Sağlık çalışanlarının sanal kaytarma davranışlarının örgütsel bağlılık ve iş tatmini üzerindeki etkisi
The effect of cyberloafing behavior of healthcare workers on organizational commitment and job satisfaction
- Tez No: 883763
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERHAN ŞAHİNLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sanal Kaytarma, Örgütsel Bağlılık, İş Tatmini, Virtual Shirking/Cyberloafing, Organizational Commitment, Job Satisfaction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Çalışmanın temel amacı, özel hastanelerde görev yapan sağlık çalışanlarının, sanal kaytarma davranışlarının örgütsel bağlılık ve iş tatmini üzerindeki etkisinin ölçülmesidir. Çalışmanın evrenini, İstanbul Avrupa yakasında faaliyet gösteren, bir zincir hastane grubunun dört şubesinde çalışan toplam 3000 personel oluşturmaktadır. Örneklem seçiminde kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada, %95 güven aralığında örneklem büyüklüğü minimum 341 kişi olarak hesaplanmıştır. Araştırmada toplam çalışmaya katılan 350 kişiden kullanılabilir anket formu elde edilmiştir Çalışmada sanal kaytarma ölçeği, örgütsel bağlılık ölçeği ve iş tatmini ölçeği kullanılmıştır. Ölçek 5'li Likert yapıda olup 1“kesinlikle katılmıyorum'', 2 ”katılmıyorum'', 3“kısmen katılıyorum'', 4 katılıyorum'', 5 ”kesinlikle katılıyorum'' olarak kodlanmıştır. Çalışmada verilerin analizinde SPSS 28.0 programı kullanılmıştır. Verilerin normal dağılıma uygunluğu test etmek için çarpıklık ve basıklık analizleri yapılmıştır. Çalışmada parametrik analiz yöntemleri seçilmiştir. Bu kapsamda verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler, korelasyon analizi, regresyon analizi ve fark analizleri kullanılmıştır. Çalışmada sanal kaytarmanın örgütsel bağlılık üzerinde pozitif yönde ve anlamlı etkisine ulaşılmış, alt boyutları üzerinde anlamlı etkisi bulunamamıştır. Duygusal bağlılık üzerinde pozitif yönde ve anlamlı etkisine ulaşılmış, devam bağlılığı ve normatif bağlılık üzerinde anlamlı bir etkisi bulunamamıştır. İş tatmini ve alt boyutları üzerinde pozitif yönde anlamlı etkisine ulaşılmıştır. Çalışanın örgütsel bağlılık ve iş tatmini ve sanal kaytarma algılarına ilişkin daha büyük çapta sonuçlara ulaşabilmek adına farklı sektörlerde ve farklı araştırma yöntemleri kullanılarak çalışan kişiler üzerinde yeni çalışmalar yapılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study is to measure the effect of cyberloafing behaviors of healthcare professionals working in private hospitals on organizational commitment and job satisfaction. The population of the study consists of a total of 3000 personnel working in four branches of a chain hospital group operating on the European side of Istanbul. Convenience sampling method was used in sample selection. In the study, the minimum sample size was calculated as 341 people with a 95% confidence interval. In the study, a usable survey form was obtained from 350 people who participated in the study. Cyberloafing scale, organizational commitment scale and job satisfaction scale were used in the study. The scale has a 5-point Likert structure and is coded as 1“strongly disagree”, 2“disagree”, 3“partially agree”, 4“agree”, 5“strongly agree”. SPSS 28.0 program was used to analyze the data in the study. Skewness and kurtosis analyzes were performed to test the suitability of the data for normal distribution. Parametric analysis methods were chosen in the study. In this context, descriptive statistical methods, correlation analysis, regression analysis and difference analysis were used to analyze the data. The study found a positive and significant effect of cyberloafing on organizational commitment, but no significant effect was found on its sub-dimensions. A positive and significant effect was found on emotional commitment, but no significant effect was found on continuance commitment and normative commitment. A positive significant effect was found on job satisfaction and its sub-dimensions. It is thought that new studies can be conducted on people working in different sectors and using different research methods inorder to reach larger results regarding employees' organizational commitment, job satisfaction and cyberloafing perceptions.