregnancy 159 pregnant were patient were envolled in to this study These patients of 75 were normal and 84 of them were hipertensive patietns. Also hypertensive patients were subgrouped as fallow: (1) Gestational hypertension, (2) Chronical hypertension, (3) Preeclampsia, (4) Süperimosed preeclampsia, (5) Eclampsia. There was a general hyperlipidemia in the lipid profile of normal pregnants. There was significant increase in the total cholesterol, triglycerides, total lipid levels especially after the second trimester. Also there was significant decrease in plasma proteins, and albumin levels as the pregnancy progressed. Although there was hyperlipidemia both in the normal and also in the hypertensive patients, it is most evident in later group. There was statistically significant difference in terms of level of total cholesterol, HDL, LDL, triglycerides and total lipids. Significant between normal and hypertensive pregnants. Also the of levels of uric acide, albumin, SGOT, SGPT, BUN, creatinin levels were statistical significantly higher in the hypertensive group comparing to the normal group. There is still argument about whether hyperlipidemia is a protective mechanism or a forrunner of pathological process. In conlusion hyperlipidemia may trigger the patalogical processes in hypertensive pregnant patients.