Gaziantep ilinde tarımsal üretim içerisinde hayvancılığın yeri
The role of animal husbandry in agricultural production in Gaziantep province
- Tez No: 883736
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Tarım, İhracat, Ekonomi, Gaziantep, Agriculture, Export, Economy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada, Gaziantep ilinde tarımsal faaliyet içerisinde hayvancılığın yeri ve önemi araştırılmıştır. Bu amaçla, TC. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Taşra Teşkilatları, Gaziantep Ticaret ve Sanayii Odasından alınan veriler değerlendirmeye tabii tutulmuştur. Çalışma neticesinde, ilimizde işgücüne katılma oranı %49.7, istihdam oranı %44.4 ve işsizlik oranı %10.7 olarak bildirilmiştir. İşgücünün sektörel bazda dağılımına bakıldığında bireylerin %51.2'si hizmet sektöründe, %33.6'sı sanayi sektöründe, %15.2'si ise tarım sektöründe çalıştığı ve kişi başına düşen GSYH'nin 70.228 TL olduğu ifade tespit edilmiştir. Gaziantep ilimizde 17.727 adet tarımsal işletmenin olduğunu ülkemizde yetiştirilen küçükbaş hayvanların %1.56'sının büyükbaş hayvanların ise %1.18'inin Gaziantep ilinde yetiştirildiği belirlenmiştir. Bitkisel üretim bakımından sarımsak üretiminde Türkiye'de 1. sırada, Antepfıstığı üretiminde 2. sırada, kırmızı biber üretiminde 2. sırada, kırmızı mercimek üretiminde 9. sırada, nohut üretiminde 12. sırada, zeytin üretiminde 13. sırada yer aldığı görülmüştür. Türkiye'deki toplam ihracat içerisinde, canlı hayvan ticaretinin %10.91'i, et ve sakatat ihracatının %0.94'ü, süt ürünleri ve yumurta ihracatının %2.05'i, hayvansal ve bitkisel katı yağların %19.71'i, su ürünleri ihracatının %1.75'i, ipek ihracatının %2.46'sı, yapağı, kıl ve mamulleri ihracatının %4.70'inin Gaziantep ilinde gerçekleştiği belirlenmiştir. İl bazında yapılan tarımsal ihracat içerisinde hayvansal ürünlerin payının ise canlı hayvan ihracatında %11, yem ve katkı maddelerinde %15, kanatlı eti ve ürünlerinde %5, yumurta %47 olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak, hayvancılık, tarımsal üretimin verimliliğini artırmak, kırsal nüfusun geçim kaynaklarını iyileştirmek ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için yenilikçi yaklaşımlar ve entegre tarım-sanayi sistemlerinin geliştirilmesi, hem ekonomik hem de çevresel açıdan sürdürülebilir bir tarım sektörü oluşturmak için elzem olacağı kanaatine varılmıştır. Bu çerçevede, tarım politikalarının hayvancılığın önemini vurgulayan ve destekleyen bir anlayışla şekillendirilmesi, ülke genelinde gıda güvenliğinin ve kırsal kalkınmanın sağlanmasına katkıda bulunacaktır. 2024, 44 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, the role and importance of livestock within agricultural activities in Gaziantep province have been investigated. For this purpose, data obtained from the Presidency of the Republic of Türkiye Strategy and Budget Department, the Türkiye Statistical Institute, the Ministry of Agriculture and Forestry and its Provincial Organizations, Gaziantep Chamber of Commerce and Industry have been evaluated. The results of the study indicate that in our province, the labour force participation rate is 49.7%, the employment rate is 44.4%, and the unemployment rate is 10.7%. Examining the sectoral distribution of the labour force, it was found that 51.2% of individuals work in the service sector, 33.6% in the industrial sector, and 15.2% in the agricultural sector. The GDP per capita was determined to be 70.228 TL. It was also identified that in Gaziantep province, there are 17.727 agricultural enterprises and that 1.56% of the small ruminants and 1.18% of the large ruminants raised in our country are raised in Gaziantep province. In terms of crop production, it has been observed that Gaziantep ranks 1st in garlic production, 2nd in pistachio production, 2nd in red pepper production, 9th in red lentil production, 12th in chickpea production, and 13th in olive production in Türkiye. Within the total exports of Türkiye, it was determined that 10.91% of the live animal trade, 0.94% of meat and offal exports, 2.05% of dairy and egg exports, 19.71% of animal and vegetable solid fat exports, 1.75% of fishery product exports, 2.46% of silk exports, and 4.70% of wool, hair, and their products exports are realized in Gaziantep province. Within the agricultural exports made on a provincial basis, the share of animal products was calculated as 11% in live animal exports, 15% in feed and additives, 5% in poultry meat and products, and 47% in eggs. As a result, it has been concluded that developing innovative approaches and integrated agriculture-industry systems to increase the productivity of agricultural production, improve the livelihoods of the rural population, and achieve sustainable development goals is essential for creating an economically and environmentally sustainable agriculture sector. In this context, shaping agricultural policies with an understanding that emphasizes and supports the importance of livestock will contribute to ensuring food security and rural development nationwide. 2024, 44 pages