Evaluation of molecular markers for biotic stress tolerancein sunflower
Ayçiçeğinde biyotik stres toleransı için moleküler markörlerin değerlendirilmesi
- Tez No: 883814
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE KARAKAŞ METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Genetik, Biotechnology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Moleküler Markör, Helianthus annuus L, Mildiyö, MAS, Molecular Marker, Helianthus annuus L, Downy Mildew, MAS
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Ayçiçeği (Helianthus annus L.), endüstriyel olarak en çok kullanılan bitkilerden biridir. Zengin besin içeriği sayesinde gıda sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayçiçeğinde verimi kısıtlayan başlıca etmenler patojenlerin yol açtığı hastalıklardır. Ayçiçeği mildiyösü, Plasmopara halstedii patojeninin yol açtığı ve verim alınmasını tamamen engelleyebilen bir hastalıktır. Semptomların başlangıcında yapraklarda rozetlenmeyi takiben bitkilerde bodurlaşma gözlemlenir. Genetik yöntem, kimyasal yöntem, kültürel yöntem, ürün rotasyonu gibi birçok hastalıkla mücadele yolu vardır. Ancak bu yöntemler genellikle çok fazla emek ve bütçe gerektirir ve başarı oranları çok yüksek değildir. Hastalığa dayanıklı yabani ayçiçeği türleri tespit edilmiştir ve bu yabani tür hastalıktan etkilenmemektedir. Dolayısıyla bu türlerin tarımının yapılması ve yabani türlerin yeni jenerasyonlarının elde edilmesi verim kayıplarının önüne geçecektir. Bu hastalıkla en etkili mücadele yöntemi dayanıklı kültür bitkileri ile hassas ama elit türlerin çaprazlanmasıyla elde edilen durulmuş hatların kullanılmasıdır. Markör destekli seleksiyon (MAS), agronomik ve ekonomik olarak önemli olan ve birden fazla gen tarafından kontrol edilen karakterlerin hızlı bir şekilde aktarımını sağlamak, yüksek verimli, kaliteli bitkisel ürün elde etmek amacıyla kullanılan alternatif bir moleküler tekniktir. Çalışma kapsamında hassas anaç IMI044B ve hastalığa dayanıklı anaç H458 ayçiçeği genotipleri ve bu genotiplerin çaprazlanmasıyla elde edilen F2 bitkileri SUN59 30 adet SSR markörleriyle değerlendirilmiştir. Böylece dayanıklılıkla ilişkili olabileceği düşünülen markörler belirlenmiştir. PI genleri ırk spesifik ve tam baskındır. Bugüne kadar ayçiçeğinde 37 çeşit PI geni tespit edilmiştir. Bu genler birden fazla patojen ırkına dayanıklılık sağlamaktadır. F2 bireyleri polimorfik olduğu belirlenen PI genleriyle ilişkili vi SSR markörleri tarama çalışmalarında kullanılmıştır. Dayanıklı bitkilerin belirlenmesini amaçlayan bu yaklaşım çevre dostu, ekonomik ve sürdürülebilirdir.
Özet (Çeviri)
Sunflower (Helianthus annuus L.) is widely used in the food industry thanks to its rich nutritional content. The main factors limiting sunflower yield are diseases caused by pathogens. Sunflower downy mildew is a disease caused by the Plasmopara halstedii pathogen and can completely prevent yield. At the onset of symptoms, rosette formation on the leaves followed by stunting of the plants is observed. There are many ways to manage disease such as genetic, chemical, cultural methods, and crop rotation. However, these methods usually require a lot of effort and budget. Disease-resistant wild sunflower species have been identified and this wild species is not affected by the disease. Therefore, farming these species and obtaining new generations of wild species will prevent productivity losses. The most effective method of combating this disease is the use of established lines obtained by crossing resistant cultivated plants with sensitive but elite species. Marker-assisted selection (MAS) is an alternative molecular technique used to ensure the rapid transfer of agronomically and economically important characters controlled by more than one gene and to obtain high-yield, high-quality plant products. Within the scope of the study, sensitive rootstock IMI044B and disease-resistant rootstock H458 sunflower genotypes and F2 plants (SUN59) obtained by crossing these genotypes were evaluated with 42 SSR markers. Thus, markers thought to be related to endurance were identified. PI genes are race-specific and fully dominant. To date, 37 types of PI genes have been identified in sunflowers. SSR markers associated with PI genes, which were determined to be polymorphic with F2 individuals, were used in screening studies. This approach aims to identify resistant plants and is environmentally friendly, economical, and sustainable.